O țară nucleară a rămas fără dolari. Face cumpărături ieftine la Moscova

21 Apr. 2023, 07:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Apr. 2023, 07:51 // Actual //  Lupu Eduard

Războiul provocat de către Putin în Ucraina acum peste 420 de zile a produs bulversări pe piețele financiare și energetice din întreaga lume, iar schimburile comerciale și prețurile materiilor prime s-au modificat în continuu.

Acum, o țară nucleară, Pakistanul se confruntă cu o criză a rezervelor sale valutare în dolari, iar acest lucru a dus la cumpărarea de petrol din Rusia, la preț redus și în altă monedă.

Pakistanul a plasat prima sa comandă de țiței rusesc cu discount, în cadrul unui nou acord încheiat între Islamabad și Moscova, a declarat ministrul petrolului din această țară asiatică, iar marfa este prevăzută să ajungă în portul Karachi, în luna mai, potrivit Reuters.

Achiziția Pakistanului, țară nucleară, oferă Rusiei un nou debușeu pentru țițeiul său, adăugând la vânzările tot mai mari ale Moscovei către India și China, deoarece redirecționează volumele de pe piețele europene, unde petrolul său a fost interzis în urma conflictului din Ucraina.

Țițeiul la preț redus oferă un răgaz atât de necesar Pakistanului, care nu are numerar, în fața crizei balanței de plăți și a rezervelor valutare în dolari extrem de scăzute. Importurile de energie reprezintă majoritatea plăților externe ale țării.
Acordul va prevedea ca Pakistanul să cumpere numai țiței, nu combustibili rafinați, importurile fiind așteptate să atingă 100.000 de barili pe zi, dacă prima tranzacție se desfășoară fără probleme, a declarat ministrul Musadik Malik.

Pakistanul a importat 154.000 de barili pe zi de petrol în 2022, relativ constant față de anul precedent, au arătat datele firmei de analiză Kpler. Cea mai mare parte a țițeiului a fost furnizată de cel mai mare exportator mondial Arabia Saudită, urmată de Emiratele Arabe Unite.

Dacă livrările de țiței rusești ar ajunge la 100.000 de barili pe zi, ar însemna o scădere potențială mare pentru furnizorii din Orientul Mijlociu către Pakistan.

Malik a refuzat să spună dacă yuanul chinezesc și dirhamul din Emiratele Arabe Unite vor fi folosite ca monede pentru tranzacții, Pakistanul fiind lipsit de dolari. Nici el nu a comentat rata importurilor. ”Nu voi dezvălui nimic despre partea comercială a tranzacției”, a spus el.

Ministrul rus al Energiei Nikolay Shulginov a condus o delegație la Islamabad în ianuarie 2023 pentru a purta discuții asupra acordului, după care a spus că exporturile de petrol către Pakistan ar putea începe după luna martie.

Națiunile occidentale au impus un plafon de 60 de dolari pe baril pentru oricine vrea să cumpere petrol rusesc, ca parte a sancțiunilor împotriva Moscovei, cu toate acestea, India și China au plătit prețuri peste limita de preț, potrivit comercianților și calculelor analiștilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Mai 2024, 14:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2024, 14:42 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova va avea în curând un nou șef la Serviciul Vamal, a anunțat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, în cadrul unei emisiuni la RLive. Rotaru a subliniat că poziția, deși atractivă din punct de vedere salarial, este complicată și vine cu numeroase provocări.

„Eu cred că în timp foarte scurt vom avea un nou șef la Serviciul Vamal. Este o poziție atractivă, dar nimeni nu vrea să vină. Este o poziție complicată. Dacă cineva îți creează iluzii că Serviciul Vamal, fiscul sau Ministerul de Finanțe că sunt domenii unde este foarte bine de lucrat, nu este chiar așa. Sunt domenii cu riscuri sporite, complicate care asigură securitatea economică a statului”, a explicat Rotaru.

Ministrul a evidențiat complexitatea funcționării vamale, menționând că activitatea vămii este continuă, 24 de ore pe zi, ceea ce implică provocări de securitate cibernetică și economică, precum și gestionarea eficientă a fluxurilor de la vamă. Rotaru a amintit că, în contextul începutului războiului din Ucraina, angajații vamali au muncit non-stop pentru a face față situației, răspunzând așteptărilor publicului.

„Dacă este cineva din public care vrea să-și asume această responsabilitate, să vină la vamă. Este destul de complicat. Trebuie să fim conștienți că trebuie să ne asumăm niște responsabilități pe care trebuie să le ducem până la capăt”, a punctat Rotaru.

Poziția de șef al Serviciului Vamal este esențială pentru asigurarea securității economice a statului și pentru implementarea eficientă a politicilor fiscale. Ministrul Finanțelor a făcut un apel către cei care sunt dispuși să își asume această responsabilitate să aplice, subliniind importanța acestui rol în contextul actual.

Igor Talmazan a demisionat de la Serviciul Vamal în data de 10 aprilie, în urma scandalui în care au fost documentați la Postul Vamal Aeroport șapte inspectori vamali bănuiți pentru fapte de corupție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău