Putin primește o lovitură din propria țară: Banca centrală este sufocată, 200 de miliarde de dolari au dispărut

13 Iul. 2023, 05:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Iul. 2023, 05:42 // Actual //  Lupu Eduard

După mai bine de 500 de zile de la declanșarea războiului din Ucraina de către Vladimir Putin, președintele rus primește o lovitură puternică chiar din propria țară. Banca Centrală de la Moscova este sufocată, ea anunțând că uriașul său excedent din 2022 a dispărut, practic peste 200 de miliarde de dolari nu mai sunt în visteria sa.

Acum, instituția financiară rusă a comunicat faptul că excedentul său de cont curent s-a redus la 20 de miliarde de dolari în primele șase luni din anul 2023, după ce înregistrase un adevărat record de 227 de miliarde de dolari anul trecut, potrivit The Age.

În trimestrul al 2-lea din 2023, Banca Centrală a Rusiei a prevăzut un excedent modest de 5,4 miliarde de dolari. Acum, prognoza sa referitoare la anul 2023, un excedent de 66 de miliarde de dolari pare departe de a mai atinsă.

În cazul în care anul trecut prețurile petrolului și gazelor au crescut – prețul petrolului a depășit 120 de dolari pe baril imediat după invazia Rusiei în Ucraina și prețurile gazelor au crescut, de asemenea, în timp ce europenii se străduiau să-și construiască rezervele – sancțiunile europene și G7 asupra energiei ruse care au fost implementate în decembrie anul trecut au afectat veniturile Rusiei.

Veniturile din petrol și gaze, care furnizează în mod istoric aproape jumătate din veniturile guvernului rus și vitale pentru capacitatea sa de a finanța războiul, au scăzut cu aproape 50% în prima jumătate a acestui an față de aceeași jumătate a anului 2022. Plafonarea stabilită de G7 de 60 de dolari pe baril exporturilor de petrol ale Rusiei și boicotarea gazelor rusești de către majoritatea membrilor Uniunii Europene a fost surprinzător de eficientă.

Pentru a pune pierderile mari de venituri într-un context contemporan, bugetul militar al Rusiei pentru acest an este echivalent cu aproximativ 84 de miliarde de dolari. În pre-invazia din 2021, acel buget era de aproximativ 75 de miliarde de dolari la acea vreme.

Exod masiv de bani din Rusia peste granițe

Pierderea veniturilor din energie este principala influență asupra surplusului de cont curent redus, dar creșterea importurilor afectează și ea rezultatele.

Creșterea costurilor de import reflectă probabil atât mediul inflaționist global, dar și costul mai ridicat al achiziționării de bunuri pentru a înlocui furnizorii care au întrerupt relațiile cu Rusia după invazie și politicile fiscale relativ reduse pe care le-a luat Rusia în perioada post-invazie.

Deteriorarea balanței comerciale a pus rubla rusă sub presiune acută. După ce a avut una dintre cele mai bune performanțe anul trecut – după ce inițial s-a prăbușit când a fost lansată invazia – a fost una dintre cele mai proaste din acest an, depreciindu-se în jur de 20%. O rublă rusă valora aproximativ 1,4 cenți americani la începutul anului. Acum valorează în jur de 1,1.

Valoarea rublei nu a fost ajutată de o scurgere constantă de capital, cu o explozie de fuga de capital după revolta lui Wagner, deoarece rușii continuă să-și transfere economiile în afara țării, în ciuda controalelor de capital impuse anul trecut. A existat un exod de aproximativ 66,9 miliarde de dolari din martie anul trecut, cu o nouă creștere după revolta Wagner.

Sancțiunile și retragerea investitorilor străini de pe piețele financiare ale Rusiei înseamnă că valoarea rublei este determinată aproape în totalitate de fluxurile de cont curent, ceea ce sugerează că s-ar putea deprecia în continuare.

Ministerul de Finanțe a declarat că intenționează să vândă rezerve valutare în valoare de aproximativ 35 de miliarde de ruble (580 de milioane de dolari) în luna următoare, după ce a anunțat anterior că va vinde 74,6 miliarde de ruble între 6 iunie și 7 iulie.

Rusia a acumulat dețineri semnificative de yuani ale Chinei și rupii ale Indiei prin desfășurarea comerțului cu acele țări în propriile monede, pentru a evita nevoia de a tranzacționa cu dolari americani în care se desfășoară de obicei comerțul cu mărfuri.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

07 Sept. 2024, 10:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Sept. 2024, 10:25 // Actual //  Lupu Eduard

Prețurile europene la gazele naturale și-au extins câștigurile pe măsură ce din Egipt au apărut semne ale unei concurențe mai intense pentru combustibil, relatează BNN Bloomberg.

Contractele futures de referință au crescut cu până la 4% vineri, după ce sesiunea precedentă a stopat o scădere de trei zile. Egiptul dorește să cumpere 20 de încărcături de gaze naturale lichefiate începând cu luna octombrie, fiind pentru prima dată în ultimii ani când va solicita importuri în perioada premergătoare iernii.

Acest lucru i-a făcut pe comercianți să se îngrijoreze cu privire la echilibrul pieței din Europa, deoarece o creștere a cererii în altă parte ar putea duce la sosirea unei cantități mai mici de combustibil pe țărmurile sale. Deși regiunea este în prezent bine aprovizionată, ea se bazează pe fluxuri continue din întreaga lume după ce Rusia și-a redus livrările prin conducte în 2022.

„Prețurile gazelor din Europa pentru iarnă vor evolua în funcție de creșterea cererii”, a scris Florence Schmit, strateg energetic european la Rabobank, într-o notă din această săptămână. „O iarnă mai rece decât se aștepta în Europa poate adăuga, de asemenea, mai multă presiune ascendentă”.

Pentru Egipt, cumpărarea de încărcături de GNL în această toamnă și iarnă reprezintă o modalitate de a deveni un potențial importator net de gaze. Scăderea rapidă a producției de gaze și o vară neobișnuit de caldă au determinat țara să își crească importurile de GNL în acest an la cel mai ridicat nivel din 2018.

Piața urmărește îndeaproape ultimele evoluții privind încetarea acordului de tranzit dintre Ucraina și Rusia și impactul pe care acesta îl va avea asupra aprovizionării regiunii începând cu luna ianuarie. Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat vineri că a fost contactat de Moscova și Kiev pentru a facilita tranzitul de gaze prin Ucraina către Europa.

Separat, săptămâna viitoare, temperaturile vor scădea în unele părți din nord-vestul continentului, ceea ce ar putea stimula cererea.

Contractele futures olandeze pe o lună, referința europeană în materie de gaze, au crescut cu 3,3% până la 37,40 euro pe megawatt-oră la ora 12:32 p.m. la Amsterdam.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău