Agențiile de turism solicită anularea obligativității prezentării testelor negative la COVID-19 la frontieră

18 Mai 2021, 17:37
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
18 Mai 2021, 17:37 // Actual //  MD Bani

Agențiile de turism solicită anularea obligativității prezentării testelor negative la COVID-19 la frontieră. Au expediat un demers

Obligativitatea prezentării testului PCR negativ, la COVID-19, la frontieră le dă bătăi de cap agențiilor de turism. Acestea au expediat un demers în adresa premierului interimar, Aureliu Ciocoi, care este și președintele Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică, în care solicită relaxarea unor măsuri aprobate anterior, scrie Realitatea.md.

Prin urmare, Asociația Națională a Agenților Economici de Turism din Moldova, solicită membrilor comisiei CNESP să analizeze oportunitatea relaxării condițiilor de intrare a cetățenilor Republicii Moldova, precum și a cetățenilor străini cu permis de ședere în țara noastră, în perioada stării de urgență în sănătate publică.

„Multiple probleme precum cheltuielile suplimentare impuse de obligativitatea prezentării testului PCR COVID-19 împiedică relansarea turismului în Republica Moldova, necătând la posibilitățile teoretice disponibile actualmente. Situația e și mai gravă în contextul în care tur operatorii naționali au de returnat sume impunătoare din avansurile turiștilor achitate pentru sezonul estival 2020, încasate de până pe 17.03.2020, care au fost transferate partenerilor pentru garantarea rezervărilor și a prețului de early booking, sume care au rămas pe conturile turoperatorilor, hotelierilor și companiilor de transport, în baza hotărârilor autorităților lor naționale”, se arată în demersul ANAT.

Responsabilii invocă experiența altor țări, precum Bulgaria, Muntenegru, Albania, care permit intrarea pe teritoriul țării a cetățenilor Republicii Moldova nu numai în baza prezentării testului PCR COVID-19 negativ, dar și a prezentării testului PCR COVID-19 pozitiv (efectuat în perioada de 15-180 zile înainte de intrare).

La fel, turiștii pot prezenta testul expres antigen (care este mai ieftin și rapid decât alte opțiuni), a unui act ce confirmă vaccinarea cetățeanului sau intrarea fara nici un act de acest gen.

Prin urmare, ANAT solicită autorităților de la noi:

– anularea necesității de a prezenta testul PCR COVID-19 negativ la intrarea cetățenilor Moldovei și a cetățenilor străini (sosiți din regiuni ai zonei verzi) pe teritoriul țării, lucru care ar stimul turismul receptor și importul de valuta în țară;

– anularea necesității de a prezenta testul PCR COVID-19 negativ cetățenilor Republicii Moldovei antrenați în turismul organizat emițător (turistii ce revin din vacantele organizate) prin prezentarea a unor documente confirmative (voucher electronic, contract, dovada achitării pachetului turistic etc.

„Prin intermediul hotărârii Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică nr. 54 din 29 aprilie 2021, a fost instituită obligativitatea prezentării la trecerea frontierei de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova a rezultatului negativ al testului PCR COVID-19, efectuat cu cel mult 72 ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul Republicii Moldova (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii). În acest sens, nu doar cetățenii străini, ci și cetățenii Republicii Moldova sunt supuși unei proceduri anevoioase, costisitoare și de lungă durată, pe care aceștia trebuie să o îndeplinească pe teritoriul unui stat străin si sa contribuie la veniturile acestuia”, se menționează în demers.

Scoaterea și înlocuirea respectivelor restricții sus menționate ar stimula atât turismul emițător cât și cel receptor.

În contextul situației pandemice din perioada anilor 2020 – 2021, industria turismului din Republica Moldova, atât sectorul turismului receptor și în special cel emițător (cel din urma având o pondere net superioară ca și vânzări globale, număr de angajați, etc) a fost și este practic extrem de grav afectată în continuare.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău