Elon Musk avertizează lumea: Civilizația se prăbușește din cauza unei super inteligențe

27 Mai 2023, 06:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Mai 2023, 06:30 // Actual //  Lupu Eduard

Elon Musk, proprietarul Tesla, Space X și Twitter, care a vorbit la reuniunea anuală al Wall Street Journal CEO Summit de la londra, a făcut câteva prognoze fatale referitoare la viitorul lumii. El a prezis că se va produce o cursă a înarmărilor cu ajutorul inteligenței artificiale și un ”război cu drone”, pe măsură ce civilizația noastră ”se prăbușește”.

Musk, crede că țările avansate vor apela la inteligența artificială pentru a-și spori capacitatea de înarmare, înainte de a dezvolta alte lucruri, cu această tehnologie avansată, potrivit Express.

Elon Musk a dezvăluit că se așteaptă ca inteligența artificială (IA) să fie folosită de guvernele din întreaga lume pentru a dezvolta arme înainte de orice altceva.

El a prezis că acest lucru va declanșa o cursă a înarmărilor cu IA între țările „avansate”. Și a sugerat că vor exista „războaie cu drone”, pe măsură ce civilizația așa cum o știm noi „se prăbușește”.

În deschiderea evenimentului, într-un interviu cu Thorold Barke de la WSJ, Musk a spus: „Cred că, în general, operăm cu o mare parte din presupunerea că civilizația este robustă și nimic nu poate fi doborât – un sentiment care a fost comun de-a lungul istoriei printre imperii, cu puțin timp înainte să se prăbușească. Există puține vibrații ale imperiului în faza târzie acum.”

Când a fost întrebat dacă IA avansează sfârșitul unui imperiu, el a răspuns: „Cred că o face. Nu cred că IA este necesar pentru nimic din ceea ce facem. Există riscul ca, pe măsură ce AI fie se îmbunătățește, fie să elimine, fie să constrângă creșterea umanității.”

El a continuat: „Există un element de super-inteligență care este foarte mult o sabie cu două tăișuri. Dacă ai un geniu care îți poate oferi orice, asta reprezintă un pericol”.

„Bănuiesc că primele utilizări guvernamentale ale inteligenței artificiale sunt armele. Așa că doar a avea arme mai avansate pe câmpul de luptă care pot reacționa mai repede decât ar putea orice om, asta este cu adevărat lucrul de care este capabilă IA.

„Orice războaie viitoare între țări avansate sau cel puțin țări cu capacitate de drone vor fi în mare măsură războaiele cu drone”.
Când a fost întrebat cât de mare va fi schimbarea în viitoarele alegeri din SUA în 2024, el a răspuns: „Cred că este ceva la care trebuie să fim atenți pentru a minimiza impactul manipulării IA.

„Cu siguranță luăm asta în serios la Twitter și cred că punem toate protecțiile pentru a detecta manipularea pe scară largă a sistemului.”

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

30 Apr. 2024, 17:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Apr. 2024, 17:30 // Actual //  Lupu Eduard

După ce Ucraina a restricționat mișcarea capitalului, în urma invaziei Rusiei din februarie 2022, Banca Națională (NBU) este în proces de finalizare a unui amplu pachet de liberalizare. Măsurile sunt menite să susțină companiile locale și să atragă noi investitori, costul estimat fiind de 5,5 miliarde de dolari. Oficialii nu au furnizat o dată certă pentru adoptarea măsurilor.

Mai mulți oficiali ai băncii centrale au vorbit cu Reuters despre relaxarea restricțiilor pe mișcările de capital, conform Agerpres. În urmă cu doi ani, NBU a impus restricţii dure asupra ieşirilor de capital şi a înăsprit controlul asupra schimburilor de valută, în ideea de a menţine stabilitatea financiară. În paralel, economia Ucrainei s-a contractat cu aproape o treime în primul an de război.

Pe măsură ce companiile ucrainene s-au adaptat la război au existat solicitări pentru relaxarea restricţiilor vizând mişcările de capital. Graţie ajutoarelor financiare, în valoare de mai multe miliarde de dolari, venite de la partenerii occidentali, economia ucraineană a înregistrat un avans de 5,3%, anul trecut, în timp ce prognozele pentru acest an arată un avans de 3%.

„Va fi cel mai mare pachet de liberalizare a mişcărilor de capital de la debutul invaziei”, a precizat departamentul de comunicare al Băncii Naţionale a Ucrainei.

Printre măsuri ar urma să se afle: acordarea permisiunii de a plăti, parţial, noi dividende non-rezidenţilor, autorizarea plăţilor pentru importurile de servicii şi plata dobânzilor pentru vechile datorii.

O decizie este aşteptată să fie adoptată în curând, au precizat oficialii de la NBU, însă nu au furnizat şi o dată exactă, precizând că se mai lucrează încă la ultimele detalii care vor fi discutate şi cu Fondul Monetar Internaţional, un important susţinător financiar al Ucrainei.

Banca Naţională a Ucrainei a început anul trecut să relaxeze restricţiile impuse mişcărilor de capital. Unul din primii paşi a fost introducerea unui curs de schimb mai flexibil, relaxând cursul de schimb fix pentru hrivna ucraineană. De asemenea, banca centrală a publicat o foaie de parcurs pentru noi măsuri de relaxare, atunci când războiul şi situaţia economică o vor permite.

Printre restricţiile cu care se confruntă, în prezent, companiile din Ucraina se regăseşte atât accesul limitat la achiziţiile de valută, cât şi limite la derularea anumitor plăţi operaţionale.

Guvernatorul Băncii Naţionale a Ucrainei, Andri Pişni, a afirmat anterior că banca centrală este aproape de a finaliza prima etapă a liberalizării, în condiţiile în care ajutorul financiar extern vital pentru acest an a fost asigurat.

La data de 1 aprilie 2024, rezervele valutare ale NBU au atins un nivel-record de 43,76 miliarde de dolari. Banca centrală estimează costul noilor măsuri de liberalizare la aproximativ 5,5 miliarde de dolari.

Una dintre cele mai cerute măsuri este posibilitatea firmelor de a plăti pentru importurile de servicii, precum marketing, publicitate şi consultanţă de business, în contextul în care companiile ucrainene încearcă să intre pe noi pieţe şi să urmărească noi oportunităţi de creştere, pentru a contracara pierderile suferite acasă din cauza războiului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău