Cum și-a mutat Rusia aurul în Elveția, reușind să păcălească sancțiunile occidentale

03 Iul. 2023, 05:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Iul. 2023, 05:00 // Actual //  bani.md

Încă de la începutul invaziei pe care a lansat-o în Ucraina, în februarie 2022, Rusia a reușit să mute 75 de tone din aurul său în Elveția.

Topitoriile elvețiene au primit din februarie 2022 circa 75 de tone de aur rusesc pentru prelucrare, profitând că este importat din Londra și, astfel, nu au fost încălcate sancțiunile occidentale.

Acest lucru a fost raportat în urma unei investigații comune a SRF și Die Wochenzeitung, publicații care au descoperit că, în ultimii ani, topitoriile de aur din „Țara Cantoanelor” au procesat o cantitate uriașă de aur de origine rusească, care a venit prin Londra, potrivit Ukrainska Pravda.

Din 2021 și până în prezent, 110 tone de aur în valoare de peste 6 miliarde de franci elvețieni (aproximativ 6,6 miliarde de dolari) au trecut prin rafinăriile elvețiene. De la începutul războiului pe scară largă, în februarie 2022, 75 de tone au fost rafinate numai în Elveția,.

Înaintea războiului din Ucraina, Elveția a importat, în medie, 20 de tone de aur rusesc pe an, în vreme ce numai în primele cinci luni ale acestui an, 38 de tone de aur din Rusia au fost importate în Elveția prin Londra. În mod similar, exporturile de aur rusesc către Marea Britanie au crescut în ultimii ani.

„Experții intervievați de către publicații consideră că sporirea vânzărilor de aur din Rusia către Elveția prin Marea Britanie ar fi putut fi o pregătire pentru războiul la scară largă și o sursă suplimentară de venit în cadrul sancțiunilor”, notează jurnaliștii din Ucraina.

„Dacă topitoriile elvețiene importă și topesc acum acest aur, acest lucru nu este problematic din punct de vedere legal, dar este foarte discutabil din punct de vedere etic”, explică fostul profesor de Drept Penal și expert în comerțul cu aur Mark Peet, în timp ce rafinarea transformă „aurul rusesc discutabil din punct de vedere etic” în aur cu ștampilă elvețiană.

În replică, topitoriile din Elveția au transmis că aurul rusesc a fost importat în Marea Britanie înainte de invazia Ucrainei și de impunerea sancțiunilor.

Mai mult, în august 2022, Elveția a interzis achiziționarea, importul sau transportul de aur din Rusia, iar serviciul vamal elvețian a subliniat, așadar, că toate importurile recente de aur de origine rusă nu au încălcat sancțiunile sau legislația.

Anterior, s-a raportat că exportul de produse farmaceutice din Elveția către Rusia a înregistrat un nivel record în ultimul an, în ciuda faptului că țara s-a alăturat tuturor sancțiunilor UE împotriva agresiunii rusești.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

20 Mai 2025, 17:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
20 Mai 2025, 17:39 // Actual //  Ursu Victor

Fondatorul Telegram, Pavel Durov, nu a primit aprobarea autorităților franceze pentru a părăsi teritoriul Franței în direcția Statelor Unite, unde plănuia să se deplaseze „pentru negocieri cu fonduri de investiții”. Informația a fost publicată de Politico, cu referire la un comunicat oficial al Parchetului din Paris.

Potrivit instituției, decizia a fost luată pe 12 mai, „în lipsa unei necesități și justificări clare pentru o astfel de deplasare”.

Durov se află în prezent sub supraveghere judiciară în Franța, iar deplasările sale în afara țării sunt strict reglementate. El nu poate părăsi teritoriul francez fără permisiunea autorităților. Singura excepție de până acum a fost un permis temporar pentru o călătorie în Dubai, acordat între 15 martie și 7 aprilie 2025.

Anterior, pe 18 mai, Durov a lansat acuzații grave într-o postare publică, afirmând că în această primăvară a fost vizitat în hotelul de lux Hôtel de Crillon din Paris de către șeful serviciului francez de informații externe (DGSE), Nicolas Lerner. Oficialul i-ar fi cerut să blocheze „vocile conservatoare din România” pe Telegram, în contextul alegerilor prezidențiale. Durov susține că a refuzat.

Declarațiile sale au coincis cu ziua celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din România, fapt ce a amplificat tensiunile. Autoritățile franceze au respins categoric acuzațiile.

Serviciul de informații externe al Franței (DGSE) a confirmat că au avut loc mai multe întâlniri cu Durov, dar a precizat că scopul acestora a fost exclusiv reamintirea obligațiilor legale ale Telegram, în special privind prevenirea diseminării conținutului terorist și al materialelor cu pornografie infantilă. DGSE a negat cu fermitate orice tentativă de influențare a proceselor electorale.

Amintim că Pavel Durov a fost reținut în august 2024 în Franța, fiind acuzat că platforma sa nu a întreprins măsuri suficiente pentru a combate propaganda teroristă și distribuirea de conținut ilegal. Autoritățile franceze au reclamat că Telegram ar fi ignorat în mod sistematic solicitările de blocare a materialelor interzise.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO