Rusia a folosit yuanul pentru a ocoli sancțiunile occidentale, dar Beijingul schimbă foaia. Cine pune presiune pe China

22 Iun. 2023, 11:25
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Iun. 2023, 11:25 // Actual //  bani.md

Rusia a folosit yuanul chinezesc pentru a ocoli sancțiunile occidentale, dar această „ușă laterală” se poate închide, potrivit agențiilor de presă internaționale.

Rusia a folosit yuanul chinezesc pentru a ocoli sancțiunile occidentale

Rusia a folosit yuanul pentru a evita sancțiunile – dar cel puțin o bancă chineză importantă a restricționat transferurile din Rusia din cauza temerilor de sancțiuni secundare din Occident, scrie BusinessInsider.

Banca Chinei, un mare creditor chinez, a început să restricționeze tranzacțiile care utilizează yuanul între clienții ruși și creditorii din SUA, Uniunea Europeană, Elveția și Marea Britanie, a informat duminică canalul privat de știri de afaceri RBC, citat de reprezentanți. de la Modulbank și Finam.

Restricțiile afectează transferurile care implică Banca Chinei ca corespondent sau intermediar al băncii care mută bani din Rusia către țări terțe.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

„Decizia nu a fost luată de China, ci mai degrabă de UE și SUA. Așa încearcă să intensifice presiunea sancțiunilor prin sufocarea canalelor alternative sub formă de yuan”, Pavel Semyonov, președintele consiliului de administrație. de Modulbank, a declarat pentru RBC, printr-o traducere din Novaya Gazeta Europe. Semyonov a declarat pentru RBC că clienții ruși mai pot face transferuri de yuani în cadrul rețelei Bank of China.

Dmitri Lesnov, șeful Finam pentru servicii pentru clienți și dezvoltare, a declarat pentru RBC că banca impune restricția de transfer din cauza temerilor de sancțiuni secundare sau alte restricții.

Bank Finam a confirmat pentru Insider că a primit o notificare cu privire la restricțiile Băncii Chinei privind tranzacțiile cu yuani.

„Restricțiile au afectat puțin Bank Finam – doar o mică parte din plățile în yuani a fost transferată prin Banca Chinei”, a declarat Andrey Shulga, președintele băncii, pentru Insider. El a adăugat că creditorul a găsit deja căi alternative de plată pentru plățile afectate.

Reprimarea de către Banca Chinei a transferurilor intermediare de yuani vine pe măsură ce economia rusă a devenit mai dependentă de monedă pe fondul sancțiunilor din cauza războiului din Ucraina, inclusiv interzicerea unor bănci rusești de la sistemul global de mesagerie financiară SWIFT.

Yuanul chinez a depășit dolarul american ca monedă cea mai tranzacționată în Rusia în februarie și martie, potrivit Bloomberg.

O mare parte din utilizare este legată de comerțul Rusiei cu China. În mai, Reuters a raportat, citând directori comerciali cu cunoștințe directe despre această problemă, că China a folosit yuanul pentru aproape tot petrolul rusesc cumpărat în ultimul an.

Semyonov a declarat pentru RBC că transferurile de yuani rusești către SUA și UE au reprezentat doar 3% din toate transferurile în valută.

Realitatea Live

25 Nov. 2024, 11:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Nov. 2024, 11:14 // Actual //  Ursu Victor

Societățile de asigurări din Republica Moldova au înregistrat o creștere de 10,9% a primelor brute subscrise și o majorare de 26% a despăgubirilor plătite în primele nouă luni ale anului 2024, comparativ cu aceeași perioadă din 2023. Automobilele rămân lider în topul preferințelor clienților pentru asigurare, arată datele Biroului Național de Statistică.

În categoria asigurărilor generale, segmentul auto (CASCO și răspundere civilă auto) continuă să domine: primele brute subscrise pentru asigurările de răspundere civilă auto au crescut cu 9,7%, atingând 1,26 miliarde lei, despăgubirile plătite în acest sector au înregistrat o creștere semnificativă de 23,4%, ajungând la 452,8 milioane lei. În cazul asigurărilor CASCO, primele brute au crescut cu 13,1%, iar despăgubirile cu 13,3%. Aceste evoluții confirmă preferința clienților pentru protecția vehiculelor în fața riscurilor, în contextul unei mobilități crescute și al diversificării portofoliilor de produse oferite de companiile de asigurări.

Asigurările de incendiu și calamități naturale au înregistrat cea mai mare creștere procentuală: primele brute au avansat cu 24,7%, iar despăgubirile plătite au fost de 3,5 ori mai mari decât în 2023. Asigurările de sănătate continuă să câștige teren, cu o creștere de 11,9% a primelor și de 17,1% a despăgubirilor. În schimb, asigurările de viață au stagnat, cu o creștere nesemnificativă de 0,3% la primele subscrise și o scădere de 9% a despăgubirilor plătite.

În ianuarie-septembrie 2024 veniturile și cheltuielile asigurătorilor s-au majorat față de perioada respectivă a anului 2023 cu 18,2% și 22,7% respectiv. Profitul până la impozitare s-a diminuat cu 22,6% comparativ cu perioada corespunzătoare a anului precedent .

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală