Rezidenții MITP, îndemnați să participe la Moldova Innovation Awards 2023. Au șansa să-și prezinte serviciile

25 Mai 2023, 18:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Mai 2023, 18:02 // Actual //  Lupu Eduard

Antreprenorii din industriile tech și creativă au șansa de a-și prezenta produsele și serviciile inovatoare în cadrul concursului Moldova Innovation Awards 2023 (MIA), organizat în premieră în țara noastră. Concursul, lansat de Moldova Innovation Technology Park, recunoaşte şi promovează produse, servicii şi iniţiative digitale remarcabile ale companiilor locale de tehnologie, fiind o rampă de lansare pentru inovaţiile moldoveneşti pe scena mondială. Participarea la concurs este complet gratuită, iar cele mai bune inovații create în industria locală a tehnologiei informației vor fi premiate.

La prima ediție a Moldova Innovation Awards pot participa doar rezidenții MITP, care reprezintă cea mai mare comunitate antreprenorială în domeniul tech la nivel local și internațional, reunind peste 1.400 de companii și 19.000 de angajați.
Toți doritorii se pot înscrie aici, procedura de depunere a cererii fiind extrem de simplă. Cei interesați ar trebui însă să se grăbească, întrucât termenul limită de înscriere la concurs este 30 mai.

Premiile sunt împărţite în cinci categorii, fiecare evidenţiind un domeniu specific de realizare: Cel mai bun produs inovativ, Cel mai bun serviciu inovativ, Iniţiativa de Impact a anului, Rising STARTup şi Premiul special din partea juriului.

Concursul se desfășoară în cinci etape, în perioada 10 mai-15 iunie, iar fiecare categorie va avea câte un câștigător ales de un juriu internațional. Printre membrii juriului se numără:

  1. Angelos Angelou – Founder & CEO at AngelouEconomics & International Accelerator, USA
  2. Ion Sturza – President Fribourg Capital, Romania
  3. Manisha Arial – Global Lead for  Digital Development at Chemonics International, USA
  4. Mateusz Majewski – Area Vice President South Eastern Europe at UiPath, Poland
  5. Rick Rasmussen – Industry Fellow for the Sutardja Center for Entrepreneurship and Technology, University of California, Berkeley, USA
  6. Vasile Tofan – Senior partner at Horizon Capital, Moldova & Ukraine
  7. Victor Guzun – Digitization Policy Expert, Moldova & Estonia
  8. Vitalie Eșanu – Founder & CTO at Soofragio, Moldova

„Rezidenții MITP trebuie să se înregistreze la această competiție, în primul rând, pentru a face un pic de agitație în echipă. În rutina zilnică, echipele au riscul de a se plictisi, iar astfel de concursuri dinamizează toate procesele de muncă. De asemenea, participarea la astfel de evenimente aduce companiei un fel de “brand recognition”, șansa de a obține vizibilitate, în special pentru clienții din afara țării.

În ultimii ani, industria IT a început să se dezvolte mult în Republica Moldova și sunt deja foarte multe companii IT care aduc un aport mare la economia țării”, a declarat antreprenorul Vitalie Eșanu, care este și membru al juriului.

Fiecare câștigător al competiției va primi un trofeu și o diplomă, precum și premii cum ar fi:

  • Apariție în publicații media de top (ex. Forbes, TechCrunch)
  • Acoperirea totală sau parțială a costurilor pentru participarea la conferințe / summit-uri / expoziții / evenimente internaționale;
  • Certificari / traininguri internationale pentru membrii echipei;
  • Ore de mentorat / consultanță de catre firme de consultanță de top;
  • Premii bănești oferite de partenerii și sponsorii competiției;

Câștigătorii Moldova Innovation Awards vor fi anunțați în cadrul ceremoniei Gala Awards care va avea loc la în data de 15 iunie, ca parte a Moldova Digital Summit 2023 din Chișinău. Concursul Moldova Innovation Awards 2023 este inițiat și organizat de Moldova Innovation Technology Park în parteneriat cu Western NIS Enterprise Fund (WNISEF) și Proiectul Tehnologiile Viitorului (Future Technologies Activity) finanțat de USAID, Suedia și UK aid, implementat de Chemonics International.

Pentru orice întrebări și/sau informații despre Moldova Innovation Awards, puteți accesa site-ul www.awards.mitp.md, trimite mesaje pe awards@mitp.md sau suna la telefonul: +373 79 40 99 11.

Moldova Innovation Technology Park adună cea mai mare comunitate de antreprenori și talente din domeniul tehnologic din Moldova și din alte țări străine, cum ar fi SUA, România, UE sau CSI.

Realitatea Live

05 Mai 2024, 11:48
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Mai 2024, 11:48 // Actual //  Lupu Eduard

Banca turcă DenizBank, care este una dintre cele mai mari instituții de credit din țară, practic a încetat să mai deschidă conturi pentru cetățenii ruși de la începutul anului 2024, scrie RBC, citând doi intermediari care îi ajută pe ruși să obțină carduri de la băncile turcești.

„Din zece cereri de deschidere a unui cont, doar una primește aprobare. Este imposibil să deschizi un cont chiar și cu un permis de ședere și înregistrare în Turcia”, a descris situația unul dintre intermediari, Serghei Ovsyannikov. El a adăugat că DenizBank face acum excepții doar pentru clienții cu un depozit mare de 100 de mii de dolari și mai mult.

Problema a fost confirmată de partenerul de conducere al Lenar Wealth Management, Lenar Rakhmanov, care lucrează la Istanbul. Potrivit acestuia, probabilitatea ca un rus să deschidă un cont este influențată de „calibrul clientului” și de acordurile personale cu o anumită sucursală bancară.

A avea un permis de ședere și înregistrarea locală nu garantează deschiderea unui cont la DenizBank, confirmă un alt intermediar, Elena Chernysheva. Ea notează că cetățenii ruși, având în mână un pachet complet de documente necesare, le va fi mai ușor să contacteze o altă bancă în aceste scopuri.

La sfârșitul anului trecut, președintele american Joe Biden a semnat un decret care introduce restricții împotriva băncilor străine pentru a ajuta persoanele fizice și juridice ruse să eludeze sancțiunile și pentru a asista în aprovizionarea industriei ruse de apărare. După aceasta, o serie de instituții de credit străine au înăsprit condițiile pentru deservirea rușilor, iar cetățenii ruși au început, de asemenea, să aibă dificultăți în efectuarea plăților și transferurilor.

După invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia și sancțiunile ulterioare, unele țări, inclusiv Turcia, au început să ajute Moscova să reexporte mărfuri. Potrivit unor surse familiare cu Financial Times, agențiile de informații ruse au depus „efort și timp considerabil” pentru a găsi modalități de a evita sancțiunile și controalele la export, iar intermediarii financiari au început să participe la astfel de operațiuni „intenționat sau neintenționat”.

Partenerul Pen & Paper, Kira Vinokurova, consideră că refuzurile de a deschide conturi sunt cauzate de riscurile pentru bănci de a fi supuse sancțiunilor, deoarece accesul indivizilor ruși la sistemul financiar global poate fi privit ca o contribuție la sectorul financiar rus. În plus, crește riscul introducerii unor măsuri restrictive de asistență pentru eludarea sancțiunilor anti-ruse.

„Prin deschiderea unui cont pentru persoane ruse, băncile turce trebuie să cheltuiască resurse suplimentare pentru verificarea tranzacțiilor din punctul de vedere al participării persoanelor sancționate sau al implementării activităților interzise din punctul de vedere al sancțiunilor occidentale”, spune Vinokurova, menționând că Rusia este acum „o jurisdicție cu un risc crescut de sancțiuni”.

Cerințele de deservire a rușilor de către băncile turcești vor deveni mai stricte în viitor din cauza presiunii tot mai mari de sancțiuni, dar este puțin probabil ca băncile turce să abandoneze complet noii clienți ruși, avocatul este sigur: „Unul dintre principiile regimurilor de sancțiuni ale Jurisdicțiile occidentale sunt în centrul măsurilor pe anumite persoane, sectoare, bunuri sau servicii, iar refuzul complet de a servi rușii este puțin probabil să fie încurajat de acestea.”

În luna mai anul trecut, vicepreședintele Băncii Rusiei, Alexey Guznov, a raportat problemele cu care se confruntă băncile rusești atunci când încearcă să deschidă conturi în țări „prietenoase” pentru a stabili un comerț ocolind dolarul, euro și alte valute mondiale. Înainte de aceasta, Banca Centrală a Federației Ruse a spus că băncile străine nu au răspuns propunerilor de parteneriat ale colegilor ruși, iar președintele Comitetului Dumei pentru Piața Financiară, Anatoli Aksakov, a spus că doar trei instituții de credit au reușit să deschidă. conturi de corespondent.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău