Cât a cheltuit Republica Moldova pe piețele energetice din România pentru a ține becul aprins și căldură în case

13 Iun. 2023, 10:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Iun. 2023, 10:09 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova a cheltuit în ultimele 3 luni ale anului trecut, pe piețele centralizate de energie electrică și gaze naturale de la București, pentru a ține becul aprins și căldură în case peste Prut, peste 362 milioane lei românești (mai mult de 73 milioane euro), relevă datele oficiale disponibile.

Compania de stat de furnizare și trading de energie și gaze Energocom din Republica Moldova, controlată integral de Agenția Proprietății Publice de la Chișinău, și-a înființat toamna trecută o sucursală în România.

Energocom SA Chișinău – Sucursala Otopeni a primit licențe de trader pe OPCOM și Bursa Română de Mărfuri (BRM) la finalul lunii septembrie 2022, din partea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) de la București.

În cele 3 luni de funcționare din 2022, sucursala Otopeni a Energocom a avut cheltuieli de 362,11 milioane lei românești și venituri de 361,98 milioane lei românești, terminând anul cu o pierdere modică, de circa 134.000 lei, potrivit datelor raportate Ministerului Finanțelor Publice (MFP) din România. Acestea reprezintă achiziții de energie și gaze de pe piețele românești, respectiv revânzări în Republica Moldova, potrivit profit.ro.

Per total, compania de stat din Republica Moldova a înregistrat anul trecut venituri din vânzări reprezentând echivalentul a 2,123 miliarde lei românești și un profit după impozitare de 35,3 milioane RON, a raportat Energocom la Chișinău. Cifrele sunt aferente cursului valutar mediu leu românesc-leu moldovenesc din 2022, comunicat de BNR.

Republica Moldova s-a confruntat cu riscuri mari de aprovizionare cu energie și gaze anul trecut, în principal în prag de iarnă, din cauza deteriorării relațiilor cu gigantul rus de stat producător de gaze Gazprom și cu autoritățile separatiste din Transnistria, unde se află principala sursă de curent electric a Basarabiei, centrala de la Cuciurgan, dar și ca urmare a stopării de către Ucraina a exporturilor de electricitate, ca urmare a distrugerilor provocate sistemului său energetic de către atacurile Rusiei.

De exemplu, în primele zile din noiembrie 2022, România asigura aproape 90% din necesarul de energie electrică al Republicii Moldova, prin contractele comerciale încheiate de producătorii Nuclearelectrica și OMV Petrom cu furnizorul de stat basarabean Energocom, prin achizițiile acestuia de pe piața spot a bursei românești OPCOM, precum și prin contractul de avarie dintre operatorii de transport și sistem vecini Transelectrica și Moldelectrica.

Moldovenii, prin Energocom, au fost nevoiți să se reorienteze radical și extrem de rapid înspre Occident în ceea ce privește achizițiile de energie și gaze, beneficiind și de finanțare bugetară în acest scop prin granturi și credite de la UE și SUA, pentru a face față scumpirilor galopante fără a majora prea mult prețurile pentru consumatorii finali. Demersurile la limită ale companiei au determinat Bloomberg să titreze, într-un reportaj dedicat Energocom, că ″Doar 17 oameni și un câine stau între vecina Ucrainei și colapsul energetic″.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

20 Mai 2024, 16:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Mai 2024, 16:04 // Actual //  Lupu Eduard

Ucraina va întrerupe alimentarea cu energie electrică pentru consumatorii industriali și casnici din toate regiunile, începând de azi, potrivit presei locale care citează operatorul rețelei, Ukrenergo. Restricțiile vor fi aplicate programat, în intervale orare cuprinse între orele 18:00 și 24:00, fără a afecta infrastructura critică, a declarat operatorul energetic de stat.

Recentele intensificări ale atacurilor rusești au afectat grav rețeaua de energie electrică a Ucrainei, distrugând sau dezactivând mai multe centrale electrice. Din cauza deficitului de energie electrică rezultat, Ucraina a început să implementeze întreruperi controlate (rolling blackouts) începând cu 15 mai. Aceste restricții ar putea dura până în luna august, a precizat Iurii Boiko, consilier al premierului Denys Shmyhal, într-o conferință de presă pe 16 mai. „Vom trăi în aceste condiții, conform estimărilor mele, până în august”, a declarat Boiko.

Ukrenergo a explicat că întreruperile de energie electrică sunt programate seara deoarece hidrocentralele au fost avariate și nu mai pot funcționa eficient noaptea. Sistemul de echilibrare se bazează acum pe ajutorul de urgență din țările vecine, însă acesta este disponibil preponderent în timpul zilei, când există și producție fotovoltaică. În acest context, Ukrenergo a solicitat utilizarea aparatelor electrice cu consum mare între orele 11:00 și 17:00.

Pentru a gestiona mai bine resursele limitate de energie, Ukrenergo recomandă consumatorilor să reducă utilizarea aparatelor electrice intensive în afara intervalului 11:00-17:00. Acest efort comun este esențial pentru stabilizarea rețelei și asigurarea unei distribuții eficiente a energiei în condițiile actuale dificile.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău