Inflația dă aripi monedelor naționale din estul Europei

17 Mai 2023, 05:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Mai 2023, 05:55 // Actual //  Lupu Eduard

Forintul ungar s-a apreciat cu 10% față de dolar anul acesta, coroana cehească, zlotul polonez și leul românesc nu sunt nici ele departe. De ce le merge atât de bine devizelor est-europene și cât va dura?

Coroana cehească a atins o valoare-record pentru ultimii 14 ani, în timp ce forintul ungar a înregistrat un record de 10 luni mai devreme anul acesta, pe fondul dobânzilor ridicate, scăderii prețurilor la energie și aprecierii monedei euro. Cele două valute – cărora li s-au adăugat ulterior zlotul polonez și leul românesc – au crescut în pofida reducerii activității economice.

Observatorii se întreabă cum s-a întâmplat acest lucru și cât de mult va dura.
Devizele din Europa Centrală și de Est (ECE) – toate aflate în afara zonei euro, cu excepția Slovaciei – au beneficiat mai ales de așa-numita rată reală a dobânzii, calculată prin scăderea ratei inflației din rata dobânzii nominale. Monedele din ECE par acum mai atractive în comparație cu ratele practicate de Banca Centrală Europeană (BCE) și sistemul de bănci centrale din SUA Fed.

După ce inflația a depășit 10% în țările ECE anul trecut, se pare că vârful a fost atins iar situația s-a stabilizat. Dar ratele dobânzilor rămân ridicate iar băncile naționale nu se grăbesc să le reducă până când inflația nu este adusă sub control.

De aici această diferență între inflație și dobânzi, care face aceste economii atractive pentru plasamentele de capital cu randamente ridicate. Evoluțiile au avut loc deși ratele dobânzilor continuă să fie majorate în SUA și zona euro.

De ce o duc atât de bine valutele din ECE?
Piotr Arak, director al Institutului Economic Polonez (PIE), arată că, de regulă, exporturile în creștere, energia mai ieftină și fluxurile de capital sporite datorită dobânzilor mai bune „au ca rezultat monede stabile.”

„În ultimele trimestre, balanța contului curent și exporturile țărilor din regiune au continuat să crească, în timp ce scăderea prețurilor materiilor prime a dus la plăți mai mici pentru importuri”, arată Arak pentru DW.

Zlotul se bucură de o ‘primăvară de aur’
În Polonia, banca centrală a menținut pe 10 mai rata dobânzii de politică monetară la 6,75%, același nivel din septembrie 2022, în timp ce inflația a coborât la 14,7% în aprilie, față de 16,1% în martie.

Intervievat de săptămânalul Gazeta Polska, guvernatorul Băncii Naționale a Poloniei, Adam Glapinski, a spus că se așteaptă ca inflația să scadă sub 10% la începutul lunii septembrie. Ceea ce ar putea duce la micșorarea dobânzii de politică monetară, dacă inflația se va menține pe trendul descendent.

Expertul pe politică monetară al ING, Rafal Benecki, nu crede însă că datele economice din martie ale economiei poloneze ar reprezenta „o imagine bună”, motivând că ratele ridicate ale dobânzilor ar reduce din presiunile asupra economiei.

Inflația de bază ar fi rămas în mare neschimbată, ceea ce sugerează că firmele transferă costurile mai mari pe care le înregistrează în prețuri iar scăderea inflației s-ar datora în principal relaxării șocului prețurilor la energie și reducerii presiunii asupra prețurilor la alimente.

ING crede că Banca Centrală a Poloniei va menține tot anul nivelul actual al dobânzilor, scăderi fiind așteptate cel mai devreme în 2024, ceea ce înseamnă că noi aprecieri ale zlotului par să-și fi epuizat potențialul pe termen scurt, după cum le-a scris Benecki într-o notă clienților ING.

În opinia sa, declinul prețurilor materiilor prime, mai ales cel al gazului, ar fi avut un impact în dinamica scăderii prețurilor. Au contribuit de asemenea și cheltuielile angajate de guvern înaintea alegerilor generale din noiembrie. „Promisiunile fiscale dinaintea alegerilor rămân un risc major”, a precizat Benecki.

Soarta forintului, coroanei și leului depinde de apetitul de risc

Forintul ungar s-a apreciat cu 6,6% față de euro de la începutul anului și cu 9,3% față de dolarul american. Banca Națională a Ungariei (NBH) a lăsat neschimbată rata dobânzii de referință la 13% din octombrie anul trecut.
Analiștii se așteaptă însă la o scădere a dobânzilor până la sfârșitul anului, deoarece economia ungară a înregistrat deja o recesiune tehnică în ultimele trei trimestre.
ING se așteaptă ca recesiunea să ia sfârșit în Ungaria în trimestrul doi iar creșterea PIB pe tot anul să ajungă la 0,7%. În ciuda evoluției șterse a economiei, balanța comercială a beneficat de scăderea prețurilor la energie, ceea ce a stimulat și aprecierea monedei naționale.

Coroana cehească a rămas puternică în 2023, chiar dacă a dat ușor înapoi în aprilie, după ce a atins un record de 15 ani față de euro. PIB-ul Cehiei a crescut cu 0,1% de la un trimestru la altul, ceea ce a însemnat sfârșitul recesiunii, cu ajutorul unei balanțe comerciale pozitive.

Care sunt riscurile?

Piotr Arak de la PIE crede că o mare parte din aprecierile devizelor din ECE depinde de evoluția inflației, așteptată să rămână ridicată pentru un timp mai îndelungat în comparație cu zona euro.

„Aceasta ar putea duce la scăderea puterii de cumpărare. În plus, o scădere a creșterii economice poate avea ca rezultat investiții străine mai mici și deficite guvernamentale mai mari. Ambele sunt factori negativi”, explică el.
Analiza PIE avertizează că aprecierile zlotului și ale celorlalte valute din ECE nu va dura prea mult. „Proiecțiile noastre pe termen lung indică deprecierea acestor devize. Dar pot exista diferențe de la o țară la alta.”
Un alt factor care ar putea influența negativ monedele naționale din ECE este o eventuală recesiune în SUA. De asemenea, sănătatea sistemului bancar global rămâne sub semnul întrebării, după falimentele recente. Orice sursă de stres ar putea slăbi fluxurile de capital mai ales în țările cu piețe emergente precum cele din ECE.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Mai 2024, 11:48
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Mai 2024, 11:48 // Actual //  Lupu Eduard

Banca turcă DenizBank, care este una dintre cele mai mari instituții de credit din țară, practic a încetat să mai deschidă conturi pentru cetățenii ruși de la începutul anului 2024, scrie RBC, citând doi intermediari care îi ajută pe ruși să obțină carduri de la băncile turcești.

„Din zece cereri de deschidere a unui cont, doar una primește aprobare. Este imposibil să deschizi un cont chiar și cu un permis de ședere și înregistrare în Turcia”, a descris situația unul dintre intermediari, Serghei Ovsyannikov. El a adăugat că DenizBank face acum excepții doar pentru clienții cu un depozit mare de 100 de mii de dolari și mai mult.

Problema a fost confirmată de partenerul de conducere al Lenar Wealth Management, Lenar Rakhmanov, care lucrează la Istanbul. Potrivit acestuia, probabilitatea ca un rus să deschidă un cont este influențată de „calibrul clientului” și de acordurile personale cu o anumită sucursală bancară.

A avea un permis de ședere și înregistrarea locală nu garantează deschiderea unui cont la DenizBank, confirmă un alt intermediar, Elena Chernysheva. Ea notează că cetățenii ruși, având în mână un pachet complet de documente necesare, le va fi mai ușor să contacteze o altă bancă în aceste scopuri.

La sfârșitul anului trecut, președintele american Joe Biden a semnat un decret care introduce restricții împotriva băncilor străine pentru a ajuta persoanele fizice și juridice ruse să eludeze sancțiunile și pentru a asista în aprovizionarea industriei ruse de apărare. După aceasta, o serie de instituții de credit străine au înăsprit condițiile pentru deservirea rușilor, iar cetățenii ruși au început, de asemenea, să aibă dificultăți în efectuarea plăților și transferurilor.

După invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia și sancțiunile ulterioare, unele țări, inclusiv Turcia, au început să ajute Moscova să reexporte mărfuri. Potrivit unor surse familiare cu Financial Times, agențiile de informații ruse au depus „efort și timp considerabil” pentru a găsi modalități de a evita sancțiunile și controalele la export, iar intermediarii financiari au început să participe la astfel de operațiuni „intenționat sau neintenționat”.

Partenerul Pen & Paper, Kira Vinokurova, consideră că refuzurile de a deschide conturi sunt cauzate de riscurile pentru bănci de a fi supuse sancțiunilor, deoarece accesul indivizilor ruși la sistemul financiar global poate fi privit ca o contribuție la sectorul financiar rus. În plus, crește riscul introducerii unor măsuri restrictive de asistență pentru eludarea sancțiunilor anti-ruse.

„Prin deschiderea unui cont pentru persoane ruse, băncile turce trebuie să cheltuiască resurse suplimentare pentru verificarea tranzacțiilor din punctul de vedere al participării persoanelor sancționate sau al implementării activităților interzise din punctul de vedere al sancțiunilor occidentale”, spune Vinokurova, menționând că Rusia este acum „o jurisdicție cu un risc crescut de sancțiuni”.

Cerințele de deservire a rușilor de către băncile turcești vor deveni mai stricte în viitor din cauza presiunii tot mai mari de sancțiuni, dar este puțin probabil ca băncile turce să abandoneze complet noii clienți ruși, avocatul este sigur: „Unul dintre principiile regimurilor de sancțiuni ale Jurisdicțiile occidentale sunt în centrul măsurilor pe anumite persoane, sectoare, bunuri sau servicii, iar refuzul complet de a servi rușii este puțin probabil să fie încurajat de acestea.”

În luna mai anul trecut, vicepreședintele Băncii Rusiei, Alexey Guznov, a raportat problemele cu care se confruntă băncile rusești atunci când încearcă să deschidă conturi în țări „prietenoase” pentru a stabili un comerț ocolind dolarul, euro și alte valute mondiale. Înainte de aceasta, Banca Centrală a Federației Ruse a spus că băncile străine nu au răspuns propunerilor de parteneriat ale colegilor ruși, iar președintele Comitetului Dumei pentru Piața Financiară, Anatoli Aksakov, a spus că doar trei instituții de credit au reușit să deschidă. conturi de corespondent.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău