Rusia pierde pe o piață globală: O țară mai mică decât Moldova profită de sancțiunile contra Moscovei

27 Apr. 2023, 07:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Apr. 2023, 07:44 // Actual //  Lupu Eduard

După începutul invaziei lui Putin din Ucraina din 2022, țările occidentale au impus mai multe pachete de sancțiuni împotriva Moscovei, iar Rusia a pierdut piața de energie din Europa. Acum, Rolul Rusiei a scăzut în acest domeniu, iar alte state vor beneficia de acest lucru, precum Qatarul, o țară mai mică decât Banatul, și Statele Unite.

Incapacitatea Rusiei de a achiziționa module de lichefiere (care permit transformarea gazului natural în GNL) îi va împiedica ambițiile. Până în 2030, capacitatea globală de GNL va crește cu 50%, până la 671 de milioane de tone anual, iar cota de piață a Rusiei va scădea, potrivit CNBC.

Rolul Rusiei ca actor global în domeniul energiei este pe cale să se diminueze, iar SUA și Qatarul se numără printre numeroasele țări pregătite să-și umple visteria, au declarat analiștii.

„Cota globală de aprovizionare cu GNL a Rusiei va scădea aproape sigur în acest deceniu”, a declarat Henning Gloystein, director pentru energie, climă și resurse naturale la firma de consultanță Eurasia Group. El a menționat că rolul său în domeniul gazelor naturale lichefiate se diminuase chiar înainte de invazia Ucrainei de către Moscova de anul trecut.

Sancțiunile occidentale, care au rezultat din atacul vecinului său, au redus și mai mult majoritatea investițiilor străine din sectorul GNL al Rusiei. Incapacitatea Rusiei de a achiziționa module de lichefiere îi va împiedica ambițiile, a declarat directorul SP pentru Asia de Sud și Sud-Est, Zhi Xin Chong.

„În acest deceniu, va fi extrem de dificil pentru Rusia să-și extindă capacitatea de lichefiere, având în vedere sancțiunile largi care au fost impuse țării”, a spus Chong. El a adăugat că capacitatea totală a instalațiilor de GNL din Rusia de a produce gaze naturale va rămâne constantă la 37 de milioane de tone în următorii câțiva ani.

Până în 2030, capacitatea totală globală de GNL va crește cu 50%, până la 671 de milioane de tone pe an – iar ponderea Rusiei din această valoare este de așteptat să scadă la 5% de la actualul 6,7%, susține SP.

În 2021, înainte de invadarea Ucrainei, Rusia era cel mai mare exportator de gaze din lume, precum și al patrulea exportator de GNL după Australia, Qatar și SUA. Și se așteaptă ca aceste țări să umple golul de gaze lăsat de Rusia – alături de altele. „Vom vedea mult mai mult accent pe alte țări precum SUA, Mozambic și Australia”, a spus Chong.

În prima jumătate a anului 2022, SUA au depășit Qatarul și Australia pentru a deveni cel mai mare exportator de GNL din lume, potrivit Energy Information Administration. Până în 2030, Chong se așteaptă ca SUA să ocupe 25% din capacitatea globală de GNL, iar Qatarul să constituie 19%, o țară cu suprafață de numai 11.581 de kilometri pătrați, mai mică decât Banatul.

Henning din Eurasia a citat, de asemenea, SUA și Qatarul ca fiind „principalii beneficiari”, deoarece Rusia se retrage din ecosistemul GNL al lumii. „Noile proiecte și extinderi ale instalațiilor existente în SUA, precum și extinderea masivă North Field a Qatarului au fost accelerate semnificativ, pe măsură ce Europa a intrat pe piața GNL anul trecut”, a spus el.

În afară de SUA și Qatar, Marea Mediterană de Est se află și pe lista sa, deoarece regiunea este bine potrivită din punct de vedere geografic pentru a înlocui gazele rusești către țările din sudul Europei, în special Italia, Grecia și Croația.

„LNG-ul din Africa de Est, inclusiv Mozambic și eventual și Tanzania ar putea beneficia, de asemenea”, a adăugat Henning. Cu toate acestea, el a avertizat că „fereastra de oportunitate este relativ îngustă”, având în vedere eforturile Europei de a reduce consumul total de gaze prin restricțiile viitoare privind utilizarea și investițiile în surse alternative de aprovizionare internă.

Uniunea Europeană a dezvăluit un plan REPowerEU la scurt timp după începerea războiului din Ucraina, cu scopul de a crește ponderea surselor regenerabile în consumul final de energie la 45% până la sfârșitul deceniului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Mai 2024, 14:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2024, 14:42 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova va avea în curând un nou șef la Serviciul Vamal, a anunțat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, în cadrul unei emisiuni la RLive. Rotaru a subliniat că poziția, deși atractivă din punct de vedere salarial, este complicată și vine cu numeroase provocări.

„Eu cred că în timp foarte scurt vom avea un nou șef la Serviciul Vamal. Este o poziție atractivă, dar nimeni nu vrea să vină. Este o poziție complicată. Dacă cineva îți creează iluzii că Serviciul Vamal, fiscul sau Ministerul de Finanțe că sunt domenii unde este foarte bine de lucrat, nu este chiar așa. Sunt domenii cu riscuri sporite, complicate care asigură securitatea economică a statului”, a explicat Rotaru.

Ministrul a evidențiat complexitatea funcționării vamale, menționând că activitatea vămii este continuă, 24 de ore pe zi, ceea ce implică provocări de securitate cibernetică și economică, precum și gestionarea eficientă a fluxurilor de la vamă. Rotaru a amintit că, în contextul începutului războiului din Ucraina, angajații vamali au muncit non-stop pentru a face față situației, răspunzând așteptărilor publicului.

„Dacă este cineva din public care vrea să-și asume această responsabilitate, să vină la vamă. Este destul de complicat. Trebuie să fim conștienți că trebuie să ne asumăm niște responsabilități pe care trebuie să le ducem până la capăt”, a punctat Rotaru.

Poziția de șef al Serviciului Vamal este esențială pentru asigurarea securității economice a statului și pentru implementarea eficientă a politicilor fiscale. Ministrul Finanțelor a făcut un apel către cei care sunt dispuși să își asume această responsabilitate să aplice, subliniind importanța acestui rol în contextul actual.

Igor Talmazan a demisionat de la Serviciul Vamal în data de 10 aprilie, în urma scandalui în care au fost documentați la Postul Vamal Aeroport șapte inspectori vamali bănuiți pentru fapte de corupție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău