VIDEO Belarusul construiește un tractor ciudat, capabil să gonească cu 320 km/h

20 Iul. 2023, 06:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Iul. 2023, 06:59 // Actual //  Lupu Eduard

O companie belarusă specializată în utilaje agricole a prezentat recent o mașină de Formula 1 construită cu piese de tractor care se presupune că poate atinge viteze de până la 320 km/h.

Orașul rus Ekaterinburg a găzduit recent expoziția Innoprom, unde peste 150 de companii din Rusia și Belarus și-au prezentat cele mai noi utilaje agricole, de construcții și de transport. Cu toate acestea, cel mai important element de atracție nu a fost un tractor, o combină sau un excavator, ci o mașină de Formula 1 cu aspect unic, dezvoltată de compania belarusă Minsk Tractor Plant, scrie odditycentral.com.

La prima vedere, părea o mașină de curse ușor neobișnuită, dar cu cât o priveai mai mult, cu atât mai multe asemănări cu un tractor, ceea ce are sens, având în vedere că se presupune că a fost inspirată de pedigree-ul de constructor de tractoare al companiei și a fost construită folosind piese de tractor.

Ciudata mașină de curse are roți de tractor, faruri de tractor și chiar țevi de eșapament orientate în sus, dar tocmai acest design neobișnuit atrage atenția oamenilor. În timpul Innoprom, prim-ministrul rus Mișușțin și omologul său belarus Golovchenko au fost atât de impresionați de ea încât au cerut să facă o plimbare cu ea, dar au fost dezamăgiți să afle că modelul expus, la fel ca multe alte vehicule din cadrul expoziției, era doar o machetă strălucitoare.

Nu este clar dacă mașina de Formula 1 inspirată de tractor a fost doar o schemă inteligentă de marketing pentru a atrage oamenii la standul Uzinei de tractoare din Minsk de la Innoprom, sau dacă există cu adevărat o versiune funcțională. Ziarul rusesc Komsomolskaia Pravda susține că prima variantă este adevărată, dar alte câteva instituții de presă au relatat că Natalya Kurash, directorul Belinterexpo, o companie care organizează și desfășoară expoziții în Belarus și în străinătate, a declarat că o versiune funcțională există și că poate atinge efectiv viteze de până la 320 km/h.

Este greu de crezut că o mașină de Formula 1 construită din piese de tractor poate atinge viteze de peste 300 km pe oră, dar, din nou, tractoarele nu mai sunt la fel de lente ca pe vremuri.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Iul. 2024, 19:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
23 Iul. 2024, 19:00 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Banca Naţională a Ungariei (NBH) a redus marţi dobânda de politică monetară, cu 25 de puncte de bază, până la 6,75%, aşa cum se aşteptau majoritatea economiştilor intervievaţi de Reuters, care văd un spaţiu de manevră limitat pentru noi reduceri în a doua jumătate a anului, după 15 decizii consecutive de scădere a costului creditului, transmite Agerpres.

Începând din luna mai 2023 şi până în prezent, Banca Naţională a Ungariei a redus dobânda de bază cu 1.125 de puncte de bază, aducând-o la acelaşi nivel cu dobânda de politică monetară din România.

Nouă din cei 17 economişti intervievaţi de Reuters săptămâna trecută au declarat că mizează pe o reducere de 25 de puncte de bază a celei mai mari dobânzi de politică monetară din UE iar opt au spus că NBH va opta pentru menţinerea statu quo-ului.

“Piaţa valutară este îngrijorată că “porumbeii” de la NBH ar putea cere noi reduceri de dobândă în acest an sau că Guvernul ar putea face presiuni pentru reducerea costului creditului, având în vedere continua încetinire a economiei reale”, a declarat Antje Praefcke, economist la Commerzbank.

În jurul orei 12:07 GMT, forintul ungar, a doua cea mai slab performantă monedă din Europa Centrală în acest an, după coroana cehă, se tranzacţiona la un curs de 390,35 forinţi pentru un euro, o depreciere uşoară faţă de cursul de 390,15 forinţi pentru un euro înainte de anunţul NBH.

Precedentele deprecieri ale forintului au forţat banca centrală să reducă de urgenţă costului creditului, în luna octombrie 2022.

Săptămâna trecută, viceguvernatorul NBH, Barnabas Virag, a lăsat deschisă calea fie pentru o reducere de dobândă, fie pentru menţinerea statu quo-ului, însă economiştii au apreciat că inflaţia sub aşteptări şi recenta apreciere a forintului ar putea înclina balanţa în favoarea unei reduceri de dobândă.

Inflaţia de bază în Ungaria, care în primul trimestru a trecut de 25%, cel mai ridicat nivel din UE, a scăzut peste aşteptări până la 3,7% în luna iunie, de la un nivel de 4% în mai.

Chiar şi aşa, analiştii spun că spaţiul de manevră pentru noi reduceri de dobândă este unul limitat, şi prognozează că dobânda de bază va ajunge la 6,5% la finele lui 2024, ceea ce ar sugera doar o reducere de 25 de puncte de bază pe parcursul celui de-al doilea semestru.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău