Cum a finanțat Roman Abramovici cu banii Rusiei succesul lui Chelsea

18 Apr. 2023, 16:54
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Apr. 2023, 16:54 // Actual //  bani.md

Cotidianul britanic The Guardian dezvăluie ingineriile financiare făcute de oligarhul rus, care au provocat instituirea reguli fair-playului financiar în fotbal.

În 2003, anul în care Abramovici a cumpărat clubul, normele care reglementau investițiile în fotbal erau practic inexistente și puțini l-au întrebat pe omul misterios gata să salveze Chelsea de datorii punitive.

Chiar și atunci, era bine cunoscut faptul că averea sa provenea de la Sibneft, un gigant al petrolului și gazelor naturale creat în urma privatizării activelor de stat, în mijlocul tumultului de ieșire a Rusiei din comunism.

Dar, pe măsură ce anii treceau, conturile financiare ale lui Chelsea nu ofereau prea multe informații despre originea împrumuturilor fără dobândă pe care Abramovici le-a pompat în club.

Acum, dosarele Oligarch – un set de documente scurse de la furnizorul de servicii financiare offshore MeritServus, cu sediul în Cipru, care a fost sancționat săptămâna trecută după dezvăluirile din The Guardian despre modul în care a transferat bani pentru Abramovici – au dezvăluit modul în care miliardarul rus a transformat Chelsea în lider mondial.

Influența lui Putin în afacerile lui Abramovici

Anul 2003 a fost crucial nu doar pentru Chelsea, ci și pentru Abramovici, Putin și Rusia. În primăvară, Abramovici a convenit asupra unei fuziuni între afacerea sa de petrol și gaze Sibneft și rivalul său Yukos, care ar fi creat un nou gigant petrolier global.

Posibila megafuziune de 36 de miliarde de dolari a stârnit entuziasm în cercurile financiare, simbolizând apariția Rusiei ca economie democratică de importanță globală.

Dar, până la sfârșitul anului, afacerea Yukos-Sibneft a reprezentat cu totul altceva – controlul de fier al lui Putin asupra puterii și suprimarea brutală a oponenților săi.

În octombrie 2003, oligarhul Mihail Hodorkovski – miliardarul care construise Yukos – a fost arestat pe o pistă de aeroport din Siberia și acuzat de fraudă și evaziune fiscală.

Hodorkovski avea să petreacă 10 ani în închisoare, vizat – potrivit observatorilor umanitari internaționali – pentru opoziția tot mai vocală față de domnia lui Putin.

La scurt timp după aceea, Abramovici a anulat fuziunea Sibneft-Yukos. În schimb, Yukos a fost confiscată de Kremlin și spartă pentru a fi scoasă la licitație.

„Arestarea lui Hodorkovski a fost un semnal de alarmă pentru ceilalți oligarhi că Putin vorbește serios”, a declarat John Lough, membru asociat al programului Rusia și Eurasia de la Chatham House, care a lucrat la compania petrolieră anglo-rusă TNK-BP.

„Se puteau bucura de un nivel de bogăție, puteau conduce aceste afaceri în mod responsabil, dar loialitatea lor nu era față de acționari sau angajați, ci față de Kremlin”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 11:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 11:43 // Actual //  Ursu Victor

Începând din martie 2024, Rusia a livrat Coreei de Nord peste un milion de barili de petrol, conform unei analize realizate de Open Source Centre pe baza imaginilor satelitare, relatează BBC.

Potrivit datelor publicate, în ultimele opt luni, mai mult de o duzină de tancuri petroliere nord-coreene au efectuat 43 de călătorii între un terminal petrolier rus din Orientul Îndepărtat și porturile Coreei de Nord. Imaginile satelitare arată că tancurile au plecat goale spre Rusia, revenind încărcate.

Primul transport documentat de Open Source Centre a avut loc pe 7 martie 2024, la șapte luni după primele rapoarte privind livrările de muniții nord-coreene către Rusia. Ultima călătorie a fost înregistrată pe 5 noiembrie, când deja erau cunoscute informații despre trimiterea trupelor nord-coreene în regiunea Kursk.

„Acest flux constant de petrol oferă Coreei de Nord un nivel de stabilitate pe care nu l-a mai avut de la impunerea sancțiunilor,” a declarat Joe Byrne, analist senior la Open Source Centre.

Coreea de Nord este supusă sancțiunilor internaționale din cauza programului său de armament nuclear. Țării îi este interzis să achiziționeze mai mult de 500.000 de barili de petrol anual. Totuși, volumul de un milion de barili, echivalent cu 56.000 de tone, reprezintă o cantitate nesemnificativă pentru Rusia, care, conform datelor oficiale, produce aproape de zece ori mai mult într-o singură zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău