Acord neașteptat între Rusia și o țară nucleară: Este pentru prima dată când se întâmplă asta

06 Apr. 2023, 07:35
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Apr. 2023, 07:35 // Actual //  bani.md

Invazia ordonată de Vladimir Putin în Ucraina acum mai mult de 400 de zile a schimbat piețele internaționale financiare, de energie și alimentare. Rusia a fost alungată din Europa, însă Moscova a găsit alte state asiatice, precum Pakistanul, o țară nucleară, pentru a-și redirecționa exporturile. Pentru prima dată, Islamabadul va cumpăra petrol la prețuri reduse, precum China și India, din Rusia, în 2023.

Pakistanul se află în mijlocul negocierilor pentru începerea importurilor de petrol din Rusia, Islamabadul dorind să-și asigure condiții agreabile, în timp ce se confruntă cu o criză economică severă în această țară din Asia de Sud, potrivit La Prensa Latina.

Ambasadorul Rusiei în Pakistan, Danila V Ganich, a declarat pentru EFE că ambele părți încearcă să țină negocierile comerciale departe de ochii publicului, dar a confirmat că „guvernele sunt în consultări directe”, atunci când a fost întrebat dacă acordul a fost deja semnat.

Rusia a evitat să confirme că înțelegerea a fost încheiată, deoarece „nu am dori ca niște tipi de peste ocean să fie prea obsedați de asta”, a adăugat ambasadorul, referindu-se la Statele Unite.

Negocierile privind livrările de petrol către Pakistan, aflată în clubul select al puterilor nucleare, (cu 165 de focoase nucleare) sunt pe masă de câteva luni, după ce o delegație rusă a călătorit la Islamabad în februarie 2023 pentru a semna un „acord conceptual” privind furnizarea de combustibili fosili.
Presa pakistaneză a informat duminică că luna viitoare va sosi în țară un transport de petrol, primul din istoria comercială a națiunilor, care va servi drept „transport de testare” pentru a convinge Moscova că aranjamentul este viabil.

„Am fost asigurați că vom primi aceeași reducere ca orice altă țară care cumpără de la Rusia”, a declarat duminică ministrul petrolului pakistanez, Musadik Malik, sperând că prima comandă ar putea fi plasată luna viitoare.

Pakistanul, cu o populație de 230 de milioane de locuitori, s-ar alătura listei țărilor, precum India vecină, care beneficiază de rezerve de energie rusești reduse pe fondul sancțiunilor occidentale impuse după invazia Ucrainei.

Expedierea țițeiului către Pakistan ar fi o ușurare majoră pentru Islamabad, care a fost afectată de costul ridicat al gazelor naturale și petrolului, mai ales după inundațiile devastatoare din vara trecută, care au afectat 33 de milioane de oameni, au strămutat 8 milioane și au provocat 1.700 de morți.
Ambasadorul Rusiei a subliniat că relațiile cu Pakistanul au fost „mari și în curs de dezvoltare”, mai ales în domenii precum apărarea și comerțul, unde noi căi de dezvoltare sunt explorate printr-un coridor prin Afganistanul vecin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

12 Apr. 2025, 11:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
12 Apr. 2025, 11:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Fostul ministru al Energiei, Victor Parlicov, avertizează că Republica Moldova se îndreaptă inevitabil spre reluarea achiziției de energie electrică de la centrala de la Cuciurgan, după ce alternativele promise de autorități nu s-au materializat. În cadrul unei emisiuni la Rlive, Parlicov a criticat lipsa de acțiune a guvernului în ceea ce privește implementarea soluțiilor tehnice deja aprobate.

„După ce Gazprom singur a renunțat la furnizarea de gaz în stânga Nistrului de la 1 ianuarie, care mai este sensul să înaintăm condiționalități care nu sunt respectate? Mă refer la repornirea industriei din stânga Nistrului. Vedem că a revenit perioada caldă, dar volumele de gaz livrate în stânga Nistrului sunt aceleași”, a declarat Parlicov.

Potrivit acestuia, în absența unor progrese concrete privind instalarea surselor alternative de generare electrică, Moldova nu are decât o singură opțiune viabilă pe termen scurt: revenirea la energia de la MGRES – centrala de la Cuciurgan, controlată de regimul separatist de la Tiraspol.

„Următorul pas, în lipsa unei soluții, e clar: decizia CSE din 16 ianuarie prevedea instalarea unei turbine pe gaz și a unor motoare cu ardere internă, cu o capacitate totală de 100 MW. Nu s-a făcut absolut nimic. Soluția există, din punct de vedere tehnic este posibilă, iar din punct de vedere financiar putea fi rezolvată cu sprijinul UE. Și totuși, autoritățile nu au făcut nimic. Mesajul este clar: deși nu avem alte opțiuni, vom reveni la Cuciurgan”, a punctat fostul ministru.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU