Mitul neutralității spulberat: Țările vor fi nevoite să aleagă una dintre cele două puteri mondiale

13 Iul. 2023, 05:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Iul. 2023, 05:46 // Actual //  Lupu Eduard

Pe măsură ce rivalitatea dintre marile puteri ale lumii se intensifică, țările de pe întregul glob se confruntă din ce în ce mai mult, în ultima vreme, cu spulberarea mitului neutralității și a dilemei de a se alătura fie Statelor Unite, fie Chinei. Aceasta nu este o alegere pe care majoritatea țărilor doresc să o facă.

În ultimele decenii, capitalele străine au ajuns să se bucure de securitate și de beneficii economice din asocierea atât cu Statele Unite, cât și cu China. Aceste țări știu că aderarea la un bloc politico-economic coerent ar însemna renunțarea la beneficii majore din legăturile lor cu cealaltă superputere, se arată într-o analiză din Foreign Affairs.

„Marea majoritate a țărilor din zona Indo-Pacific și europene nu vor să fie prinse într-o alegere imposibilă”, a observat Josep Borrell, principalul diplomat al UE, la o reuniune din 2022 a Forumului Indo-Pacific de la Bruxelles.

Președintele filipinez Ferdinand Marcos, Jr., a remarcat în 2023 că țara sa nu „dorește o lume care este împărțită în două tabere [și] în care țările ar trebui să aleagă de ce parte vor fi”. Sentimente similare au fost exprimate de mulți lideri, inclusiv Lawrence Wong, viceprim-ministrul din Singapore și ministrul de externe saudit, prințul Faisal bin Farhan al-Saud. Mesajul către Washington și Beijing este clar: nicio țară nu vrea să fie forțată la o decizie binară între cele două puteri.

Statele Unite s-au grăbit să-și asigure aliații că simt la fel. „Nu cerem nimănui să aleagă între Statele Unite și China”, a declarat secretarul de stat Antony Blinken la o conferință de presă în iunie.

Este adevărat că Washingtonul nu insistă asupra alegerii „totul sau nimic”, între noi și ei, chiar și din partea partenerilor săi cei mai apropiați. Având în vedere legăturile extinse pe care toate țările, inclusiv Statele Unite, le au cu China, este puțin probabil ca încercarea de a crea un bloc coerent anti-China va reuși. Nici măcar Statele Unite nu s-ar alătura unui astfel de aranjament dacă ar fi necesară încetarea relației sale economice cu China, ceea ce ar avea un cost enorm.

Țările sunt prinse între rivalitatea dintre SUA și China

Țările vor fi inevitabil prinse în rivalitatea dintre superputeri și li se va cere să treacă peste linie, într-un fel sau altul. Concurența dintre SUA și China este o trăsătură inevitabilă a lumii de astăzi, iar Washingtonul ar trebui să înceteze să pretindă contrariul.

Pe măsură ce competiția dintre SUA și China s-a intensificat în ultimii ani, țările au fost plasate din ce în ce mai mult în poziția de neinvidiat de a fi nevoite să aleagă. Sub fostul președinte al SUA Donald Trump, Statele Unite au exercitat presiuni semnificative asupra aliaților săi pentru a nu-i lăsa pe Huawei, gigantul chinez al telecomunicațiilor, să-și construiască rețelele 5G în America și Europa.

Această dinamică a continuat sub președintele american Joe Biden. Administrația de la Wshington a impus unilateral controale la export asupra semiconductoarelor de ultimă generație utilizate în China pentru supercalculatoare.

Inițial, Țările de Jos și Japonia – celelalte țări principale care exportă echipamente de fabricare a cipurilor în China – nu au fost parte la noua abordare. Dar în curând li s-a spus să potrivească restricțiile cu limite proprii. Până la începutul anului 2023, Japonia și Țările de Jos s-au închinat presiunii SUA și au făcut-o.

Jocurile cu sumă zero nu se limitează la decizii economice. În 2021, Statele Unite au aflat că China construiește o instalație portuară în Emiratele Arabe Unite.

Administrația Biden, îngrijorată de faptul că Beijingul intenționează să construiască acolo o bază militară, a făcut presiuni pe Abu Dhabi să oprească proiectul.

Țările vor trebui să decidă dacă sunt de partea Washingtonului sau Beijingului. Statele Unite, mai degrabă decât să liniștească capitalele că nu se așteaptă o astfel de alegere, ar trebui în schimb să accepte această realitate și să ajute capitalele străine să ia deciziile corecte, susține Richard Fontaine, expert de la Center for a New American Security.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

28 Mai 2024, 16:41
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Mai 2024, 16:41 // Actual //  bani.md

Chișinăul a găzduit cea de-a 10-a ședință operativă a HUB-ului de Securitate al UE, un eveniment cu tematica principală axată pe sistemele IT de mari dimensiuni în domeniul justiției și afacerilor interne. Evenimentul a reunit oficiali de rang înalt și experți în securitate din cadrul Uniunii Europene și Republicii Moldova, printre care se numără Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, și Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, care au venit cu un cuvânt de deschidere.

„Dacă până acum Republica Moldova s-a aliniat în domeniul armonizării legislative în pas cu sistemele IT de mari dimensiuni ale UE, acum avem deja specialiștii ai EU Lisa prezenți în țara noastră, iar acest lucru pe de o parte înseamnă o si mai mare apropiere a țării noastre față de UE, și pe de altă parte arată încrederea acordată de agențiile Europene, autorităților din țara noastră”, a precizat în discursul său ministrul Afacerilor Interne.

Cu un mesaj a venit și ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks.

„Pentru eficientizarea implementării politicilor UE în domeniul justiției și afacerilor interne, au fost create sisteme informatice, care sunt gestionate de eu-LISA, Agenția Uniunii Europene pentru Gestionarea Operațională a Sistemelor Informatice la Scară Largă în Spațiul de Libertate, Securitate și Justiție. Bunăoară, datorită bunei funcționări a sistemelor gestionate de eu-LISA, cetățenii Uniunii pot călători liber în toate statele membre ale UE, fără a compromite securitatea Europei. În contextul statutului Republicii Moldova de țară candidată la UE, Uniunea Europeană va acorda Moldovei suportul necesar, inclusiv în integrarea celor mai bune soluții IT în domeniul justiției și afacerilor interne”, a precizat Mažeiks.

Această ședință operativă a fost, potrivit MAI, o oportunitate esențială pentru Republica Moldova de a discuta și de a stabili parteneriate cu experții europeni în vederea integrării și optimizării sistemelor IT de mari dimensiuni. Aceste sisteme sunt fundamentale pentru consolidarea securității interne și gestionarea eficientă a frontierelor Republicii Moldova.

În cadrul întâlnirii, Republica Moldova a prezentat stadiul actual al propriilor sisteme IT de mari dimensiuni și a infrastructurii aferente, discutând așteptările și provocările în contextul integrării cu sistemele europene. De asemenea, au fost abordate subiecte precum managementul identității biometrice și reziliența infrastructurii critice IT și de comunicații.

Pentru mai multe detalii privind evoluția activităților HUB-ului de Securitate al UE, vizitați platforma https://maisigurinue.md.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău