Un imens zăcământ de rocă de fosfat, descoperit în Norvegia, conține suficiente rezerve pentru a satisface cererea globală de baterii și panouri solare pentru următorii 100 de ani, potrivit companiei miniere care îl controlează.
Norge Mining a spus că până la 70 de miliarde de tone din resursa neregenerabilă ar fi fost descoperite în sud-vestul Norvegiei, alături de zăcăminte din alte minerale strategice, precum titanul și vanadiul.
Roca fosfatată conține concentrate mari de fosfor, care este o componentă cheie pentru construirea de tehnologii ecologice, dar în prezent industria de profil, mai ales în Europa și Statele Unite, se confruntă cu probleme semnificative de aprovizionare.
Fosforul a fost descoperit pentru prima dată în 1669 de omul de știință german Hennig Brandt, care căuta piatra filosofală. Deși s-a dovedit ineficient în transformarea metalelor obișnuite în aur, a devenit o componentă esențială a bateriilor cu fosfat de litiu-fier din mașinile electrice, precum și pentru panourile solare și cipurile de computer.
Rusia controla anterior cele mai mari zăcăminte de roci fosfatice ultrapure din lume, Uniunea Europeană avertizând că aceste „materii prime critice” prezintă un risc ridicat de aprovizionare.
UE este în prezent dependentă aproape în întregime de importurile de rocă fosfatică din restul lumii, potrivit unui raport al Centrului de Studii Strategice de la Haga. China, Irak și Siria au avut până acum zăcămintele cele mai mari.
Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!
Raportul, care a fost publicat înainte de descoperirea masivului zăcământ norvegian, a avertizat că UE ar trebui să fie „îngrijorată de deficitul de roci fosfatice”.
Un articol din revista științifică Nature a avertizat anul trecut despre întreruperi iminente ale aprovizionării cu fosfor, invocând invadarea Ucrainei de către Rusia și sancțiunile economice ulterioare ca o cauză potențială a volatilității pieței.
Economia globală consumă aproximativ 50 de milioane de tone de fosfor în fiecare an, oamenii de știință avertizând la începutul acestui an că planeta s-ar putea confrunta cu un „fosfogedon” dacă tendințele de aprovizionare continuă.
„Piața cumpărătorilor devine din ce în ce mai aglomerată de comerț limitat – din cauza instabilității politice din mai multe țări sursă, precum și a sancțiunilor internaționale impuse altora”, a menționat Norge Mining într-o postare pe blog din iunie. „Acest lucru îi obligă pe importatori să se teamă de o criză iminentă”.
Ministrul norvegian al comerțului și industriei, Jan Christian Vestre, a declarat luna trecută că guvernul ia în considerare accelerarea construirii unei mine uriașe în Helleland odată ce analiza este finalizată pe carotele de foraj. Dacă se acordă aprobarea, prima mină majoră ar putea începe să funcționeze până în 2028.
Politicianul a spus că „obligația” Norvegiei este de a dezvolta „cea mai durabilă industrie minieră din lume” în urma descoperirii mineralelor.