Apple a cumpărat un start-up care folosește inteligența artificială

30 Mart. 2023, 11:01
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
30 Mart. 2023, 11:01 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Gigantul de tehnologie Apple a cumpărat un start-up care folosește inteligența artificială (AI) pentru a comprima videoclipuri, scrie techcrunch.com.

Apple nu a confirmat vânzarea atunci când i s-a cerut un comentariu, dar site-ul WaveOne a fost închis în luna ianuarie, iar mai mulți foști angajați, inclusiv unul dintre co-fondatorii WaveOne, lucrează acum în cadrul diferitelor grupuri de învățare automată ale Apple.

Fostul șef de vânzări și dezvoltare a afacerilor WaveOne, Bob Stankosh, a anunțat vânzarea într-o postare pe LinkedIn publicată în urmă cu o lună.

„După aproape doi ani la WaveOne, săptămâna trecută am finalizat vânzarea companiei către Apple”, a scris Stankosh. „Ne-am început călătoria la WaveOne, realizând că învățarea automată și tehnologia video de învățare profundă ar putea schimba lumea. Apple a văzut acest potențial și a profitat de oportunitatea pentru a-l adăuga portofoliului lor de tehnologie.”

WaveOne a fost fondat în 2016 de Lubomir Bourdev și Oren Rippel. Până a se alătura întreprinderii, Bourdev a fost membru fondator al diviziei de cercetare AI a Meta, iar atât el, cât și Rippel au lucrat în echipa de viziune computerizată a Meta, responsabilă de moderarea conținutului, căutarea vizuală și clasarea feedurilor pe Facebook.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Principala inovație a WaveOne a fost un algoritm de compresie și decompresie video „content-aware”, care ar putea rula pe acceleratoarele AI încorporate în multe telefoane și un număr tot mai mare de computere. Folosind detectarea scenelor și obiectelor bazată pe inteligență artificială, tehnologia startup-ului ar putea „înțelege” un cadru video, permițându-i, de exemplu, să prioritizeze fețele în detrimentul altor elemente dintr-o scenă pentru a economisi lățime de bandă.

WaveOne a susținut că abordarea sa, care a fost independentă de hardware, ar putea reduce dimensiunea fișierelor video cu până la jumătate.

Investitorii au văzut potențialul, aparent. Înainte de achiziția Apple, WaveOne a atras 9 milioane de dolari de la susținători, inclusiv Khosla Ventures, Vela Partners, Incubate Fund, Omega Venture Partners și Blue Ivy.

Deci, ce și-ar putea dori Apple cu un codec video alimentat de AI? Ei bine, răspunsul evident este streaming mai eficient. Chiar și îmbunătățirile minore ale compresiei video ar putea economisi costurile lățimii de bandă sau ar putea permite serviciilor precum Apple TV+ să ofere rezoluții și rate de cadre mai mari, în funcție de tipul de conținut transmis în flux.

YouTube face deja asta. Anul trecut, DeepMind de la Alphabet a adaptat un algoritm de învățare automat dezvoltat inițial pentru a juca jocuri de societate la problema comprimării videoclipurilor YouTube, ceea ce a condus la o reducere cu 4% a cantității de date pe care serviciul de partajare video trebuie să le transmită utilizatorilor.

Realitatea Live

28 Mai 2023, 20:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mai 2023, 20:17 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia are un nou stat susținător. Cuba a anunțat că va accepta plata cu ruble rusești în magazinele și restaurantele din țară, în ciuda sancțiunilor colective impuse de țările occidentale.

Trei bănci rusești au decis să-și deschidă filiale locale în Cuba, iar cardurile MIR rusești au început din  să poată fi folosite la bancomatele cubaneze martie 2023. Printre serviciile bancare care au devenit posibile în țara din America Latină se numără retrageri de numerar în ruble, dar și convertirea acestora în peso, moneda locală, potrivit Rio Times Online.

Vestea vine în contextul intențiilor de relansare a relațiilor bilaterale dintre Moscova și Havana, cu posibilitatea deschiderii de legături maritime și portuare directe și oferta făcută de guvernul cubanez Rusiei de a folosi terenul din țară timp de 30 de ani pentru închiriere.

Sistemul de plată rusesc MIR rusesc, care utilizează carduri emise în Rusia, pot fi acceptate la plăți și în Vietnam, Coreea de Nord și în alte țări foste republici sovietice, precum Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Oseția de Sud și Abhazia.

Rubla nu este departe; de la începutul anului, a pierdut 16% din valoare față de dolar (80,16) și 13% față de euro (86,35). Comisia Economică pentru America Latină și Caraibe (CEPAL) estimează că economia cubaneză va crește cu 1,5% în 2023, dar rămâne în scădere de la 2,0% în 2022.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău