Peste 2,6 milioane pachete cu țigări au fost descoperite la frontierele României în prima jumătate a anului, ceea ce reprezintă o creștere de aproximativ 1,7 ori a numărului pachetelor de țigări reținute comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Traficanții proveneau, preponderent, din Bulgaria, India, Turcia, Moldova, Muntenegru, Serbia, Ungaria, Ucraina și România, transporturi semnificative de țigări fiind descoperite la frontiera cu Bulgaria, pachetele fiind ascunse în spații special amenajate. La frontierele cu Ucraina și Republica Moldova, principalul mod de operare identificat rămâne introducerea țigărilor peste „frontiera verde”, în colete. Un alt mod de operare este reprezentat de folosirea dronelor, anunță Poliția de Frontieră din România.
Principalul mod de operare identificat la frontierele cu Ucraina și Republica Moldova rămâne introducerea țigărilor peste „frontiera verde”, în colete, transportate de cărăuși până la locurile de depozitare sau până la mijloacele de transport. Pentru transport sunt folosite autoturisme sau microbuze înmatriculate în alte state, cu plăcuțe de înmatriculare false sau chiar fără plăcuțe de înmatriculare. Sunt exploatate, de asemenea, capabilitățile autovehiculelor de teren, care pot circula pe rute ocolitoare, drumuri forestiere sau neamenajate, încercându-se astfel ocolirea zonelor de patrulare ale Poliției de Frontieră. Un alt mod de operare este reprezentat de folosirea dronelor, mod de operare ce permite transportul transfrontalier pe distanțe lungi și într-un timp relativ scurt, anu
La nivelul punctelor de trecere a frontierei de pe aceste segmente de frontieră (Ucraina și Republica Moldova) se menține tendința introducerii țigaretelor ascunse în diferite spații din mijloacele de transport, în părțile componente ale mijloacelor de transport, pe corpul sau în bagajele personale ale pasagerilor.
”Menținerea pieței negre la un nivel situat sub media din Uniunea Europeană prin combaterea contrabandei cu țigări și a evaziunii fiscale, precum și prin anihilarea rețelelor de traficanți de țigări se poate realiza doar dacă vom continua, și pe viitor, să colaborăm cu autoritățile abilitate pe plan intern, extern, precum și cu companiile private de profil”, subliniază Poliția de Frontieră.