S-a îmbolnăvit sistemul de sănătate moldovenesc!? Prea puțin se plătește pentru prea mulți

15 Iun. 2023, 12:05
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Iun. 2023, 12:05 // Actual //  bani.md

Pentru a obține o acoperire universală de sănătate, Republica Moldova are nevoie de un sistem de finanțare care să permită populației să utilizeze tot spectrul de servicii de sănătate – protecție, promovare, prevenire, tratament și reabilitare, fără a suporta dificultăți financiare majore, în special în situația în care, conform datelor Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, 87,7% din populației țării sunt asigurate medical, se arată în Strategia pentru dezvoltarea domeniului sănătății.

În Republica Moldova, conform datelor OMS, cheltuielile totale pentru sănătate, raportate per capita, au crescut de circa 15 ori în perioada anilor 2000 – 2020, de la 21 de dolari în anul 2000 până la 307 de dolari în anul 2020. Totodată, ca pondere din Produsul Intern Brut (PIB), aceste cheltuieli în această perioadă, cu anumite fluctuații pe parcursul anilor, nu s-au modificat substanțial (6% în anul 2000 versus 6,8% în 2020). Ponderea cheltuielilor față de PIB în anul 2020 este puțin mai mare în grupul țărilor cu același venit mediu superior pe cap de locuitor (6%), dar cu mult sub media la nivel mondial și cel al Uniunii Europene (de circa 10%).

Ponderea cheltuielilor publice (bugetul de stat și contribuțiile de AOAM) în totalul cheltuitelor de sănătate în perioada anilor 2000 – 2020 s-a majorat de la 49% în 2000 până la 65% în 2020, cu o creștere semnificativă de 11% în anul 2004, ca urmare a implementării asigurării obligatorii de asistență medicală.

Ministerul Sănătății susține că finanțarea domeniului sănătății din surse publice a fost influențată în perioada anilor 2012 – 2021 de constrângerile bugetare existente și de prioritatea scăzută acordată domeniului sănătății în bugetul de stat, cheltuielile publice pentru sănătate constituind 4,8% din PIB în anul 2020 față de 5,6% în anul 2010. Chiar dacă în valori nominale cheltuielile publice pentru sănătate au crescut, atunci în valori reale acestea înregistrează un trend negativ. Spre comparație, la nivelul Uniunii Europene, acest indicator a constituit 8% din PIB în anul 2020.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 13:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 13:18 // Actual //  Ursu Victor

Europa de Sud se confruntă cu un val de căldură extremă care, potrivit experților Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ar putea provoca în următoarele zile până la 4.500 de decese suplimentare, relatează Politico.

În provincia spaniolă Huelva, termometrele au atins 46 °C, marcând un nou record național pentru luna iunie. Temperaturile sufocante afectează totodată Italia, Grecia, Portugalia și vestul Balcanilor, unde incendiile de vegetație și victimele în rândul populației civile se înmulțesc.

„Întrebarea nu mai este dacă vom avea caniculă, ci de câte ori se va repeta anul acesta și cât va dura fiecare episod”, a declarat Marisol González, specialist OMS în schimbări climatice.

Analiza OMS arată că, până pe 3 iulie, valul de căldură ar putea cauza peste 4.500 de decese în regiune. În prezent, căldura extremă provoacă anual peste 175.000 de decese în țările din regiunea europeană a organizației. Un studiu amplu, care a inclus 854 de orașe, avertizează că mortalitatea va crește vertiginos dacă adaptarea la schimbările climatice nu devine o prioritate.

OMS subliniază legătura directă dintre arderea combustibililor fosili, intensificarea schimbărilor climatice și frecvența tot mai mare a valurilor de căldură, care devin „mai dese, mai periculoase și mai intense”, cu consecințe grave asupra sănătății publice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO