Carl Icahn, celebrul finaţist american, a pierdut o mare parte din averea sa după ce a fost acuzat că a rulat în compania sa de investiţii o schemă de tip ponzi. Mai exact, averea lui Icahn a scăzut cu peste 10 miliarde de dolari pe fondul acuzaţiilor, scrie Bloomberg.
Icahn Enterprises, a înregistrat o scădere a acţiunilor cu 20% – cea mai gravă prăbuşire din istoria sa – care a sters iniţial 3,1 mld. de dolari din averea finanţistului. Ulterior s-a descoperit că împrumuturile luate de Carl Ichan şi garantate cu participaţia sa în cadrul companiei de investiţii n-au fost contabilizate anterior, iar ele adaugă o nouă pierdere de 7,3 mld de dolari, pe lângă cele 3 mld.
În total, averea lui Ichan s-a prăbuşit cu 41%, ajungând la 14,6 mld. dolari.
Finanţistul este cel mai recent miliardar vizat de Hidenburg Research, Finanţistul deţine peste 85% din Ichan Enterprises, participaţia fiind responsabilă de cea mai mare parte din averea sa.
Hidenburg Research a atras atenţia în trecut că vehiculul de investiţii al miliardarului era supraîndatorată şi se tranzacţiona la preţuri extrem de mari comparativ cu valoarea netă a activelor sale.
Mai mult, firma de research l-a luat în vizor pe finanţistul american pentru că nu a făcut publice date despre valoarea împrumutului şi dobânda la care s-a împrumutat, catalogând aceste detalii drept ca fiind „periculoase şi obscure” pentru companie.
În raportul său anual, Icahn Enterprises a declarat: „Domnul Icahn a informat că el şi afiliaţii săi au suficiente active suplimentare pentru a satisface orice obligaţii în conformitate cu aceste împrumuturi fără a recurge la unităţile de depozit, că nu are nevoie sau intenţia de a permite executarea silită a acestor garanţii şi că este la zi cu toate plăţile de capital şi dobânzi în ceea ce priveşte împrumuturile”.
Analizele şi criticile aduse de Hidenburg Research companiilor conduse de unii dintre cei mai cunoscuţi şi importanţi miliardari, au dus la o prăbuşire a averilor acestora cu sute de milioane de dolari sau chiar zeci de miliarde de dolari, cum a fost în cazul lui Gautam Adani care a pierdut 58 de miliarde în urma investigaţiilor.