Germania schimbă strategia față de Putin: Măsura care ar afecta masiv Rusia

24 Iun. 2023, 06:06
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
24 Iun. 2023, 06:06 // Actual //  bani.md

Dacă în ultimii aproape 20 de ani, Germania a avut relații apropiate cu Rusia, de unde a cumpărat combustibili ieftini, iată că acum Berlinul și-a schimbat strategia la 180 de grade, după ce a scăpat de dependența de Moscova. La Conferința de la Londra privind reconstrucția Ucrainei, un înalt oficial german a spus că ”Rusia trebuie să plătească pentru ce a distrus” în țara vecină.

SUA, Marea Britanie și UE au promis 60 de miliarde de euro pentru a ajuta Ucraina să reconstruiască țara după imensele distrugeri provocate de invazia lui Putin, potrivit MSN.

Ministrul german al dezvoltării, Svenja Schulze, a declarat pentru DW că Rusia ar trebui să plătească într-o zi pentru reconstrucția Ucrainei devastate de război. „Ei trebuie să plătească pentru ceea ce au distrus. Acesta este dreptul internațional”, a spus ea. „Că trebuie să plătească – asta este evident”.

Schulze a participat la Conferința de Reconstrucție a Ucrainei de la Londra din 21-22 iunie 2023, o reuniune internațională a delegaților din peste 60 de țări, menită să finanțeze eforturile de refacere a Ucraina.

Banca Mondială a estimat costul reconstrucției la aproximativ 411 miliarde de dolari (375 miliarde E) în martie, la puțin peste un an după ce Rusia și-a invadat vecinul. Această cifră va crește doar pe măsură ce conflictul continuă.
Până la încheierea conferinței de joi, donatorii străini au promis un nou sprijin financiar în jur de 60 de miliarde de euro, a anunțat Marea Britanie, gazda acestui summit internațional.

Cea mai mare parte provine dintr-un pachet de ajutor de 50 de miliarde de euro pe care UE l-a anunțat săptămâna aceasta. De asemenea, SUA intenționează să furnizeze un ajutor de 1,3 miliarde de dolari, concentrându-se în special pe sectoarele energiei și infrastructurii. Marea Britanie a promis 240 de milioane de lire sterline (305 milioane de dolari; 278 de milioane de euro), iar Germania a anunțat un ajutor umanitar de 381 de milioane de euro.
Ads
Secretarul britanic de externe James Cleverly a spus că angajamentele vor contribui la asigurarea unei oarecare stabilități economice pentru Ucraina pe termen mediu și că acum se pune accent pe deblocarea „potențialului enorm al sectorului privat”.

Aproape 500 de companii din 42 de țări, inclusiv Google, Siemens, Vodafone, Virgin Group și Rolls-Royce și-au luat angajamente de sprijin pentru Ucraina, a spus Cleverly.
În plus, Statele Unite și aliații săi din Occident speră să folosească activele înghețate ale Rusiei din Vest, în valoare de aproximativ 300 de miliarde de dolari, pentru reconstrucția Ucrainei, ca daune de război.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 13:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 13:56 // Actual //  Ursu Victor

Rubla s-au depreciat brusc pe piața Forex vineri, după înăsprirea sancțiunilor americane care au vizat 50 de bănci rusești, inclusiv Gazprombank, care a devenit un „hub” pentru tranzacțiile cu gaze. Potrivit datelor LSEG, cursul dolarului a crescut aproape cu 3 ruble în doar câteva ore, atingând valoarea de 103,74 ruble, cel mai înalt nivel din martie 2022. Euro a depășit pentru prima dată 108 ruble în ultimele șase săptămâni, aproape atingând recordul anual.

Cursul yuanului pe Bursa din Moscova, unde tranzacțiile cu valute internaționale au fost oprite din cauza sancțiunilor, s-a apropiat de pragul de 14 ruble, un nivel nevăzut din octombrie anul trecut. La ora 13:45 MSK, moneda chineză era cotată la 13,99 ruble, cel mai mare nivel în ultimul an.

Noile sancțiuni impuse de Ministerul american de Finanțe sunt considerate cele mai semnificative de la primăvara anului 2022, când Sberbank și VTB au fost excluse din sistemul financiar global, a declarat expertul în domeniul sancțiunilor, George Voloshin.

Gazprombank, a treia bancă de stat după volmul activelor, fusese unul dintre ultimele „poduri financiare” între Rusia și restul lumii, menținând accesul la SWIFT și efectuând tranzacții în euro. Cu toate acestea, potrivit analiștilor de la banca de investiții „Sinara”, „plățile UE pentru resursele energetice prin Gazprombank vor deveni, cel mai probabil, imposibile” până la sfârșitul anului 2024, când va expira licența temporară a Ministerului de Finanțe al SUA. Rezervele de valută ale companiilor rusești, care au fost depozitate în afacere în loc să fie transferate pe conturile rusești, ar putea fi și ele afectate, potrivit „Digital Broker”, existând riscul să fie influențate zeci de miliarde de dolari din veniturile din valută ale afacerilor stocate în străinătate.

Noile sancțiuni ar putea provoca din nou probleme cu lichiditatea valutară, avertizează profesorul Evgheni Kogan de la Școala Superioară de Economie (VȘE). „Dacă rundele anterioare de sancțiuni au vizat plățile pentru importuri, acum Ministerul de Finanțe al SUA și-a îndreptat atenția asupra exporturilor rusești, și, o dată cu acestea, asupra fluxului de valută în țară.” Pachetul de sancțiuni include, de asemenea, un avertisment pentru băncile străine care lucrează cu „alternativa SWIFT” a Rusiei — Sistemul de Mesaje Financiare al Băncii Rusiei (SPFS). Aceasta înseamnă că „interacțiunile financiare cu contrapartidele ruse vor deveni mai complicate”, susțin analiștii de la Alfa Bank.

„Veniturile din exporturi ar putea scădea temporar, ceea ce face ca rubla să se deprecieze probabil în următoarele luni”, preconizează Kogan, având în vedere că dolarul ar putea ajunge la 105 ruble, iar yuanul ar putea atinge 15 ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală