Zăcământul colosal din Norvegia care face Europa independentă în producția de baterii și panouri solare pentru un secol

07 Iul. 2023, 15:03
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Iul. 2023, 15:03 // Actual //  bani.md

Un imens zăcământ de rocă de fosfat, descoperit în Norvegia, conține suficiente rezerve pentru a satisface cererea globală de baterii și panouri solare pentru următorii 100 de ani, potrivit companiei miniere care îl controlează.

Norge Mining a spus că până la 70 de miliarde de tone din resursa neregenerabilă ar fi fost descoperite în sud-vestul Norvegiei, alături de zăcăminte din alte minerale strategice, precum titanul și vanadiul.

Roca fosfatată conține concentrate mari de fosfor, care este o componentă cheie pentru construirea de tehnologii ecologice, dar în prezent industria de profil, mai ales în Europa și Statele Unite, se confruntă cu probleme semnificative de aprovizionare.

Fosforul a fost descoperit pentru prima dată în 1669 de omul de știință german Hennig Brandt, care căuta piatra filosofală. Deși s-a dovedit ineficient în transformarea metalelor obișnuite în aur, a devenit o componentă esențială a bateriilor cu fosfat de litiu-fier din mașinile electrice, precum și pentru panourile solare și cipurile de computer.

Rusia controla anterior cele mai mari zăcăminte de roci fosfatice ultrapure din lume, Uniunea Europeană avertizând că aceste „materii prime critice” prezintă un risc ridicat de aprovizionare.

UE este în prezent dependentă aproape în întregime de importurile de rocă fosfatică din restul lumii, potrivit unui raport al Centrului de Studii Strategice de la Haga. China, Irak și Siria au avut până acum zăcămintele cele mai mari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Raportul, care a fost publicat înainte de descoperirea masivului zăcământ norvegian, a avertizat că UE ar trebui să fie „îngrijorată de deficitul de roci fosfatice”.

Un articol din revista științifică Nature a avertizat anul trecut despre întreruperi iminente ale aprovizionării cu fosfor, invocând invadarea Ucrainei de către Rusia și sancțiunile economice ulterioare ca o cauză potențială a volatilității pieței.

Economia globală consumă aproximativ 50 de milioane de tone de fosfor în fiecare an, oamenii de știință avertizând la începutul acestui an că planeta s-ar putea confrunta cu un „fosfogedon” dacă tendințele de aprovizionare continuă.

„Piața cumpărătorilor devine din ce în ce mai aglomerată de comerț limitat – din cauza instabilității politice din mai multe țări sursă, precum și a sancțiunilor internaționale impuse altora”, a menționat Norge Mining într-o postare pe blog din iunie. „Acest lucru îi obligă pe importatori să se teamă de o criză iminentă”.

Ministrul norvegian al comerțului și industriei, Jan Christian Vestre, a declarat luna trecută că guvernul ia în considerare accelerarea construirii unei mine uriașe în Helleland odată ce analiza este finalizată pe carotele de foraj. Dacă se acordă aprobarea, prima mină majoră ar putea începe să funcționeze până în 2028.

Politicianul a spus că „obligația” Norvegiei este de a dezvolta „cea mai durabilă industrie minieră din lume” în urma descoperirii mineralelor.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău