Povestea casei de lux de la Londra de 250 de milioane de lire pierdută de prinţul saudit pentru un avion de lux

07 Mart. 2023, 17:30
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Mart. 2023, 17:30 // Actual //  bani.md

Când prinţul saudit Khaled bin Sultan al-Saud a mers la cumpărături pentru un avion privat în 2016, consilierii săi elveţieni au întocmit o listă de active pentru a asigura finanţarea care includea bijuteria coroanei averii familiei sale, un conac de 40 de camere pe care l-au descris drept „Palatul din Londra”, titrează Financial Times, citat de Ziarul Financiar.

Casa veche de 205 de ani din Regent’s Park, cunoscută şi sub numele de The Holme, este acum scoasă la vânzare pentru 250 de milioane de lire sterline, după ce o companie administrată de fondul londonez Attestor a început procesul de lichidare a proprietăţii ca urmare a expirării unui împrumut garantat cu imobilul.

Vânzarea, care ar fi cea mai scumpă afacere rezidenţială din Londra, a deschis larg o fereastră către partea exclusivistă a pieţei imobiliare britanice.

Un agent imobiliar din Londra a spus că atenţia publicului a încălcat „prima regulă” a tranzacţiilor ultra high-end. „Practic există un semn „De vânzare” în faţa casei, lucru care nu este un început bun”, a spus agentul, adăugând că, într-o afacere tipică, „nimeni nu ştie că este vândută, nimeni nu ştie că este disponibilă, nimeni ştie preţul”.

Descris de agent ca un „mini-palat Buckingham”, The Holme se află pe un teren de 1,61 hectare şi este una dintre puţinele reşedinţe din interiorul Regent’s Park. Prinţul Khaled a cheltuit 43 de milioane de dolari pentru a achiziţiona un contract de închiriere pe termen lung pentru conac în 1991, prin Quendon Limited, înregistrată în Guernsey.

Un proces intentat de un al doilea creditor face lumină asupra unei serii de tranzacţii şi împrumuturi întinzându-se pe zeci de ani în urmă, care au culminat cu scoaterea la vânzare a conacului. Documentele prezentate tribunalului, precum şi oamenii familiarizaţi cu situaţia, dezvăluie modul în care băncile importante, firmele de avocatură şi fondurile speculative au servit nevoilor financiare ale prinţului şi i-au uşurat intrarea în topul pieţei imobiliare din Londra.

Cazul a fost intentat de Yuntian 10 Leasing Company, o filială irlandeză a China Minsheng Bank, care a închiriat prinţului Khaled avionul său privat printr-o companie din Bermuda.

Compania pretinde că prinţul, care transferat banii către Quendon pentru a cumpăra casa, şi-a păstrat dreptul de proprietar efectiv al The Holme, astfel încât imobilul să poată fi folosit pentru a colecta plăţi de leasing scadente pe avion. Documentele susţin că Quendon a fost folosită pentru „ascunderea controlului efectiv asupra proprietăţii” a Prinţului Khaled.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO