Analiză: creșteri abrupte ale prețurilor pentru imobiliare în întreaga lume

31 Iul. 2023, 10:51
 // Categoria: Opinii // Autor: 
31 Iul. 2023, 10:51 // Opinii // 

Potrivit celui mai recent Studiu al experților economici realizat de Institutul ifo și Institutul de Politică Economică Elvețiană, experții economici se așteaptă ca prețurile proprietăților imobiliare să crească abrupt la nivel mondial în următorii zece ani. Conform sondajului, prețurile imobiliarelor ar urma să crească în medie cu 9% pe an în perioada următoare.

Datele furnizate de Bank for International Settlements (BIS) arată că, în ultimul deceniu, multe țări au înregistrat creșteri semnificative ale prețurilor imobiliarelor și chiriilor. Prețurile nominale globale ale locuințelor au crescut cu o medie de 5,4% pe an între 2012 și 2022. În Marea Britanie, prețurile caselor au înregistrat o creștere de peste 67% în ultimii zece ani, iar analiștii consideră că această tendință va continua.

Pandemia de Covid-19 și tendința de lucru de acasă, împreună cu o inflație ridicată și rate ridicate ale dobânzilor, ar fi putut sugera o oprire a creșterii prețurilor imobiliarelor. Cu toate acestea, experții prevăd că prețurile vor crește cu 8,4% în Marea Britanie, 6% în SUA și 5,5% în Franța. „Creșterea prețurilor proprietăților imobiliare este mai mult determinată de factori legați de cerere decât de ofertă”, explică Timo Wochner, cercetător ifo.

Factorii care stau la baza creșterilor abrupte ale prețurilor imobiliarelor în multe regiuni ale lumii includ standardele de trai și veniturile mai ridicate, creșterea populației și dorința de a avea mai mult spațiu de locuit. De asemenea, tendința de a lucra mai mult de acasă a jucat un rol important în creșterea cererii de proprietăți.

Cu toate acestea, există și factori legați de aprovizionare, precum capacitatea de producție limitată, prețurile mai mari ale materialelor de construcție și lipsa terenurilor pentru construcție, care contribuie, de asemenea, la creșterea prețurilor imobiliarelor. Politicile monetare, inflația și politicile guvernamentale au fost, de asemenea, menționate ca factori care influențează creșterea prețurilor.

În funcție de regiune, se așteaptă că ratele de creștere a prețurilor imobiliarelor vor fi mai mari în Asia de Sud, Asia de Vest și America Centrală, cu creșteri estimative de peste 20%. În Europa de Vest și America de Nord, creșterile prețurilor imobiliarelor se așteaptă să fie sub media globală.

Sondajul experților economici (EES) a inclus 1.405 de experți în afaceri din 133 de țări și a fost realizat între 14 iunie și 2 iulie 2023. Aceste estimări privind creșterea prețurilor imobiliarelor subliniază provocările și oportunitățile din piața imobiliară globală în următorul deceniu.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Sept. 2023, 16:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Sept. 2023, 16:22 // Actual //  Lupu Eduard

Activitatea din sectorul privat din zona euro a continuat să se reducă în septembrie, ceea ce sugerează că economia s-a contractat în trimestrul curent, raportează Bloomberg.

Un indice bazat pe sondajele efectuate de S&P Global în rândul directorilor de achiziţii a indicat a patra lună consecutivă de scădere a producţiei, ajungând la 47,1. Deşi reprezintă o uşoară îmbunătăţire faţă de luna august, indicatorul se situează clar sub nivelul de 50 care indică o contracţie. Economiştii prevăzuseră o scădere la 46,5.

În timp ce încetinirea s-a atenuat în Germania, aceasta s-a adâncit în Franţa, potrivit sondajelor de conjunctură publicate vineri de S&P Global. Economiştii se aşteptau ca dinamica în ambele ţări să rămână în general stabilă.

Performanţa sectorului serviciilor din Germania a reprezentat o „surpriză plăcută”, deoarece s-a contractat doar marginal în această lună, a precizat S&P Global. Industria prelucrătoare, care a avut de suferit din cauza încetinirii economiei mondiale şi a creşterii ratelor dobânzilor, a condus declinul activităţii generale.

Cu toate acestea, cifrele pentru importantul sector industrial al ţării indică faptul că „lucrurile nu se duc la vale la fel de repede ca înainte, declinul comenzilor noi încetinind”, a declarat Cyrus de la Rubia, economist-şef la Hamburg Commercial Bank. „În plus, reducerea activităţii de cumpărare îşi pierde din avânt”.

În Franţa, atât serviciile, cât şi industria prelucrătoare s-au înrăutăţit, ceea ce a dus la cea mai mare scădere a activităţii din sectorul privat din noiembrie 2020. Au existat rapoarte răspândite privind cererea slabă în ambele sectoare, iar încrederea în ceea ce priveşte următoarele 12 luni a slăbit simţitor, a precizat S&P Global.

„Economia franceză va naviga, în viitorul apropiat, în ape foarte tulburi”, a declarat Norman Liebke, economist la Hamburg Commercial Bank. „Credem că în 2024 creşterea economică va fi mai mică decât se aştepta anterior”.

El a adăugat că inflaţia este încă la pândă în Franţa, fiind determinată în întregime de servicii, fără a se vedea încă „prea multe semne de impact” în urma deciziei guvernului de a impune plafoane de preţ pentru anumite produse alimentare începând cu luna iulie.

În cursul zilei de vineri, datele privind indicele managerilor de achiziţii pentru zona euro vor confirma continuarea contracţiei, în timp ce cifrele anterioare din Australia şi Japonia au indicat o expansiune. Se aşteaptă ca un indicator pentru Regatul Unit să arate o încetinire similară cu cea de luna trecută. Se preconizează că cifrele din SUA vor arăta o uşoară creştere.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău