Putin obsedat că instrumentul SUA domina tranzacțiile din Rusia: Mutare strategică spre o țară prietenă

05 Apr. 2023, 07:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Apr. 2023, 07:05 // Actual //  Lupu Eduard

Războiul din Ucraina declanșat de Vladimir Putin în urmă cu mai bine de 400 de zile a schimbat piețele financiare și energetice din întreaga lume, generând noi alianțe.

Președintele rus, care a fost obsedat de faptul că dolarul american, un instrument al Statelor Unite, domina tranzacțiile de la Bursa din Moscova, a hotărât să-l înlocuiască cu yuanul chinez, o monedă dintr-o țară prietenă.

Astfel, yuanul Chinei a depășit dolarul american în lunile februarie și martie 2023, fiind cea mai tranzacționată monedă de la Bursa din Moscova, asta după ce în urmă cu un an, bancnota verde era dominantă, potrivit unei analize din Bloomberg.

Cooperarea Rusiei cu China a fost aprofundată pe măsură ce sancțiunile Occidentului au intrat în vigoare. Iar de atunci, Kremlinul a îndemnat la conversia din monede „toxice” în monede „prietenoase”.

Yuanul Chinei a înlocuit dolarul american ca moneda cea mai tranzacționată din Rusia, la un an după ce invazia Ucrainei a dus la o serie de sancțiuni occidentale împotriva Moscovei.

Yuanul a depășit pentru prima dată dolarul în volum lunar de tranzacționare în februarie 2023, iar diferența a devenit mai pronunțată în martie, potrivit datelor compilate de Bloomberg pe baza rapoartelor zilnice ale tranzacțiilor de la Bursa din Moscova. Înainte de invazie, volumul de tranzacționare al yuanului pe piața rusă era neglijabil.

Datele sunt relevante în acest sens. În martie 2022, tranzacțiile de la Bursa de la Moscova, indicau un flux al monedei americane în valoare de 2,2 trilioane de dolari, în timp ce yuanul avea un volum de doar 0,19 trilioane de dolari.

Acum, în martie 2023, trendul s-a schimbat, yuanul a devenit dominant cu 2,003 trilioane de dolari, iar bancnota americană a coborât în tranzacții la 1,69 trilioane de dolari.

Schimbarea vine după ce sancțiunile suplimentare au afectat anul acesta puținele bănci din Rusia care și-au păstrat capacitatea de a efectua transferuri transfrontaliere în dolari și alte valute ale țărilor considerate „neprietenoase” de către Kremlin.

Raiffeisen Bank International AG din Austria (cea mai importantă bancă occidentală din Rusia), a cărei sucursală de la Moscova rămâne una dintre principalele canale pentru plăți internaționale din țară, s-a numărat printre creditorii care au fost supuși unei presiuni ridicate din partea autorităților europene și americane.

Rusia și-a adâncit legăturile cu China de când invazia din februarie 2022 a determinat ruperea relațiilor cu Occidentul. În martie 2023, președintele chinez Xi Jinping a făcut la Moscova prima sa vizită în străinătate după realegerea sa și a promis Kremlinului o cooperare extinsă în domeniile comerțului, investițiilor, lanțurilor de aprovizionare, megaproiectelor, energiei și hi-tech.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

11 Mai 2024, 07:28
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
11 Mai 2024, 07:28 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Oferta de listare la Bursa de Valori Bucureşti a furnizorului de gaze naturale şi electricitate Premier Energy (sub simbolul PE) a atras în cele trei zile cu discount de 5% subscrieri de aproximativ 1 miliard de lei (200 mil. euro), arată datele analizate de ZF.

Micii investitori au subscris 47 milioane de acţiuni PE, adică de aproape şapte ori peste cât au ei alocat pentru o companie care este evaluată în prospectul de listare la un multiplu P/E (raport capitalizare/preţ cu rezultatele pe 2023) cuprins între 6 şi 7. Numărul de ordine în trei zile este de 12.325. Un investitor poate avea unu sau mai multe ordine alocate.

“Ne-am tot întrebat când vom mai avea un IPO precum Hidroelectrica la Bursa de Valori, ceva cu adevărat electrizant şi de calibru. Este aici, tot din energie verde, pentru un campion naţional şi regional. Şi tot investitorii retail sunt cei care arată din nou ce forţă redutabilă pot fi pe piaţa noastră de capital”, potrivit Departamentului de Equity Research al TradeVille, cel mai mare broker de retail la BVB.

Oferta a început miercuri, 8 mai, şi este programată a se încheia pe 15 mai şi constă în vânzarea a circa 36 milioane de acţiuni PE, în principal prin majorare de capital cu acţiuni noi, la care se adaugă şi vânzări din partea unicului acţionar, fondul ceh de investiţii EMMA Holding. Numărul de acţiuni poate fi majorat cu 20%.

Investitorii de retail au avut un discount de subscriere de 5% în primele zile, care se aplică la preţul final al ofertei. Cel din urmă va fi decis de companie alături de brokeri pe baza feedback-ului din partea marilor investitori.

Astfel, în sistemul Bursei de Valori Bucureşti au fost introduse ordine pentru achiziţia a 47 milioane de acţiuni la preţul de 21,5 lei la care investitorii de retail pot subscrie. Cu alte cuvinte retailul a subscris până acum cu 30% peste întreaga ofertă.

Micii investitori au alocate 7,2 milioane de acţiuni – în scenariul standard care nu presupune supliementarea tranzacţiei, opţiune care are şanse de a se materializa dat fiind interesul pe această tranşă- reprezentând 20% din toată oferta. Restul de 80% sunt alocate investitorilor instituţionali.

 

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău