Putin, dornic să ajute companiile chineze să înlocuiască brandurile occidentale care au părăsit Rusia

22 Mart. 2023, 05:48
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Mart. 2023, 05:48 // Actual //  bani.md

Rusia este pregătită să ajute companiile chineze să ia locul celor occidentale care au părăsit Rusia ca urmare a sancţiunilor impuse acesteia pentru conflictul din Ucraina, i-a transmis preşedintele rus Vladimir Putin omologului său chinez Xi Jinping în timpul întâlnirii lor desfăşurate marţi la Kremlin, relatează agenţiile internaționale, conform Agerpres.
„Suntem dispuşi să sprijinim companiile chineze să înlocuiască producţiile companiilor occidentale care au părăsit Rusia”, a spus Putin la începutul întrevederii cu Xi Jinping.

Preşedintele rus a evidenţiat şi creşterea schimburilor comerciale ruso-chineze, ajunse anul trecut la 185 de miliarde de dolari, dar în special creşterea folosirii yuanului chinez şi rublei ruseşti în locul dolarului american în aceste schimburi.

„Este important ca în comerţul bilateral să fie folosite tot mai activ devizele naţionale. Este necesar să stimulăm în continuare această practică şi să extindem prezenţa reciprocă a structurilor financiare şi bancare pe pieţele ţărilor noastre”, a indicat Putin.

El a precizat că în prezent două treimi din tranzacţiile comerciale între Rusia şi China sunt în ruble sau yuani şi a cerut extinderea acestei practici de asemenea către alte pieţe. „Suntem favorabili folosirii yuanului chinez în tranzacţiile dintre Rusia şi ţările Asiei, Africii şi Americii Latine”, a asigurat preşedintele rus, care s-a declarat încrezător că utilizarea „acestor forme de plată va creşte între partenerii ruşi şi colegii lor din ţările terţe”.

Putin a confirmat că a discutat cu omologul său chinez şi despre proiectul viitorului gazoduct denumit „Forţa Siberiei 2”, prin care Rusia va putea livra Chinei circa 50 de miliarde de metri cubi de gaz pe an.

La rândul său, Xi Jinping şi-a manifestat disponibilitatea de a elabora împreună cu Putin un plan de dezvoltare a relaţiilor bilaterale între ţările lor şi de a consolida coordonarea între Moscova şi Beijing.

„Încrederea reciprocă între ţările noastre se consolidează, se multiplică interesele comune, popoarele se apropie, se dezvoltă cooperarea comercială şi economică, în investiţii, energie, cultură şi între regiuni”, a constatat liderul chinez.

„Sunt dispus că pregătesc împreună cu dumneavoastră un plan de dezvoltare a relaţiilor bilaterale şi cooperarea practică pentru înflorirea şi renaşterea Chinei şi a Rusiei”, a concluzionat Xi Jinping într-o scurtă alocuţiune, în a doua zi a vizitei de stat pe care o întreprinde la Moscova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală