Ploaie de rachete asupra regiunii Odessa, aflată la puțin peste 200 de km de Republica Moldova

22 Mart. 2023, 09:27
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Mart. 2023, 09:27 // Actual //  bani.md

Mai multe persoane au fost rănite și un bloc de locuințe a fost avariat marți seara în urma unui atac cu rachetă al aeronavelor rusești. Despre aceasta a scris pe Twitter Yurii Kruk, șeful administrației militare al regiunii Odessa.

“Invadatorii au lansat un atac cu rachete asupra regiunii Odessa. Unele rachete au fost doborâte de apărarea aeriană, dar, din păcate, altele au reușit să lovească. Drept urmare, o clădire de apartamente a fost avariată. Nu sunt morți, dar există răniți”, a scris acesta.

La momentul exploziilor a fost anunțată alertă aeriană în oraș și în regiune.

Maia Sandu: Atâta timp cât Ucraina ne apără, Moldova nu se află în pericol de război

În discursul ținut zilele trecute în Parlamentul de la Chișinău, președintele RM, Maia Sandu, a declarat că atâta timp cât ucrainenii rezistă agresiunii ruse, Republica Moldova este în afara pericolului.

“Nu există niciun pericol de izbucnire a unui război în Moldova cât timp Ucraina rezistă. Vreau să-i asigur pe cetățeni că Moldova nu se află acum în pericol de război. Armata Rusă nu poate ajunge aici cât timp Ucraina rezistă și, în acest fel, apără și Moldova. Suntem recunoscători ucrainenilor pentru curajul și dragostea lor pentru libertate“, a declarat Maia Sandu în Parlament.

Ea a menționat încercările Rusiei, respinse de altfel de Moscova, de a destabiliza Moldova și a amintit că această țară dispune de trupe în regiunea separatistă Transnistria, și va continua să încerce să destabilizeze Moldova “din interior”. În acest context, șeful statului moldovean a lăudat forțele de ordine pentru că au blocat, la protestul partidului pro-rus “ȘOR”, al oligarhului fugar Ilan Șor, acțiunile Moscovei “de a semăna haos”.

Șeful Poliție de la Chișinău spunea într-o conferință de presă că în 12 Martie curent forțele de ordine au reușit să dea peste cap planuri ale unor grupări coordonare de Kremlin, misiunea cărora era să creeze haos la protestul programat în aceeași zi.

“Cu titlu de informație operativă, poliția a fost anunțată despre organizarea de către serviciile specializate din Federația Rusă a unor acțiuni de destabilizare pe teritoriul RM, în timpul protestelor. (…) Moscova a detașat o persoană care coordonează toate activitățile legate de Chișinău, deci cu care se discută și trasează regulile”, a declarat Viorel Cernăuțanu, șeful Poliției Naționale din Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău