Cât costă benzina până în Grecia. Ce alte cheltuieli apar dacă mergi în vacanţă cu maşina

22 Iun. 2023, 11:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Iun. 2023, 11:36 // Actual //  Lupu Eduard

Sute de mii de moldoveni preferă, în fiecare an, să-şi petreacă vacanţa de vară în Grecia, iar mulţi dintre ei parcurg drumul către Grecia cu maşina, astfel că este important de văzut ce cheltuieli apar când facem o asemenea alegere şi cam cât costă benzina până în Grecia.

Pentru a ajunge cu maşina în Grecia, moldoveii trebuie să se încarce cu răbdare

Suntem în plin sezon al vacanţelor, iar mulţi dintre moldoveni preferă să-şi petreacă vacanţa de vară peste hotare. Locaţiile preferate sunt cele situate, cum s-ar spune, la o „aruncătură de băţ”, respectiv Bulgaria, Grecia şi Turcia.

Asta şi pentru că există mai multe alternative în ceea ce priveşte transportul, mulţi dintre moldoveni preferând, mai ales după pandemia de coronavirus, să meargă în vacanţă cu maşina personală, pentru a evita aglomerările de pe aeroporturi sau din avioane.

Insulele şi staţiunile din Grecia cele mai apropiate de Republica Moldova

Grecia, trebuie să recunoaştem, este o destinaţie ofertantă pentru turiştii moldoveni. Spunem asta pentru că există multe variante de insule unde vă puteţi petrece, în linişte sau nu, vacanţa de vară. Avem Santorini, Ciclade, Mykonos sau Naxos, dar şi Lefkada, Corfu, Zakynthos sau Rodos.

Cele mai apropiate insule şi staţiuni greceşti de Moldova sunt Kavala, Nea Peramos, Halkidiki, Leptokarya, Fanari sau Asprovalta şi Nea Vrasna, toate situate la circa 1000 de kilometri de Republica Moldova.

Ce preţ au benzina şi motorina în Bulgaria şi Grecia

La prima vedere, specialiştii recomandă celor care pleacă în vacanţă în Grecia, cu maşina personală, să încarce maşina cu combustibil o dată în republica Moldova, înainte de intrarea în Bulgaria, şi încă o dată în Bulgaria, înainte de intrarea în Grecia.

Asta pentru că un litru de benzină sau de motorină costă între 19,72 lei și 23,94 în Moldova, chiar ceva mai puţin în Bulgaria, dar foarte mult, chiar şi până la sau peste 40 de lei, în Grecia.

Cât costă benzina sau motorina până în Grecia

Evident, un asemenea calcul, vizavi de cât ne-ar costa benzina sau motorina pentru a ajunge până în Grecia, depinde de mai mulţi factori. Ne gândim la chestii de genul precum cam cât ar fi distanţa de parcurs, dar şi cam cât ar fi consumul maşinii, pentru că se ştie că acest consum diferă de la o maşină la alta.

La prima vedere vorbim despre un consum de cel puţin 40-50 de litri de combustibil şi o cheltuială de circa 2000 de lei, în funcţie de factorii amintiţi, dar şi de alţi factori precum locul exact în care alimentaţi maşina.

Poţi merge în Grecia cu maşina electrică?

În principiu, puteţi să ajungeţi fără probleme în Grecia, chiar dacă aveţi o maşină electrică. Ba chiar puteţi ajunge în Grecia cheltuind mai puţini bani, însă pentru asta trebuie să respectaţi anumiţi paşi.

Specialiştii recomandă să planificaţi toate detaliile călătoriei din timp, să profitaţi de zonele în care bateria maşinii poate fi încărcată în mod gratuit, dar şi să utilizaţi cât mai des „modul eco” al maşinii.

Alte cheltuieli necesare dacă mergi cu maşina în Grecia

La cheltuiala propriu-zisă pentru combustibil trebuie să mai adăugaţi şi alte cheltuieli, dacă doriţi să mergeţi cu maşina din Bulgaria până în Grecia. Una dintre acestea ar fi plata pentru vinieta care vă oferă posibilitatea de a circula pe drumurile din Bulgaria.

Pe de altă parte, moldovenii care merg cu maşina în Grecia trebuie să ştie că nu există o taxă de utilizare a drumurilor naţionale, dar aveţi de plătit, de exemplu, pentru utilizarea autostrăzilor. De asemenea, există posibilitatea ca, pentru a ajunge într-o locaţie sau alta, să circulaţi inclusiv cu feribotul în Grecia, iar asta înseamnă o cheltuială în plus.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău