Mutarea disperată a lui Putin: A ”aruncat” Banca Centrală a Rusiei pe câmpul de luptă

25 Mai 2023, 06:39
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
25 Mai 2023, 06:39 // Actual //  bani.md

Președintele Vladimir Putin a pus din ce în ce mai mult economia Rusiei pe picior de război de la invazia sa din Ucraina, în urmă cu mai bine de 450 de zile. În disperarea sa, președintele rus a ”aruncat” și Banca Centrală a Rusiei pe câmpul de luptă.

A desemnat un ofițer ca viceguvernator al Băncii, pentru a conduce direct furnizarea de fonduri trupelor aflate în război.

Serghei Belov, în vârstă de 52 de ani, este responsabil de ceea ce sunt cunoscute sub denumirea de ”instituții din teren”, care canalizează efectiv finanțarea de la bugetul de stat al Rusiei pentru trupele aflate în luptă, potrivit Bloomberg.

Spre deosebire de guvernatorul Elvira Nabiullina și de alți oficiali de rang înalt, el nu se află sub sancțiuni internaționale. Belov a devenit viceguvernator al Băncii Centrale a Rusiei în mai anul trecut și supraveghează birourile de teren alături de sistemul de circulație a numerarului.

Absolvent al Academiei economice a Ministerului Apărării, el a condus anterior divizia băncii centrale din Sevastopol, un oraș din peninsula ucraineană Crimeea pe care Putin l-a anexat în 2014. Este fără precedent recent ca oficialul responsabil cu funcțiile militare ale băncii centrale să dețină și responsabilități civile, potrivit lui Nikolai Krotov, un istoric al finanțelor din Rusia.

Conduse de Banca Centrală în numele Ministerului Apărării, instituțiile din domeniu efectuează tranzacții bancare pentru a se asigura că ocolesc creditorii comerciali și evită orice expunere a secretelor de stat. Prin lege, acestea sunt o ramură militară supusă reglementărilor militare.

Banca Rusiei operează aproape 90 de astfel de birouri de teren care sunt desemnate să lucreze în apropierea unităților din prima linie. Acestea răspund nevoilor bancare de la deschiderea unui cont curent sau gestionarea retragerilor de numerar până la transferuri de bani și chiar emiterea propriilor carduri de plată.

Belov, omul de încredere al lui Putin

Deși mari părți ale economiei au fost direcționate pentru a sprijini invazia, Banca Rusiei a încercat să se prezinte drept un bastion al tehnocraților concentrați pe reglarea fină a politicii monetare într-o țară aflată sub asediu de sancțiuni internaționale fără precedent.

„Numirea unui specialist cu pregătire militară care să fie responsabil de circulația numerarului pare să se potrivească spiritului vremurilor”, a spus Oleg Vyugin, fost prim-viceguvernator la Banca Rusiei. „Acum este momentul în Rusia pentru cei din mediul militar și de securitate – au anumite oportunități pentru o carieră de succes în multe sectoare civile.”

Acțiunea lui Belov s-a extins odată cu ocuparea de către Rusia a părților din patru regiuni din estul și sudul Ucrainei, după ce un decret guvernamental a împuternicit instituțiile de teren să gestioneze resursele bugetare pentru rezidenții din teritorii. Ultimele date arată că cheltuielile pentru Apărare sunt de 36,2% din bugetul total al Rusiei, o cifră uriașă.

Camera inferioară a parlamentului Rusiei a adoptat, de asemenea, un proiect de lege în martie pentru a transfera responsabilitatea pentru plata salariilor și a indemnizațiilor tuturor personalului forțelor armate către instituțiile de teren și creditorii selectați de guvern, pentru a asigura securitatea datelor despre armată.

Originar din Tambov, sudul Rusiei, Belov și-a petrecut cea mai mare parte a carierei la Banca Centrală, începând ca „casier superior” la instituțiile de teren. El a fost distins cu Ordinul Meritul Militar prin decret prezidențial în 2009.

Timpul petrecut în Crimeea după anexare a însemnat că Belov a fost prezent atunci când Rusia a introdus rubla și a construit un nou sistem financiar, experiențe care ar putea fi utile pe măsură ce Rusia se străduiește să absoarbă celelalte zone ocupate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Oct. 2024, 20:01
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Oct. 2024, 20:01 // Actual //  bani.md

Republica Moldova, în ziua alegerilor prezidențiale și a referendumului republican constituțional din 20 octombrie curent, are de făcut o alegere foarte simplă – se îndreaptă spre un model rusesc sau aleg modelul european. De această părere este președintele francez Emmanuel Macron, care a oferit, în exclusivitate, un interviu jurnalistei Ecaterina Covali, autoarea proiectului „Punţi către Europa”. Producția este difuzată astăzi, 17 octombrie, la RLIVE TV.

Macron a explicat de ce Uniunea Europeană este cea mai potrivită opţiune pentru Republica Moldova.

„În primul rând, întotdeauna am respectat suveranitatea popoarelor și libera decizie a cetățenilor care vor trebui să se exprime. Chiar cred că este o șansă. Când privesc spre regiune și văd Moldova, aș spune, fără a complica lucrurile, că alegerea este destul de simplă –sau se îndreaptă spre un model rusesc sau spre un model european. Am rezumat puțin lucrurile, dar așa se întâmplă. Orientarea spre modelul rusesc înseamnă o probabilitate foarte mică, că aceeași întrebare vi se va pune de mai multe ori.

Frumusețea modelului european este că veți fi întrebați, iar asta se numește democrație. Este o oportunitate incredibilă. Așa că înțeleg importanța acestei alegeri. Cred că scrutinul care vă așteaptă, pe care Moldova îl așteaptă, este foarte important pentru viitorul țării. Și ca și european convins, nu ca președinte al Franței, ci ca european convins, mai ales aici, vorbind cu dumneavoastră, și respectând suveranitatea poporului moldovean, sper că acesta va alege calea Europei, pentru că este calea libertății și a democrație”, a declarat președintele Franței.

Ținem să menționăm că anume în mandatul Franței, de președinte al Consiliului Uniunii Europene, din prima jumătate a anului 2022, Chișinăul s-a apropiat atât de mult de UE, încât a întors o nouă foaie a istoriei sale… europene.

„Cred că procesul a adus deja beneficii Moldovei, pentru că a permis libertatea de circulație și facilitarea vizelor. În termeni și mai concreți, aș da exemplu costul telecomunicațiilor și integrarea rețelelor. Este una dintre înțelegerile pe care le-am concretizat în timpul Comunității Politice Europene din Moldova. Taxele de roaming au fost liberalizate datorită implicării operatorilor.

Apoi, există o serie de proiecte de cooperare foarte concrete, investiții, o mai mare deschidere economică, libertatea de circulație pe care am menționat-o și, odată cu aceasta, și cooperarea în lupta împotriva atacurilor cibernetice sau a dezinformării”, a conchis Emmanuel Macron.

 

Pe parcursul ultimilor ani, UE a acordat un sprijin puternic Moldovei, în cele mai grele momente, precum șantajul energetic al Gazpromului, suport financiar în combaterea corupției și dezinformării, dezvoltarea economiei, uși deschise pentru export și chiar sancționarea persoanelor care seamănă ură în țară. Însă, cel mai puternic sprijin oferit – lansarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

Interviul a fost realizat în cadrul proiectului „Punți către Europa”, realizat cu sprijinul financiar al Fundației Soros Moldova, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova și implementat de Asociația pentru Inițiative Responsabile (ASPIR).

Producția este difuzată și la postul public de televiziune Moldova 1.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău