Franța scoate la vânzare castelul unui oligarh rus, cunoscut opozant al lui Putin, mort în condiții misterioase

03 Iun. 2023, 07:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Iun. 2023, 07:53 // Actual //  Lupu Eduard

Autoritățile franceze au scos la vânzare un castel de lux în valoare de mai multe milioane de euro confiscat de la oligarhul rus Boris Berezovski, vechi opozant al președintelui rus Vladimir Putin și care în 2013 a fost găsit mort în locuința sa din Marea Britanie, conform The Guardian.
Anunțul privind scoaterea l vânzare a castelului a fost făcut vineri de agenția franceză care se ocupă de bunurile confiscate.

Berezovski a achiziționat castelul de la Garoupe de pe Coasta de Azur în anii 1990, în timp ce primul președinte al Rusiei post-sovietice, Boris Elțin, era la putere, iar magnatul era considerat unul dintre cei mai puternici oameni din țară.

Castelul a fost confiscat de autoritățile franceze în 2015, la doi ani după ce Berezovski – care devenise un aprig opozant al lui Putin – a fost găsit mort în casa lui din Marea Britanie, în circumstanțe care nu au fost niciodată elucidate.

Proprietatea a fost construită pe prestigiosul Cap d’Antibes de către industriașul și deputatul britanic Charles McLaren, iar istoria sa bogată arată că a fost legată de personalități precum Pablo Picasso, Cole Porter și Ernest Hemingway.

Coasta de Azur a fost populară printre rușii bogați care se întorceau la vizitele familiei imperiale la începutul secolului. După prăbușirea URSS, a devenit un loc preferat pentru oligarhii țării.

Invazia Ucrainei de către Rusia și sancțiunile din vest au făcut ca deținerea de proprietăți și chiar intrarea în Franța să fie din ce în ce mai problematică pentru mulți ruși.

Fosta eminența cenușie a Kremlinului în timpul președinției lui Boris Elțîn, căzut în dizgrație odată cu venirea la putere a lui Vladimir Puțîn, Boris Berezovski s-a stabilit în Marea Britanie în anul 2000 și a obținut statutul de refugiat politic în această țară în 2003. El a fost găsit mort în locuința sa din Marea Britanie în martie 2013, la vârsta de 67 de ani.

Miliardarul a fost unul dintre adversarii cei mai virulenti ai lui Vladimir Putin. El era la Londra una dintre figurile principale ale unui grup de exilați ruși anti-Puțîn, din care a făcut parte și Alexander Litvinenko, un dezertor al FSB (serviciile secrete ruse, ex-KGB), otrăvit în noiembrie 2006 cu poloniu, o substanță radioactivă. Litvinenko băuse, cu puțîn timp înainte, un ceai cu omul de afaceri Dmitri Kovtun și cu Andrei Lugovoi, un agent secret rus, într-un hotel londonez. Lugovoi, considerat de Londra principalul suspect, l-a acuzat pe Berezovski de implicare în asasinarea lui Litvinenko. De altfel, Berezovski era vizat de numeroase anchete în Rusia.

El fusese, de asemenea ,condamnat în costumacie la 18 ani de închisoare pentru spălare de bani, delapidare și tâlhărie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

07 Sept. 2024, 10:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Sept. 2024, 10:25 // Actual //  Lupu Eduard

Prețurile europene la gazele naturale și-au extins câștigurile pe măsură ce din Egipt au apărut semne ale unei concurențe mai intense pentru combustibil, relatează BNN Bloomberg.

Contractele futures de referință au crescut cu până la 4% vineri, după ce sesiunea precedentă a stopat o scădere de trei zile. Egiptul dorește să cumpere 20 de încărcături de gaze naturale lichefiate începând cu luna octombrie, fiind pentru prima dată în ultimii ani când va solicita importuri în perioada premergătoare iernii.

Acest lucru i-a făcut pe comercianți să se îngrijoreze cu privire la echilibrul pieței din Europa, deoarece o creștere a cererii în altă parte ar putea duce la sosirea unei cantități mai mici de combustibil pe țărmurile sale. Deși regiunea este în prezent bine aprovizionată, ea se bazează pe fluxuri continue din întreaga lume după ce Rusia și-a redus livrările prin conducte în 2022.

„Prețurile gazelor din Europa pentru iarnă vor evolua în funcție de creșterea cererii”, a scris Florence Schmit, strateg energetic european la Rabobank, într-o notă din această săptămână. „O iarnă mai rece decât se aștepta în Europa poate adăuga, de asemenea, mai multă presiune ascendentă”.

Pentru Egipt, cumpărarea de încărcături de GNL în această toamnă și iarnă reprezintă o modalitate de a deveni un potențial importator net de gaze. Scăderea rapidă a producției de gaze și o vară neobișnuit de caldă au determinat țara să își crească importurile de GNL în acest an la cel mai ridicat nivel din 2018.

Piața urmărește îndeaproape ultimele evoluții privind încetarea acordului de tranzit dintre Ucraina și Rusia și impactul pe care acesta îl va avea asupra aprovizionării regiunii începând cu luna ianuarie. Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat vineri că a fost contactat de Moscova și Kiev pentru a facilita tranzitul de gaze prin Ucraina către Europa.

Separat, săptămâna viitoare, temperaturile vor scădea în unele părți din nord-vestul continentului, ceea ce ar putea stimula cererea.

Contractele futures olandeze pe o lună, referința europeană în materie de gaze, au crescut cu 3,3% până la 37,40 euro pe megawatt-oră la ora 12:32 p.m. la Amsterdam.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău