Alexander Picker: În pofida crizelor, Moldova are o șansă unică de modernizare datorită apropierii de UE

30 Mart. 2023, 11:46
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
30 Mart. 2023, 11:46 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

În pofida crizelor prin care trece, Moldova are acum o oportunitate unică de dezvoltare, legată de asocierea la Uniunea Europeană. Opinia a fost exprimată de noul președinte al Moldindconbank, bancherul austriac Alexander Picker, într-un interviu pentru portalul NewsMaker.md.

„Ceea ce îmi place în Moldova este cât de rezistenți sunt oamenii. În pofida tuturor crizelor, ei continuă să muncească, își continuă proiectele și nu se dau bătuți. Un moment pozitiv al crizelor este că, odată depășite, procesul de aderare la Uniunea Europeană poate fi accelerat”, spune expertul, care a activat și în Polonia, în perioada de preaderare a acestei țări la UE.„

Vreau să vă dau exemplul Poloniei, unde am lucrat din 1999, iar ei au aderat la UE în 2004. A fost cea mai interesantă perioadă – în țară vin bani, investiții și băncile pot fi instituțiile care direcționează banii spre domeniile care au nevoie de transformare. Indiferent de crize – și politică, și război, este o perioadă cu perspectivă mare, de care trebuie de profitat”, a continuat Alexander Picker.

Președintele Moldindconbank s-a referit și la unii pași care trebuiesc făcuți pe intern și la care băncile își pot aduce contribuția.

„Pentru noi este foarte important ca economia să iasă din umbră. Statul trebuie să creeze condiții prin care oamenilor să le fie mai convenabil să obțină venituri oficiale. Este important și pentru stat, pentru colectarea impozitelor. Este important și pentru client, care poate obține finanțări mai mari de la bancă pentru nevoile sale”, mai spune bancherul.

În acest context, una dintre perspectivele de dezvoltare, în opinia lui Alexander Picker, vine de la sectorul întreprinderilor mici și medii.

„Moldindconbank lucrează activ cu acest sector, pe care îl consider cel mai important pentru economie – dispune de cel mai mare număr de angajați, sunt cei mai disciplinați contribuabili. Îi susținem puternic. De exemplu, acum ne concentrăm pe companiile cu afaceri din agricultură. Analizăm care sunt necesitățile lor, riscurile potențiale pentru business și chiar le vom putea da recomandări, în funcție de situația de pe piață – ce culturi e mai avantajos de cultivat. Este un segment foarte important pentru noi. Așa cum Moldindconbank este lider pe piața cardurilor, ne dorim să devenim și lideri în susținerea companiilor mici și medii”, a venit cu detalii bancherul.

Fiind solicitat să comenteze perspectivele de dezvoltare ale sistemui bancar din Moldova, Alexander Picker a spus că, dacă prognozele sale se vor adeveri, în anul viitor este posibilă o creștere puternică, bazată pe dezvoltarea relațiilor comerciale cu UE și pe schimbările pozitive din sectorul energetic al țării.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău