Autoritățile nu au renunțat la ideea redeschiderii aeroportului de la Mărculești. Ce spune ministra Dabija

03 Iun. 2023, 08:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Iun. 2023, 08:40 // Actual //  Lupu Eduard

Autoritățile nu au renunțat la planul de reabilitare a aeroportului de la Marculești. Acum un an ex-ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu declara că în 12 luni va fi funcțional.

Lilia Dabija actuala ministră a Infrastructurii susține că planul de relansare a aeroportului rămâne valabil. Dânsa spune ca tergiversarea relansării se datorează provocărilor cu care s-a confruntat Republica Moldova. „Este vorba de criza energetică unde am fost implicați toți”.

„Este spre definitivare un concept al necesităților de reabilitare în speranta că vom asigura cetățenilor din nordul țării infrastructura aeroportuară necesară. Vom prezenta guvernului nota de concept, iar după ce vom avea girul guvernului vom identifica banii pentru reabilitare”, a punctat dabija într-un podcast al Europei Libere, însă a evitat să spună despre ce sumă a investițiilor este vorba.

Potrivit calculelor, după cum spunea anterior fostul șef de la Agenția de Investiții, Marin Ciobanu, investiția necesară pentru a transforma Mărculeștiul într-un hub logistic bine echipat și căutat este estimată la 75 de milioane de euro. Fraport este pregătit pentru astfel de investiții, deoarece vede un potențial mare pentru dezvoltarea acestui proiect în Moldova.

Аеrороrtul Internațional Mărculești а fost fоndаt în аnul 2004, în baza unității militare din Mărculești și аrе о suprafață de 265 de hectare. Întreprinderea include două componente: Aeroportul Internațional Mărculești și Zona Economică Liberă. În anul 2018, Aeroportul a fost transferat din subordinea Ministerului Apărării, în cea a Ministerului Economiei și Infrastructurii.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

27 Apr. 2024, 08:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
27 Apr. 2024, 08:24 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Inteligenţa artificială va duce la o nevoie „minimă” de call center-uri în cel mult un an, progresele rapide ale inteligenţei artificiale urmând să schimbe o industrie întreagă, spune directorul companiei indiene de IT Tata Consultancy Services, citat de FT.

K Krithivasan, directorul general al TCS, a declarat pentru Financial Times că, deşi „nu am văzut nicio reducere a locurilor de muncă” până acum, adoptarea pe scară mai largă a inteligenţei artificiale generative în rândul clienţilor multinaţionali va revizui tipul de centre de asistenţă pentru clienţi care au creat locuri de muncă în masă în ţări precum India şi Filipine.

„Într-o fază ideală, dacă mă întrebaţi pe mine, ar trebui să existe un număr foarte mic de centre de apeluri primite care să aibă deloc apeluri primite”, a spus el. „Suntem într-o situaţie în care tehnologia ar trebui să fie capabilă să prevadă un apel care vine şi apoi să abordeze proactiv punctul de durere al clientului.”

El a spus că chatbots vor putea în curând să analizeze istoricul tranzacţiilor unui client şi să facă o mare parte din munca depusă de agenţii din centrele de apeluri. „Acolo ne îndreptăm … . Nu cred că suntem acolo astăzi – poate peste un an sau cam aşa ceva”, a spus el.

Perspectiva ca instrumentele de inteligenţă artificială generativă care avansează rapid să înlocuiască multe tipuri de lucrători cu guler alb, inclusiv agenţii din centrele de apeluri şi dezvoltatorii de software, a alarmat factorii de decizie din întreaga lume.

În India – un centru global pentru serviciile de back-office – peste 5 milioane de persoane lucrează în domeniul IT şi al externalizării proceselor de afaceri, potrivit grupului industrial Nasscom.

TCS, o ramură a conglomeratului indian Tata care lucrează cu multinaţionalele pentru a le dezvolta sistemele IT, are peste 600.000 de angajaţi proprii şi venituri anuale de aproape 30 de miliarde de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău