Tekwill Academy Kids a dat start cursurilor gratuite pentru copiii și adolescenții refugiați din Ucraina

05 Apr. 2023, 19:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Apr. 2023, 19:05 // Actual //  Lupu Eduard

Weekend-ul precedent au fost lansate primele cursuri gratuite în cadrul programului de susținere pentru copii și adolescenții refugiați, lansat de Tekwill Academy Kids, inițiativă implementată de către Asociația Națională a Companiilor din domeniul TIC (ATIC).

Primele cursuri la care au participat copiii și adolescenții din Ucraina, cu vârsta cuprinsă între 10 și 17 ani, au fost Robo-maker și Design grafic, în cadrul cărora au început să studieze proiectarea și programarea roboților cu principiile de design și instrumentele de bază pentru crearea imaginilor de calitate pentru utilizarea în media digitală și în print.

La evenimentul de lansare, copiii, însoțiți de părinți, au venit la Tekwill Academy Kids, plini de entuziasm și dorință de a învăța lucruri noi. Majoritatea au mai frecventat anterior cursuri similare în orașele lor natale.

Participantă la cursul de design grafic, 14 ani 

“Mama lucrează voluntar la un centru de refugiați și a auzit acolo că se organizează training-uri și am decis că am nevoie de astfel de cunoștințe pentru viitorul meu. Să știi să lucrezi cu calculatorul este important pentru orice profesie.”

Participant la cursul de design grafic, 13 ani

„Anterior am frecventat lecții de programare. Cred că este profesia viitorului, este util dar și foarte interesant. Sunt din Odessa și acum, din cauza războiului, sunt în Chișinău. ”

Participantă la cursul Robo-maker, 9 ani

„Am decis să vin la robotică pentru că îmi place și pentru că tatălui meu îi place când construiesc roboți și programez.”

Până la moment, au fost înregistrați 219 copii la nivel național, dintre care s-au înrolat 119 participanți -26 la Bălți, 16 în orașul Cahul și 12 la Comrat, iar 65 dintre aceștia la Chișinău. Cursurile au început din 1 aprilie.

În cadrul programului, se desfășoară cursuri cu o durată de 4 – 6 săptămâni, menite să contribuie la dezvoltarea unor abilități în domeniul roboticii, programării și design-ului, dar și tabere de vară cu o durată de două săptămâni și diverse ateliere creative, timp în care părinții acestor copii pot să se angajeze în cîmpul muncii, să-și dedice timpul în activități de dezvoltare profesională, voluntariat, etc

Copii pot alege unul dintre următoarele programe:

  •         Young Mechanic – destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 și 7 ani, care fac primii pași în studierea transportului urban, fenomenelor naturii și a principiilor mecanicii;
  •         Milo – pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 7 și 9 ani, în cadrul căruia vor fi studiate bazele roboticii și ale programării pentru crearea și gestionarea roboților cu ajutorul codului scris în blocuri vizuale și a limbajului Starch.
  •         Robomaker – destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între 10 și 12 ani și presupune proiectarea și programarea roboților pentru realizarea sarcinilor concrete, cu o trecere treptată către limbajul de programare Python.
  •         Design grafic – pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani, presupune principiile designului și instrumentele de bază pentru crearea imaginilor de calitate pentru utilizarea în media digitală și în print.
  •         Web Development – potrivit pentru copiii și adolescenții cu vârsta cuprinsă între 12-17 ani, curs care dezvoltă abilități de programare și creare a web site-urilor dinamice cu utilizarea limbajelor descriptive și de programare: HTML, CSS și JavaScript.

Adițional, copiii și adolescenții refugiați au posibilitatea de a se înrola în tabere de vară orientate spre arta decorativă, limba engleză, sport și activități în aer liber, dar și spre dezvoltarea competențelor în domeniile: robotică, programare, design, educație financiară, antreprenoriat și grafică digitală.

Activitățile vor fi organizate în orașele Chișinău, Bălți, Cahul, Comrat și Hîncești, iar doritorii se pot înscrie pentru a participa, completând formularul de pe acest link:

https://form.typeform.com/to/BRE3ECFl

Programul face parte din proiectul „Crearea oportunităților de reziliență economică a femeilor din comunitățile locale și a femeilor refugiate din Ucraina”,  implementat cu sprijinul UN Women și finanțat de Guvernul Japoniei și Guvernul SUA.  

 

Realitatea Live

10 Mai 2024, 13:03
 // Categoria: Actual // Autor:  Soroceanu Olga
10 Mai 2024, 13:03 // Actual //  Soroceanu Olga

Goana după cumpărături în perioada sărbătorilor transformă cumpărăturile într-o adevărată aventură pentru fiecare moldovean. Pregătirea mesei de sărbătoare prinde toată lumea într-un maraton al cumpărăturilor, care vine la pachet cu stres, nervi și mult timp pierdut prin magazine.  

Fie că alegi să plătești pentru coșul de cumpărături cu telefonul, cardul bancar, portofelele electronice sau alte dispozitive smart, achitarea #FărăCash este soluția perfectă pentru o gestionare mai bună a timpului, și îți oferă și alte beneficii. Pentru că:

  • plățile digitale îți oferă libertatea de a achita rapid și sigur, direct de la casele de autodeservire sau prin intermediul dispozitivelor tale mobile;
  • utilizarea plăților fără numerar nu doar elimină necesitatea de a căuta restul potrivit în portofel, dar și reduce timpul petrecut așteptând la cozi; 
  • cu ajutorul caselor de autodeservire disponibile în multe rețele comerciale, ai control complet asupra ritmului tău de cumpărături și poți naviga prin magazin pentru a alege cu grijă fiecare produs; 
  • poți să beneficiezi și de cashback, care presupune obținerea unui bonus în bani, de obicei într-un anumit procent din valoarea totală a tranzacției, pentru fiecare plată fără numerar. 

Mai mult, de sărbători poți alege să-ți faci cumpărăturile online. Magazinele din Moldova îți pun la dispoziție o varietate mare de produse, pe care le poți cumpăra de la distanță. De altfel, studiile de marketing internaționale arată că între 15-30 de minute pot fi economisite la fiecare sesiune de cumpărături online. Care îți permit:

  • să eviți aglomerația din magazine și cozile de la casele de marcat;
  • să economisești timp și energie, mai ales atunci când ai o listă lungă de produse și puțin timp la dispoziție;
  • să-ți faci cumpărăturile oricând, la orice oră, fără a fi nevoit să te deplasezi până la un magazin fizic. Această flexibilitate îți permite să gestionezi mai eficient timpul și energia, fără a trebui să stai în trafic;
  • să accesezi cu doar câteva clicuri o varietate largă de produse chiar de acasă, fără a fi constrâns de orarul sau de amplasarea fizică a magazinului; 

Indiferent în ce mod alegi să faci shopping, atât cumpărăturile online, cât și cele fizice, îți oferă o serie de avantaje. În timp ce online ai mai multă flexibilitate și-ți extind zona de confort, fizic poți analiza mai bine fiecare produs pe care îl alegi. Important este să plătești #FărăCash.

Despre Campania #FărăCash

În cadrul campaniei de comunicare #FărăCash, moldovenii sunt încurajați să efectueze mai des plăți digitale și să le adopte în rutina zilnică. Pe lângă economisirea timpului și energiei, plățile digitale au o serie de avantaje: posibilitatea de a efectua tranzacții oricând și oriunde, securizarea tranzacțiilor, automatizarea plăților (achitarea lunară automată a facturilor și abonamentelor), conveniența ș.a.

Campania #FărăCash, organizată de Asociația Băncilor din Moldova (ABM) în parteneriat cu sistemul internațional de plăți Visa și cu sprijinul Proiectului Tehnologiile Viitorului în Moldova, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, vizează informarea populației despre beneficiile plăților fără numerar. Scopul campaniei este de a promova utilizarea plăților digitale ca metodă de plată principală și de a încuraja adoptarea acestora în activitățile zilnice ale moldovenilor.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău