Unde trăiesc oamenii peste 100 de ani. 5 locuri cu tinerețe fără bătrânețe

26 Mart. 2023, 07:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Mart. 2023, 07:43 // Actual //  Lupu Eduard

Regiunile din lume unde oamenii au tendința de a trăi mai mult decât media au fost denumite „zone albastre”. Aici găsim oameni care ajung la vârste de peste 100 de ani. Deși locuiesc în țări diferite, aceștia au o activitate comună, care pare să fie secretul longevității.

„Zonele albastre” sunt regiuni geografice diferite din întreaga lume unde întâlnim mai mulți centenari. Acești oameni au tendința de a trăi mai mult decât media. Cercetătorii australieni au făcut o analiză recentă și au dezvăluit noi informații despre aceste „zone albastre”. Rezultatul studiului a fost publicat în Journal of Population Ageing.

În întreaga lume există cinci „zone albastre”. Acestea sunt:

  • Okinawa, în Japonia;
  • Sardinia, în Italia;
  • Nicoya, în Costa Rica;
  • Ikaria în Grecia;
  • Loma Linda în California.

Cercetătorii din Australia au realizat 18 studii despre centenarii care locuiesc în aceste zone și au descoperit că, deși trăiesc în țări diferite, ei au obiceiuri comune de a-și ocupa timpul. Activitatea cea mai comună este cea fizică.

Potrivit cercetătorilor, centenarii sunt „foarte activi, fac zilnic exerciții fizice, își mențin hobby-uri zilnice și lucrează mai mult decât vârsta preconizată de pensionare”. Un alt lucru observat de specialiști este că persoanele în vârstă din „zonele albastre” au activități moderate ca intensitate, cum ar fi înotul, dansul, mersul pe jos, grădinăritul și păstoritul. De asemenea, ei se mai ocupă și cu activități casnice cum ar fi aspiratul, spălatul cu mopul sau spălatul ferestrelor.

Activitatea pe care o au în comun toți centenarii din „zonele albastre”

Persoanele vârstnice a căror activitate a fost analizată de cercetătorii australieni au în comun munca agricolă în aer liber, cum ar fi grădinăritul. Studiile efectuate în Sardinia, Italia, au arătat că majoritatea persoanelor vârstnice grădinăreau între una și patru zile pe săptămână. De asemenea, centenarii petrec aproximativ două ore pe săptămână făcând activități în aer liber.

Un articol postat în 2018 în Clinical Medicine arată că multe persoane vârstnice se ocupă de grădinărit. Această activitate este una moderată, dar ajută și la expunerea oamenilor la lumina soarelui și la natură, fenomen care poate întârzia simptomele demenței și reduce riscul de cancer.

Centenarii cultivă legume și fructe pentru consumul propriu. Persoanele care nu locuiesc într-un climat însorit pe tot parcursul anului optează pentru creșterea plantelor de interior. Cercetătorii au arătat faptul că acest obicei are beneficii pentru sănătatea mintală, potrivit adevărul.ro.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 17:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 17:01 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova a înregistrat un volum semnificativ de exporturi de semințe de floarea soarelui în luna aprilie, cu un total de 73 de mii de tone, în timp ce, într-un gest surprinzător, Comisia de licențiere a decis să permită importul de răsărită pentru prima dată, acordând dreptul exclusiv companiei Trans Oil. Reprezentantul Forței Fermierilor, Alexandr Slusari, a declarat că este vorba despre o cantitate de aproximativ 70 de mii de tone de răsărită.

Potrivit datelor publicate de Iurie Rija de la Asociația Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere, în luna aprilie, cele mai mari cantități de semințe de floarea soarelui au fost exportate de către RUSAGRO-PRIM, cu un total de 14,5 mii de tone. Rusagro-Prim SRL din Cupcini, Edineț, deținută de Savvelii Russu. Compania deține un elevator la Cupcini, dar și un terminal cerealier, în portul Reni din Ucraina. Pe locul doi la exportul de floarea soarelui este OROM-IMEXPO, cu 13,5 mii tone, și VADALEX GRAINS, cu 6,2 mii de tone.

Iurie Rija a subliniat că, în perioada iulie 2023 – aprilie 2024, Moldova a exportat un total de 794 de mii de tone de semințe de floarea soarelui, sub formă de materie primă și prelucrată.

În ceea ce privește exportul de ulei și răsărită de floarea soarelui, în aceeași perioadă menționată anterior, au fost livrate pe piețele externe 190 de mii de tone de ulei și 435,2 mii de tone de răsărită.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău