CNA pune punct scandalul îmbogățiri ilicite a lui Spînu: Nu sunt probe

20 Iul. 2023, 10:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Iul. 2023, 10:29 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu a publicat pe pagina sa de Telegram, decizia CNA în care se spune că nu au fost găsite probe care ar confirma denunțul cu privire la îmbogățirea ilicită a dânsului.

În cadrul verificării informațiile cu privire la deținerea conturilor bancare OCBC la Wing Hang Bank subsidiară a Oversa  Chinese Banking Corporation din Singapore de către Andrei Spînu și compania Morsesense Partners LLC și Focus Marketing LLC, nu s-au confirmat.

„Nu există nicio probă la acuzațiile care mi-au fost aduse. Sunt atacuri care au un singur scop – să ne dezbine și să oprească drumul european al Moldovei. Noi mergem înainte și construim Moldova Europeană cu drumuri, poduri, cale ferată, școli, grădinițe, care să facă viața oamenilor mai bună”, a comentat Spînu.

Fugarul Ilan Șor a prezentat, la sfârșitul lunii septembrie 2022 un presupus act în care sunt prezentate presupuse conturi ale lui Spînu. Acestea indică despre existența a peste 43 de milioane de dolari în mai multe bănci din Marea Britanie, Cipru, Hong Kong și Republica Moldova. Într-un mesaj publicat atunci pe canalul său de Telegram, Spînu a respins acuzațiile și l-a îndemnat pe Șor să revină acasă.

Potrivit declarației pe venit pentru anul 2022, Spînu a obținut dividende în sumă de 119,8 mii de euro de la WUPP LTD și un salariul de 359,7 mii de lei de Ministrul Infrastructurii.

În posesia familiei șefului de la Infrastructură se mai numără un Audi Q5, fabricat în 2014 și cumpărat în 2017, cu valoarea de 380.000 de lei. Un alt automobil este VW Tiguan din 2019, achiziționat în 2020, cu valoare de piață de 27.000 de dolari.

Pe numele lui Spînu și ai membrilor familiei sale sunt deschis cel puțin 14 conturi bancare, în lei, roni, dolari și euro, iar ministrul și apropiații lui dețin cote în cadrul mai multor întreprinderi. Cel mai scump dintre terenurile deținute de familia Spînu este un intravilan care valorează 3,3 milioane de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

10 Mai 2024, 12:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Mai 2024, 12:07 // Actual //  Lupu Eduard

Nouriel Roubini, celebrul expert și profesor emerit de economie la Stern School of Business de la Universitatea din New York, este renumit pentru predicțiile sale pesimiste despre starea economiei globale.

Însă acum, el scoate adevărul la iveală, într-o analiză intitulată ”Inevitabilul șoc”, adică colapsul cu care lumea globalizată se va confrunta în câteva luni de acum înainte și pe care nici măcar băncile centrale nu-l pot contracara.

„După ani de politici fiscale, monetare și de credit extrem de relaxate și declanșarea unor șocuri negative majore ale ofertei, presiunile stagflaționiste pun acum presiune asupra unui munte masiv de datorii din sectorul public și privat”, spune economistul american, avertizând că „Mama tuturor crizelor economice se profilează și nu va fi nimic de făcut în privința asta”, potrivit Yahoo News.

Pentru a-și argumenta punctul de vedere, Roubini evidențiază datele privind datoria, descrise drept „uimitoare”. El scrie: „Datoria globală totală a sectorului privat și public ca pondere din PIB a crescut de la 200% în 1999 la 350% în 2021. Raportul este acum de 420% în economiile avansate și de 330% în China. Statelor Unite, este la 420%, ceea ce este mai mare decât în timpul Marii Depresiuni și după cel de-Al Doilea Război Mondial”.

Acest supraîmprumut se desfășoară de mult timp și ratele scăzute au menținut „zombii insolvenți” precum „gospodăriile, corporațiile, băncile, băncile din umbră, guvernele și chiar țările întregi” sus în timpul crizei din 2008 și în pandemia COVID.
Însă acum inflația, alimentată de aceleași politici fiscale, monetare și de credit ultra-relaxate, a pus capăt „aceste zori financiari ai morților”, scrie Roubini răspicat, iar băncile centrale nevoite să majoreze ratele dobânzilor, „zombii se confruntă cu creșteri puternice legate de costurile de serviciu ale datoriilor”.

Această schimbare radicală reprezintă „un triplu șanț”, deoarece inflația erodează, de asemenea, venitul real al gospodăriilor și reduce valoarea activelor acestora, cum ar fi bunurile imobiliare și financiare.

„Același lucru este valabil și pentru corporațiile, instituțiile financiare și guvernele fragile și cu efect de levier excesiv: se confruntă cu o creștere bruscă a costurilor de împrumut, scăderea veniturilor și a veniturilor și scăderea valorii activelor, toate în același timp”.

Spre deosebire de crizele menționate mai sus, politicile ultra-relaxate nu mai pot fi implementate deoarece ar arunca mai mult combustibil pe focul inflației, iar asta, subliniază economistul, înseamnă o recesiune profundă și prelungită, precum și o criză financiară severă.

„Pe măsură ce bulele de active izbucnesc, ratele de serviciu ale datoriei cresc, iar veniturile ajustate la inflație scad în rândul gospodăriilor, corporațiilor și guvernelor, criza economică și prăbușirea financiară se vor hrăni unele pe altele”, subliniază economistul Nouriel Roubini.

„Cu siguranță”, scrie Roubini, „economiile avansate care se împrumută în propria monedă pot folosi o criză de inflație neașteptată pentru a reduce valoarea reală a unor datorii nominale pe termen lung cu rată fixă.

Guvernele nu sunt dispuse să ridice taxele sau să reducă cheltuielile pentru a-și reduce deficitele, monetizarea deficitului băncii centrale va fi din nou văzută drept calea celei mai puține rezistențe, dar nu poți păcăli toți oamenii, tot timpul”.

„Mama tuturor crizelor de datorii stagflaționiste poate fi amânată, nu evitată”, conchide Roubini în Project Syndicate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău