Anual, în fondul de susținere a populației sunt achitați câte 5 milioane de lei de pe urma portării la alt operator. Este vorba de 1,7 euro per fiecare număr. Taxă pe care o achită operatorii în cazul portării către un alt operator.
Ministerul Economiei, Dumitru Alaiba a declarat că deși portabilitatea este gratuită costul acesteia este oricum achitată indirect de către clienți. „Banii ajung în fondul de susținere a populației. Va trebui să găsim o altă sursă pentru suplinirea fondului”
În cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului deputații au anulat taxa de portabilitate. Autorii argumentează că taxa de portabilitate este o taxă inechitabilă, care nu se aplică agenților economici din orice alt sector al economiei. Taxa de portabilitate este în mărime de 50% din plata lunară de operare, administrare și întreținere a bazei de date centralizate pentru implementarea și realizarea portabilității numerelor. De facto, ea este plătită de furnizorii de servicii de telefonie fixă sau mobilă, deoarece se include în tariful pentru serviciile oferite de agentul economic care administrează și întreține baza de date. „Măsurile sus-menționate vor diminua povara fiscală asupra furnizorilor de servicii de telefonie fixă și mobilă accesibile publicului și vor putea preveni majorarea tarifelor pentru serviciile fumizate utilizatorilor finali”, se spune în nota informativă a proiectului de lege.
Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!
Totodată, proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (fortificarea autorității de reglementare în domeniul comunicațiilor electronice și sincronizarea termenului de valabilitate al licențelor de utilizare a frecvențelor) prevede fuziunea Instituției Publice „Serviciul National de Management al Frecvențelor Radio” cu Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI). Respectiv, agenția va prelua atribuțiile de gestionare tehnică a spectrului de frecvențe radio. Conform estimărilor, punerea în aplicare a prevederilor proiectului de lege va diminua costurile administrative pentru gestionarea spectrului de frecvențe radio estimativ cu 1,5 de milioane de lei anual.
De asemenea, se propun unele modificări legislative care vor extinde termenul general de valabilitate a licențelor de utilizare a resurselor de spectru radio de la 5 la 15 ani, iar termenul de valabilitate a licențelor de utilizare a resurselor de spectru radio, acordate prin concurs – de la 15 la 25 ani.