Acord neașteptat între Rusia și o țară nucleară: Este pentru prima dată când se întâmplă asta

06 Apr. 2023, 07:35
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Apr. 2023, 07:35 // Actual //  bani.md

Invazia ordonată de Vladimir Putin în Ucraina acum mai mult de 400 de zile a schimbat piețele internaționale financiare, de energie și alimentare. Rusia a fost alungată din Europa, însă Moscova a găsit alte state asiatice, precum Pakistanul, o țară nucleară, pentru a-și redirecționa exporturile. Pentru prima dată, Islamabadul va cumpăra petrol la prețuri reduse, precum China și India, din Rusia, în 2023.

Pakistanul se află în mijlocul negocierilor pentru începerea importurilor de petrol din Rusia, Islamabadul dorind să-și asigure condiții agreabile, în timp ce se confruntă cu o criză economică severă în această țară din Asia de Sud, potrivit La Prensa Latina.

Ambasadorul Rusiei în Pakistan, Danila V Ganich, a declarat pentru EFE că ambele părți încearcă să țină negocierile comerciale departe de ochii publicului, dar a confirmat că „guvernele sunt în consultări directe”, atunci când a fost întrebat dacă acordul a fost deja semnat.

Rusia a evitat să confirme că înțelegerea a fost încheiată, deoarece „nu am dori ca niște tipi de peste ocean să fie prea obsedați de asta”, a adăugat ambasadorul, referindu-se la Statele Unite.

Negocierile privind livrările de petrol către Pakistan, aflată în clubul select al puterilor nucleare, (cu 165 de focoase nucleare) sunt pe masă de câteva luni, după ce o delegație rusă a călătorit la Islamabad în februarie 2023 pentru a semna un „acord conceptual” privind furnizarea de combustibili fosili.
Presa pakistaneză a informat duminică că luna viitoare va sosi în țară un transport de petrol, primul din istoria comercială a națiunilor, care va servi drept „transport de testare” pentru a convinge Moscova că aranjamentul este viabil.

„Am fost asigurați că vom primi aceeași reducere ca orice altă țară care cumpără de la Rusia”, a declarat duminică ministrul petrolului pakistanez, Musadik Malik, sperând că prima comandă ar putea fi plasată luna viitoare.

Pakistanul, cu o populație de 230 de milioane de locuitori, s-ar alătura listei țărilor, precum India vecină, care beneficiază de rezerve de energie rusești reduse pe fondul sancțiunilor occidentale impuse după invazia Ucrainei.

Expedierea țițeiului către Pakistan ar fi o ușurare majoră pentru Islamabad, care a fost afectată de costul ridicat al gazelor naturale și petrolului, mai ales după inundațiile devastatoare din vara trecută, care au afectat 33 de milioane de oameni, au strămutat 8 milioane și au provocat 1.700 de morți.
Ambasadorul Rusiei a subliniat că relațiile cu Pakistanul au fost „mari și în curs de dezvoltare”, mai ales în domenii precum apărarea și comerțul, unde noi căi de dezvoltare sunt explorate printr-un coridor prin Afganistanul vecin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală