Apple a cumpărat un start-up care folosește inteligența artificială

30 Mart. 2023, 11:01
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
30 Mart. 2023, 11:01 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Gigantul de tehnologie Apple a cumpărat un start-up care folosește inteligența artificială (AI) pentru a comprima videoclipuri, scrie techcrunch.com.

Apple nu a confirmat vânzarea atunci când i s-a cerut un comentariu, dar site-ul WaveOne a fost închis în luna ianuarie, iar mai mulți foști angajați, inclusiv unul dintre co-fondatorii WaveOne, lucrează acum în cadrul diferitelor grupuri de învățare automată ale Apple.

Fostul șef de vânzări și dezvoltare a afacerilor WaveOne, Bob Stankosh, a anunțat vânzarea într-o postare pe LinkedIn publicată în urmă cu o lună.

„După aproape doi ani la WaveOne, săptămâna trecută am finalizat vânzarea companiei către Apple”, a scris Stankosh. „Ne-am început călătoria la WaveOne, realizând că învățarea automată și tehnologia video de învățare profundă ar putea schimba lumea. Apple a văzut acest potențial și a profitat de oportunitatea pentru a-l adăuga portofoliului lor de tehnologie.”

WaveOne a fost fondat în 2016 de Lubomir Bourdev și Oren Rippel. Până a se alătura întreprinderii, Bourdev a fost membru fondator al diviziei de cercetare AI a Meta, iar atât el, cât și Rippel au lucrat în echipa de viziune computerizată a Meta, responsabilă de moderarea conținutului, căutarea vizuală și clasarea feedurilor pe Facebook.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Principala inovație a WaveOne a fost un algoritm de compresie și decompresie video „content-aware”, care ar putea rula pe acceleratoarele AI încorporate în multe telefoane și un număr tot mai mare de computere. Folosind detectarea scenelor și obiectelor bazată pe inteligență artificială, tehnologia startup-ului ar putea „înțelege” un cadru video, permițându-i, de exemplu, să prioritizeze fețele în detrimentul altor elemente dintr-o scenă pentru a economisi lățime de bandă.

WaveOne a susținut că abordarea sa, care a fost independentă de hardware, ar putea reduce dimensiunea fișierelor video cu până la jumătate.

Investitorii au văzut potențialul, aparent. Înainte de achiziția Apple, WaveOne a atras 9 milioane de dolari de la susținători, inclusiv Khosla Ventures, Vela Partners, Incubate Fund, Omega Venture Partners și Blue Ivy.

Deci, ce și-ar putea dori Apple cu un codec video alimentat de AI? Ei bine, răspunsul evident este streaming mai eficient. Chiar și îmbunătățirile minore ale compresiei video ar putea economisi costurile lățimii de bandă sau ar putea permite serviciilor precum Apple TV+ să ofere rezoluții și rate de cadre mai mari, în funcție de tipul de conținut transmis în flux.

YouTube face deja asta. Anul trecut, DeepMind de la Alphabet a adaptat un algoritm de învățare automat dezvoltat inițial pentru a juca jocuri de societate la problema comprimării videoclipurilor YouTube, ceea ce a condus la o reducere cu 4% a cantității de date pe care serviciul de partajare video trebuie să le transmită utilizatorilor.

Realitatea Live

08 Sept. 2024, 09:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Sept. 2024, 09:32 // Actual //  Lupu Eduard

După vestea că VW, cel mai mare producător de automobile din Europa, ar putea închide două fabrici, experții trag un semnal de alarmă cu privire la faptul că reducerea producției nu este limitată doar la industria auto, transmite Euronews.com. Institutul german de cercetare economică (DIW) afirmă că întreprinderile trebuie să evolueze.

În timp ce producătorii de automobile din UE se luptă cu eliminarea treptată a motoarelor cu combustie și cu tranziția către vehiculele electrice până în 2035, experții preconizează că mii de locuri de muncă ar putea fi eliminate în diferite sectoare în următorii doi ani.

Președintele DIW, Marcel Fratzscher, spune că economia germană este dependentă atât de exporturi, cât și de industrie, iar în fața tranziției energetice, „companiile au ratat transformarea” și că multe, precum VW, au „rămas în urmă”.

„Nu este vorba doar de sectorul auto, este vorba de mașini, este vorba de sectorul farmaceutic, chimic, aceasta este o problemă destul de mare pe care mulți o au”, a declarat el pentru Euronews.

Cel mai mare producător de produse chimice din lume, care își are sediul central în Germania, BASF, analizează, de asemenea, posibilitatea de a-și reloca o parte din forța de muncă în Asia și de a concedia lucrători din Germania, pe fondul exploziei prețurilor la energie din cauza situației de amploare din Ucraina și a birocrației împovărătoare din Germania.

Și-a pierdut Germania competitivitatea?

Asia se află pe o spirală economică ascendentă, care are un impact global.

„Companiile germane au localizat deja o mare parte din producție în China, în India, în alte părți, iar acest lucru va continua”, a declarat Fratzscher.

Având în vedere că China începe să reducă concurența și își subvenționează propriile companii, „este mai greu pentru companiile germane să concureze”, în special în contextul costurilor ridicate ale energiei și forței de muncă din Europa.

Deci, ce urmează pentru economia germană?DIW a declarat că vede o „stagnare a economiei germane în acest an, o redresare treptată în următorii câțiva ani”. Economia germană s-a contractat din nou în al doilea trimestru al anului 2024 și se află tehnic în recesiune, producția industrială continuând să scadă.Industria auto a fost afectată în special de cererea scăzută de vehicule electrice, din cauza investițiilor lente în infrastructură.Cu toate acestea, Fratzscher a spus că este optimist și crede că marile companii germane „au fost întotdeauna foarte inovatoare”, după ce s-au reinventat de mai multe ori.

„Ele trebuie să se reajusteze, trebuie să se reformeze. Și acesta este cazul Volkswagen și al multor companii germane”, a adăugat el.Poate guvernul german să ajute?Fratzscher a spus că nu crede că guvernul ar trebui să intervină pentru a păstra lucrătorii.

„Transformarea înseamnă schimbare. Schimbarea înseamnă adesea consolidare. Companiile trebuie să se restrângă pentru a putea investi și dezvolta noi tehnologii”, a spus el.

Fratzscher a remarcat, de asemenea, că încercarea guvernului de a păstra vechile structuri în marile companii nu se limitează doar la Germania, ci este și un fenomen european.

„Adesea, părțile vechi, părțile redundante ale unei economii trebuie să dispară pentru ca noile părți să poată apărea și să reapară sau să fie dezvoltate”, a adăugat el, sugerând că aceste crize nu au soluții pe termen scurt.

„Va fi nevoie de rezistență și de investiții continue în următorii cinci ani și apoi, sperăm, în această perioadă, economia germană va gestiona tranziția”.Având în vedere că economia germană depinde în mare măsură de industria auto, aceste concedieri în masă pot duce la o creștere a deziluziei în rândul populației germane și pot juca în favoarea extremei drepte.Acest lucru ar putea avea un impact major asupra alegerilor federale de anul viitor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău