Operatorii de telefonie achită milioane de lei anual pentru portarea numerelor. Costurile, puse în cârca clienților

07 Iul. 2023, 16:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Iul. 2023, 16:04 // Actual //  Lupu Eduard

Anual, în fondul de susținere a populației sunt achitați câte 5 milioane de lei de pe urma portării la alt operator. Este vorba de 1,7 euro per fiecare număr. Taxă pe care o achită operatorii în cazul portării către un alt operator.

Ministerul Economiei, Dumitru Alaiba a declarat că deși portabilitatea este gratuită costul acesteia este oricum achitată indirect de către clienți. „Banii ajung în fondul de susținere a populației. Va trebui să găsim o altă sursă pentru suplinirea fondului”

În cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului deputații au anulat taxa de portabilitate. Autorii argumentează că taxa de portabilitate este o taxă inechitabilă, care nu se aplică agenților economici din orice alt sector al economiei. Taxa de portabilitate este în mărime de 50% din plata lunară de operare, administrare și întreținere a bazei de date centralizate pentru implementarea și realizarea portabilității numerelor. De facto, ea este plătită de furnizorii de servicii de telefonie fixă sau mobilă, deoarece se include în tariful pentru serviciile oferite de agentul economic care administrează și întreține baza de date. „Măsurile sus-menționate vor diminua povara fiscală asupra furnizorilor de servicii de telefonie fixă și mobilă accesibile publicului și vor putea preveni majorarea tarifelor pentru serviciile fumizate utilizatorilor finali”, se spune în nota informativă a proiectului de lege.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Totodată, proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (fortificarea autorității de reglementare în domeniul comunicațiilor electronice și sincronizarea termenului de valabilitate al licențelor de utilizare a frecvențelor) prevede fuziunea Instituției Publice „Serviciul National de Management al Frecvențelor Radio” cu Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI). Respectiv, agenția va prelua atribuțiile de gestionare tehnică a spectrului de frecvențe radio. Conform estimărilor, punerea în aplicare a prevederilor proiectului de lege va diminua costurile administrative pentru gestionarea spectrului de frecvențe radio estimativ cu 1,5 de milioane de lei anual.

De asemenea, se propun unele modificări legislative care vor extinde termenul general de valabilitate a licențelor de utilizare a resurselor de spectru radio de la 5 la 15 ani, iar termenul de valabilitate a licențelor de utilizare a resurselor de spectru radio, acordate prin concurs – de la 15 la 25 ani.

Realitatea Live

11 Mai 2024, 07:28
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
11 Mai 2024, 07:28 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Oferta de listare la Bursa de Valori Bucureşti a furnizorului de gaze naturale şi electricitate Premier Energy (sub simbolul PE) a atras în cele trei zile cu discount de 5% subscrieri de aproximativ 1 miliard de lei (200 mil. euro), arată datele analizate de ZF.

Micii investitori au subscris 47 milioane de acţiuni PE, adică de aproape şapte ori peste cât au ei alocat pentru o companie care este evaluată în prospectul de listare la un multiplu P/E (raport capitalizare/preţ cu rezultatele pe 2023) cuprins între 6 şi 7. Numărul de ordine în trei zile este de 12.325. Un investitor poate avea unu sau mai multe ordine alocate.

“Ne-am tot întrebat când vom mai avea un IPO precum Hidroelectrica la Bursa de Valori, ceva cu adevărat electrizant şi de calibru. Este aici, tot din energie verde, pentru un campion naţional şi regional. Şi tot investitorii retail sunt cei care arată din nou ce forţă redutabilă pot fi pe piaţa noastră de capital”, potrivit Departamentului de Equity Research al TradeVille, cel mai mare broker de retail la BVB.

Oferta a început miercuri, 8 mai, şi este programată a se încheia pe 15 mai şi constă în vânzarea a circa 36 milioane de acţiuni PE, în principal prin majorare de capital cu acţiuni noi, la care se adaugă şi vânzări din partea unicului acţionar, fondul ceh de investiţii EMMA Holding. Numărul de acţiuni poate fi majorat cu 20%.

Investitorii de retail au avut un discount de subscriere de 5% în primele zile, care se aplică la preţul final al ofertei. Cel din urmă va fi decis de companie alături de brokeri pe baza feedback-ului din partea marilor investitori.

Astfel, în sistemul Bursei de Valori Bucureşti au fost introduse ordine pentru achiziţia a 47 milioane de acţiuni la preţul de 21,5 lei la care investitorii de retail pot subscrie. Cu alte cuvinte retailul a subscris până acum cu 30% peste întreaga ofertă.

Micii investitori au alocate 7,2 milioane de acţiuni – în scenariul standard care nu presupune supliementarea tranzacţiei, opţiune care are şanse de a se materializa dat fiind interesul pe această tranşă- reprezentând 20% din toată oferta. Restul de 80% sunt alocate investitorilor instituţionali.

 

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău