Locuința socială asistată – o oportunitate spre independență

18 Apr. 2023, 10:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Apr. 2023, 10:47 // Actual //  Lupu Eduard

Primăria municipiului Chișinău dezvoltă serviciului social „Locuința socială asistată” în parteneriat cu UNICEF Moldova.

Tinerii și tinerele din sistemul de protecție din municipiul Chișinău au posibilitatea de a fi găzduiți temporar în condiții de siguranță, în spații bine amenajate care corespund necesităților de bază.

O locuință socială asistată dispune de 3 dormitoare separate, cu 6 paturi, camere de baie și wc. În afară de spații personale, tinerii se folosesc de spații comune, precum: bucătăria, spălătoria, camera de zi.

Locuința socială asistată este dotată cu mobilier și aparate electrocasnice, calculatoare, iar dormitoarele au un aspect plăcut, ca acasă.

De curând, 6 beneficiari băieți ai unei Locuințe Sociale Asistate din capitală au fost vizitați de către autorități. În cadrul întâlnirii au fost distribuite bunuri de primă necesitate, precum: încălțăminte de iarnă/vară, scurte de primăvară, malete, pulovere, costume sportive, blugi, treninguri tricotate, lenjerie de corp, pachete igienice personale și ghiozdane.

Viceprimarul capitalei Angela CUTASEVICI, responsabilă de domeniul social, menționează că Serviciul social „Locuință socială asistată” este amenajat în corespundere cu necesitățile individuale ale beneficiarilor și asigură un mediu apropiat celui familial. În acest context, ne dorim să ajutăm cât mai mulți tineri și suntem deschiși spre colaborare.

 

În Serviciul ”Locuința socială asistată” lucrează câte 4 pedagogi, un asistent social și un psiholog  care asistă beneficiarii în procesul de formare și dezvoltare a deprinderilor de viață și a abilităților sociale, prin consiliere individuală și de grup.

Tatiana OBOROC, șefa DGPDC a menționat că alimentația beneficiarilor este asigurată prin vouchere alimentare, care contribuie la dezvoltarea deprinderilor de viață ale tinerilor.

Flore ROSSI, reprezentantă UNICEF Moldova și-a arătat deschiderea și a subliniat că, locuința  socială dezvoltă autonomia și favorizează implicarea  activă a tinerilor și tinerelor în activitatea cotidiană.

 

Acțiunile se desfășoară în cadrul Memorandumului de înțelegere încheiat între Primăria Chișinău și UNICEF Moldova, care prevede acordarea asistenței tehnice pentru realizarea drepturilor copiilor și adolescenților din municipiul Chișinău.

Realitatea Live

09 Dec. 2023, 18:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Dec. 2023, 18:42 // Actual //  Lupu Eduard

Catedrala Notre Dame din Franța ar trebui să se redeschidă pentru vizitatori și slujbe catolice la sfârșitul anului 2024, transmite Euronews. Va fi la mai puțin de șase ani după ce un incendiu șocant a distrus acoperișul clădirii.

Proiectul de restaurare este în prezent în curs de a respecta termenul de redeschidere de 8 decembrie 2024, stabilit de președintele Emmanuel Macron imediat după incendiu. Din păcate, nu va fi chiar gata pentru Jocurile Olimpice de la Paris, programate pentru vara anului 2024.

“Treaba mea este să fiu gata să deschid această catedrală în 2024 – și o vom face”, a declarat generalul Georgelin, generalul de armată responsabil de proiectul de reconstrucție, în martie.

“Ne luptăm în fiecare zi pentru asta și suntem pe un drum bun”.

Ministrul Culturii, Abdul-Malak, a declarat că, deși catedrala va fi deschisă publicului, acest lucru “nu înseamnă că toate lucrările de renovare se vor încheia”. El a adăugat că “în 2025 vor mai exista încă lucrări de renovare”.

Reconstrucția icoanei pariziene a fost o sarcină enormă. Ea a început în 2022, după mai bine de doi ani de muncă pentru a face monumentul suficient de stabil și sigur pentru ca meșterii să înceapă reconstrucția.

Autoritățile au făcut alegerea de a reconstrui capodopera de artă gotică din secolul al XII-lea, așa cum era înainte. Aceasta include recrearea turlei de 96 de metri înălțime din secolul al XIX-lea, proiectată de arhitectul Eugene Viollet-le-Duc.

Piesa centrală emblematică a catedralei, care s-a prăbușit în incendiu, va reapărea deasupra monumentului în acest an, într-un semnal puternic de renaștere a acestuia.

“Întoarcerea turlei pe cerul Parisului va fi, în opinia mea, simbolul că suntem învingători în bătălia de la Notre Dame”, a declarat generalul Georgelin.

Se estimează că aproximativ 1.000 de persoane din întreaga Franță lucrează zilnic la restaurarea Notre Dame.

“Avem de realizat o mulțime de lucrări diferite: structura, pictura, pietrele, bolta, orga, vitraliile și așa mai departe”, a explicat Georgelin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău