În Turcia, proprietarii de locuinţe pot ajunge la închisoare dacă cresc chiriile excesiv

27 Apr. 2023, 07:54
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
27 Apr. 2023, 07:54 // Actual //  bani.md

Proprietarii de locuinţe care cresc chiriile excesiv ar putea fi con­damnaţi la închisoare, alte opţiuni in­cluzând amenzi judiciare şi adminis­tra­tive, a anunţat ministrul turc al justiţiei, Bekir Bozdag, potrivit Hurriyet Daily News.

Măsura prin care se instituie un plafon de 25% asupra majorărilor de chirii va fi prelungită, a adăugat acesta.

„Dacă majorarea chiriilor este realizată doar pentru profit, fără un motiv justificat şi contrar condiţiilor de pe piaţă, această decizie trebuie să fie supusă unei penalităţi“, potrivit oficialului turc.

Parlamentul turc a adoptat legea privind plafonul în iunie 2022. Chi­riile au crescut cu 4,89% în martie faţă de februarie. În termeni anuali, chiriile au avansat cu 62,76% luna trecută.

Danemarca a introdus la rândul său anul trecut un plafon asupra ma­jorărilor de chirii în sectorul rezi­denţial pe o perioadă de doi ani în încercarea de a ajuta gospodăriile să facă faţă costurilor de trai în creştere.
Majorările sunt plafonate la 4% pe an în decurs de doi ani şi se aplică contractelor existente şi noi.

Şi guvernul spaniol a decis la fi­nalul anului trecut să limiteze în con­tinuare la 2% pe parcursul acestui an procentul cu care proprietarii îşi pot creşte chiriile, protejându-i pe chiri­aşi în faţa creşterii dramatice a inflaţiei.

Creşterea chiriilor este o pro­ble­mă majoră şi în Germania, cea mai mare economie a Europei. Marile o­ra­şe germane au asistat la creşteri re­cord ale chiriilor în primul trimestru al acestui an.

Faţă de anul trecut, chiriile pentru proprietăţi existente au urcat cu până la 12% şi pentru cele noi cu 20%.

Chiriaşii germani trebuie să pună deoparte o parte însemnată din venituri pentru a plăti proprietarilor, 3,1 milioane de gospodării confruntându-se cu o povară a chiriilor de 40%.

În cazul Berlinului, locuitorii oraşului au votat într-un referendum istoric care a propus una dintre cele mai radicale soluţii pentru creşterea spectaculoasă a chiriilor. Întrebaţi dacă susţin exproprierea aşa-numiţilor mega proprietari, aceştia au spus da într-o majoritate covârşitoare. Efectele referendumului se lasă aşteptate, însă.

Olanda este o altă ţară europeană care are în vizor plafonarea chiriilor. Guvernul ţării va impune plafoane asupra chiriilor pentru peste 300.000 de locuinţe din ianuarie 2024.
În Polonia, cea mai mare economie est-europeană, chiriile din Varşovia şi alte oraşe au crescut atât de mult, încât cei mai săraci suferă extrem de mult.

Atât guvernul, cât şi opoziţia au venit cu propuneri privind soluţionarea crizei rezidenţiale, însă acestea sunt concentrate pe clasa de mijloc, spun experţii.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO