De ce SUA mai sunt dependente de regimul lui Putin: America plătește în continuare miliarde de dolari Rusiei

16 Iun. 2023, 04:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Iun. 2023, 04:24 // Actual //  Lupu Eduard

După declanșarea războiului din Ucraina de către Putin în februarie 2022, Occidentul a impus mai multe pachete de sancțiuni economice împotriva Moscovei pentru a-i reduce capacitatea de luptă.

Deși Statele Unite au stabilit numeroase interdicții contra Rusiei, totuși Washingtonul a mai rămas dependent de regimul lui Putin, prin importurile de uraniu îmbogățit.

America plătește miliarde de dolari pentru combustibilul nuclear achiziționat din Rusia, potrivit The New York Times.

Companiile americane de energie nucleară se bazează pe uraniul îmbogățit ieftin produs în Rusia. Această dilemă geopolitică se intensifică pe măsură ce schimbările climatice subliniază nevoia de energie fără emisii.

Astăzi, firmele din SUA americane plătesc aproximativ 1 miliard de dolari pe an agenției nucleare de stat ruse pentru a cumpăra combustibilul care generează mai mult de jumătate din energia fără emisii a Statelor Unite.

Este unul dintre cele mai semnificative fluxuri de bani rămase din Statele Unite către Rusia și continuă, în ciuda eforturilor intense ale aliaților SUA de a rupe legăturile economice cu Moscova. Plățile pentru uraniu îmbogățit sunt făcute către subsidiarele Rosatom, care, la rândul lor, sunt strâns legate de aparatul militar al Rusiei.

Dependența Statelor Unite de energia nucleară este pregătită să crească, deoarece țara își propune să reducă dependența de combustibilii fosili. Dar nicio companie americană nu îmbogățește uraniul. Statele Unite au dominat odată piața, până când un vârtej de factori istorici, inclusiv un acord de cumpărare de uraniu îmbogățit între Rusia și Statele Unite, menit să promoveze programul nuclear pașnic al Rusiei după prăbușirea Uniunii Sovietice, a permis Rusiei să înghețe jumătate din piața globală.

Statele Unite și Europa au încetat în mare măsură să cumpere combustibili fosili din Rusia ca pedeapsă pentru invazia Ucrainei.

Dar construirea unui nou lanț de aprovizionare cu uraniu îmbogățit va dura ani de zile – și mult mai multă finanțare guvernamentală decât cea alocată în prezent.

Aproape o treime din uraniul îmbogățit utilizat în SUA provine din Rusia

Aproximativ o treime din uraniul îmbogățit folosit în Statele Unite este acum importat din Rusia, cel mai ieftin producător din lume. Aproape o duzină de țări din întreaga lume depind de Rusia pentru mai mult de jumătate din uraniul îmbogățit.

Dependența lasă, de asemenea, centralele nucleare actuale și viitoare din Statele Unite vulnerabile în fața unei închideri rusești a vânzărilor de uraniu îmbogățit, despre care analiștii spun că este o strategie imaginabilă pentru președintele Vladimir Putin, care deseori folosește energia ca instrument geopolitic.

Cu toate acestea, având în vedere că războiul a ajuns la al doilea an și nu se găsește niciun sfârșit, guvernul SUA a dat dovadă de puțină promptitudine în a porni îmbogățirea internă.

„Este inexplicabil că la peste un an după ce Rusia a invadat Ucraina, administrația Biden nu pare să aibă un plan pentru a pune capăt acestei dependențe”, a declarat James Krellenstein, directorul GHS Climate, o firmă de consultanță în energie curată.

„Am putea elimina aproape toată dependența Americii de îmbogățirea Rusiei prin finalizarea fabricii de centrifuge din Ohio.”, a spus expertul.

În această săptămână, Departamentul Energiei a emis un proiect mult așteptat al unei cereri de propuneri pentru a extinde îmbogățirea internă a uraniului, în special pentru instalații precum TerraPower din Kemmerer, Wyoming. Kathryn Huff, secretarul adjunct al departamentului pentru energie nucleară, a declarat că proiectul este un „pas important” în oprirea „dependenței americane de Rusia”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Mai 2024, 10:38
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
19 Mai 2024, 10:38 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Tim Cook, şeful Apple după Steve Jobs, se gândeşte deja la viitor şi la cine ar putea să conducă după retragerea sa. Sub conducerea sa, Apple a ajuns la o capitalizare de piaţă de 3.000 de miliarde de dolari, iar până în 2025, ar putea ajunge la 4.000 de miliarde, scrie Business Insider.

În ciuda rezultatelor extraordinare, Tim Cook nu se va afla la cârmă pentru totdeauna, de aceea CEO-ul în vârstă de 63 de ani face planuri pentru predarea ştafetei. Într-un podcast cu celebra cântereaţă albaneză Dua Lipa, Cook a spus că speră ca succesorul să „vină din interiorul Apple”.

Deşi Cook mai are de stat încă trei ani la conducerea companiei, pariurile privind următorul CEO deja au început.

Primul candidat la tron este John Williams. Potrivit Bloomberg, Williams a fost considerat în general drept succesorul logic al lui Cook încă din 2019, când a preluat studioul de design al Apple după plecarea directorului de design Jony Ive în 2019.

Williams a supravegheat dezvoltarea Apple Watch şi acum gestionează operaţiunile Apple la nivel mondial. Executivul a anunţat recent că firma renunţă la un proiect de un deceniu de a fabrica o maşină electrică Apple.

Cu toate acestea, există voci în companie care spun că Williams, în vârstă de 61 de ani, s-ar putea să nu fie un lider pe termen lung din cauza vârstei.

Un alt potential CEO al Apple ar putea fi John Ternus, cu o carieră de peste 20 de ani în companie, care este favorit pentru poziţie şi care conduce divizia de Hardware Engineering.

„Are o mulţime de abilităţi de management la fel ca şi Tim Cook.”.a scris într-un e-mail o persoană familiarizată cu problema conducerii.

Cu toate acestea, vârsta pare a fi o problemă şi pentru Ternus, fiind considerat la 49 de ani prea tânăr pentru conducere.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău