Apple a cumpărat un start-up care folosește inteligența artificială

30 Mart. 2023, 11:01
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
30 Mart. 2023, 11:01 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Gigantul de tehnologie Apple a cumpărat un start-up care folosește inteligența artificială (AI) pentru a comprima videoclipuri, scrie techcrunch.com.

Apple nu a confirmat vânzarea atunci când i s-a cerut un comentariu, dar site-ul WaveOne a fost închis în luna ianuarie, iar mai mulți foști angajați, inclusiv unul dintre co-fondatorii WaveOne, lucrează acum în cadrul diferitelor grupuri de învățare automată ale Apple.

Fostul șef de vânzări și dezvoltare a afacerilor WaveOne, Bob Stankosh, a anunțat vânzarea într-o postare pe LinkedIn publicată în urmă cu o lună.

„După aproape doi ani la WaveOne, săptămâna trecută am finalizat vânzarea companiei către Apple”, a scris Stankosh. „Ne-am început călătoria la WaveOne, realizând că învățarea automată și tehnologia video de învățare profundă ar putea schimba lumea. Apple a văzut acest potențial și a profitat de oportunitatea pentru a-l adăuga portofoliului lor de tehnologie.”

WaveOne a fost fondat în 2016 de Lubomir Bourdev și Oren Rippel. Până a se alătura întreprinderii, Bourdev a fost membru fondator al diviziei de cercetare AI a Meta, iar atât el, cât și Rippel au lucrat în echipa de viziune computerizată a Meta, responsabilă de moderarea conținutului, căutarea vizuală și clasarea feedurilor pe Facebook.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Principala inovație a WaveOne a fost un algoritm de compresie și decompresie video „content-aware”, care ar putea rula pe acceleratoarele AI încorporate în multe telefoane și un număr tot mai mare de computere. Folosind detectarea scenelor și obiectelor bazată pe inteligență artificială, tehnologia startup-ului ar putea „înțelege” un cadru video, permițându-i, de exemplu, să prioritizeze fețele în detrimentul altor elemente dintr-o scenă pentru a economisi lățime de bandă.

WaveOne a susținut că abordarea sa, care a fost independentă de hardware, ar putea reduce dimensiunea fișierelor video cu până la jumătate.

Investitorii au văzut potențialul, aparent. Înainte de achiziția Apple, WaveOne a atras 9 milioane de dolari de la susținători, inclusiv Khosla Ventures, Vela Partners, Incubate Fund, Omega Venture Partners și Blue Ivy.

Deci, ce și-ar putea dori Apple cu un codec video alimentat de AI? Ei bine, răspunsul evident este streaming mai eficient. Chiar și îmbunătățirile minore ale compresiei video ar putea economisi costurile lățimii de bandă sau ar putea permite serviciilor precum Apple TV+ să ofere rezoluții și rate de cadre mai mari, în funcție de tipul de conținut transmis în flux.

YouTube face deja asta. Anul trecut, DeepMind de la Alphabet a adaptat un algoritm de învățare automat dezvoltat inițial pentru a juca jocuri de societate la problema comprimării videoclipurilor YouTube, ceea ce a condus la o reducere cu 4% a cantității de date pe care serviciul de partajare video trebuie să le transmită utilizatorilor.

Realitatea Live

13 Apr. 2024, 14:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Apr. 2024, 14:33 // Actual //  Lupu Eduard

În Republica Moldova se câștigă cel ma mic salariul din Europa, echivalentul a 4 euro/oră (12 354 de lei salaiul mediu pentru anul 2023), dacă ar fi inclusă în clasament. Visual Capitalist a realizat o hartă “termică” care reprezintă salariul mediu orar (în euro), în Europa. Cu cât nuanța este mai albastră, cu atât salariul orar este mai mare. Aceasta este realizată pe baza datelor Eurostat privind costul forței de muncă, ce includ salarii și sporuri/ indemnizații.

Luxemburg, capitala serviciilor financiare din Europa, are cel mai mare salariu mediu (47,2 euro/oră) de pe continent. Țara are, de asemenea, cel mai mare PIB pe cap de locuitor din lume. Danemarca și Norvegia din Scandinavia au, de asemenea, salarii bune (42 euro/oră), deși Suedia (26 euro/oră) se situează mai degrabă la mijlocul clasamentului.

“Tendințele generale indică faptul că Europa de Nord și de Vest au salarii medii mai mari decât Europa de Sud și de Est, ceea ce reflectă diferențele dintre economii, bogăție și costul vieții”, notează Visual Capitalist.

Bulgaria înregistrează cel mai mic salariu mediu din acest set de date, de 8 euro/oră. Cu 10,4 euro pe oră,România se situează în acest clasament pe penultimul loc, aproape de media din Letonia, care are un salariu mediu pe oră de 10,7 euro. Ceva mai bine plătiți sunt ungurii (11 euro/ oră) și polonezii (11,9 euro/oră). Acest indicator a crescut ușor și în România, de la 8 euro/ oră în 2021 și 9 euro în 2022, după cum arată datele Eurostat.

Eurostat: Decalaje semnificative între statele UE

Costurile medii orare maschează decalaje semnificative între statele membre ale Uniunii Europene, notează Eurostat, în cele mai recente date, publicate luna trecută. Costul orar cu mâna de lucru cuprinde costurile cu salariile şi costurile non-salariale, precum contribuţiile sociale plătite de angajatori. Cele mai scăzute costuri orare cu forţa de muncă au fost înregistrate anul trecut în Bulgaria (9,3 euro), România (11 euro) şi Ungaria (12,8 euro), iar cele mai ridicate în Luxemburg (53,9 euro), Danemarca (48,1 euro) şi Belgia (47,1 euro), potrivit datelor publicate de Eurostat.

Costurile medii orare cu forţa de muncă în întreaga economie erau estimate anul trecut la 31,8 euro în UE şi la 35,6 euro în zona euro, comparativ cu 30,2 euro în UE şi 34 euro în zona euro, în 2022.

Sectoarele din Moldova au avut cele mai mari salarii în trimestrul patru al anului 2023?

informații și comunicații– 31,4 mii lei;

activități financiare și de asigurări – 25,7 mii lei;

producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat – 19,6 mii lei;

alte servicii – 16,8 mii lei;

sectorul administrație publică, apărare și asigurări sociale – 15,6 mii lei.

Unde sunt cele mai mici salarii?

activități de cazare și alimentație publică – 8,2 mii lei;

agricultură, silvicultură și pescuit – 8,8 mii lei;

activități de servicii administrative și activități de servicii suport – 9,7 mii lei;

artă, recreere și agrement – 10 mii lei;

operațiuni cu bunuri imobile – 10,4 mii lei.

Pe parcursul anului, numărul mediu al salariaților a crescut cu 0,6%.

Cele mai semnificative creșteri s-au înregistrat în:

activități de cazare și alimentație publică – cu 26%;

comerț cu ridicata și cu amănuntul; întreținerea și repararea autovehiculelor și a motocicletelor – cu 5,5%;

informații și comunicații – cu 4,8%.

Cele mai semnificative descreșteri s-au înregistrat în activitățile:

industria extractivă – cu 8,7%;

tranzacții imobiliare – cu 7,3%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău