Italia vrea să interzică carnea crescută în laborator pentru a proteja patrimoniul culinar

03 Apr. 2023, 06:03
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Apr. 2023, 06:03 // Actual //  bani.md

Guvernul italian a introdus un proiect de lege care, dacă va fi aprobat, va interzice producţia şi vânzarea de alimente şi carne cultivate, conform Bloomberg.

„Suntem mândri să fim prima naţiune din lume care opreşte această decadenţă”, a declarat Augusta Montaruli, deputat din partea partidului Fraţii Italiei al premierului Giorgia Meloni.

Carnea cultivată, sau pe bază de celule, este creată prin recoltarea de celule de la animale vii şi furnizarea de nutrienţi pentru ca acestea să crească în bioreactoare, apoi prin luarea unor măsuri suplimentare pentru a transforma celulele într-un produs din carne pregătit pentru consum.

Proiectul de lege, care va intra în vigoare doar dacă va fi votat de ambele ramuri ale parlamentului, pare a fi o măsură preventivă menită să semnaleze determinarea guvernului de a apăra tradiţia culinară a Italiei.

Proiectul „se bazează pe principiul precauţiei, deoarece nu există încă studii ştiinţifice privind efectele alimentelor sintetice”, a declarat marţi ministrul sănătăţii, Orazio Schillaci, într-o conferinţă de presă. „Dorim să protejăm sănătatea cetăţenilor şi să protejăm patrimoniul naţiunii noastre şi cultura noastră agroalimentară bazată pe dieta mediteraneană.”

În timp ce proteinele pe bază de plante sunt disponibile pe scară largă, carnea cultivată mai are un drum lung de parcurs până să ajungă pe rafturile magazinelor. Cele mai multe startup-uri trebuie încă să extindă tehnologia înainte chiar de a obţine aprobarea autorităţilor de reglementare. Până în prezent, doar Singapore a permis vânzarea de pui cultivat, în timp ce două companii tocmai au trecut de un prim obstacol de reglementare în SUA.

„Această situaţie pune Italia în dezacord cu restul Europei, unde alte guverne sunt dornice să deblocheze beneficiile cărnii cultivate”, a declarat Alice Ravenscroft, şefa de politici la Good Food Institute Europe, care reprezintă industria proteinelor alternative. Olanda, Marea Britanie şi Spania au anunţat în ultimii ani finanţare pentru proteine alternative, a spus ea.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO