Analiză: creșteri abrupte ale prețurilor pentru imobiliare în întreaga lume

31 Iul. 2023, 10:51
 // Categoria: Opinii // Autor: 
31 Iul. 2023, 10:51 // Opinii // 

Potrivit celui mai recent Studiu al experților economici realizat de Institutul ifo și Institutul de Politică Economică Elvețiană, experții economici se așteaptă ca prețurile proprietăților imobiliare să crească abrupt la nivel mondial în următorii zece ani. Conform sondajului, prețurile imobiliarelor ar urma să crească în medie cu 9% pe an în perioada următoare.

Datele furnizate de Bank for International Settlements (BIS) arată că, în ultimul deceniu, multe țări au înregistrat creșteri semnificative ale prețurilor imobiliarelor și chiriilor. Prețurile nominale globale ale locuințelor au crescut cu o medie de 5,4% pe an între 2012 și 2022. În Marea Britanie, prețurile caselor au înregistrat o creștere de peste 67% în ultimii zece ani, iar analiștii consideră că această tendință va continua.

Pandemia de Covid-19 și tendința de lucru de acasă, împreună cu o inflație ridicată și rate ridicate ale dobânzilor, ar fi putut sugera o oprire a creșterii prețurilor imobiliarelor. Cu toate acestea, experții prevăd că prețurile vor crește cu 8,4% în Marea Britanie, 6% în SUA și 5,5% în Franța. „Creșterea prețurilor proprietăților imobiliare este mai mult determinată de factori legați de cerere decât de ofertă”, explică Timo Wochner, cercetător ifo.

Factorii care stau la baza creșterilor abrupte ale prețurilor imobiliarelor în multe regiuni ale lumii includ standardele de trai și veniturile mai ridicate, creșterea populației și dorința de a avea mai mult spațiu de locuit. De asemenea, tendința de a lucra mai mult de acasă a jucat un rol important în creșterea cererii de proprietăți.

Cu toate acestea, există și factori legați de aprovizionare, precum capacitatea de producție limitată, prețurile mai mari ale materialelor de construcție și lipsa terenurilor pentru construcție, care contribuie, de asemenea, la creșterea prețurilor imobiliarelor. Politicile monetare, inflația și politicile guvernamentale au fost, de asemenea, menționate ca factori care influențează creșterea prețurilor.

În funcție de regiune, se așteaptă că ratele de creștere a prețurilor imobiliarelor vor fi mai mari în Asia de Sud, Asia de Vest și America Centrală, cu creșteri estimative de peste 20%. În Europa de Vest și America de Nord, creșterile prețurilor imobiliarelor se așteaptă să fie sub media globală.

Sondajul experților economici (EES) a inclus 1.405 de experți în afaceri din 133 de țări și a fost realizat între 14 iunie și 2 iulie 2023. Aceste estimări privind creșterea prețurilor imobiliarelor subliniază provocările și oportunitățile din piața imobiliară globală în următorul deceniu.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

28 Mai 2024, 12:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mai 2024, 12:02 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, premierul Dorin Recean a anunțat în cadrul unei conferințe de presă o serie de modificări și extinderi ale programului „Prima Casă Plus”, menite să crească accesibilitatea și atractivitatea acestuia pentru un număr mai mare de beneficiari.

Principalele modificări anunțate includ:

  1. Extinderea listei de beneficiari: Programul va fi acum accesibil și pentru profesiile libere, cum ar fi avocații, executorii judecătorești, mediatorii, taximetriștii și artiștii, oferind oportunitatea de a beneficia de credite preferențiale oricui poate demonstra un venit.
  2. Creșterea plafonului de creditare: Limita maximă a creditului a fost majorată de la 1 milion de lei la 2,5 milioane de lei, pentru a răspunde mai bine nevoilor familiilor și tinerilor în căutarea unor condiții de trai mai bune.
  3. Majorarea cotei de garantare de către stat: Cota de garantare a creditului de către stat a fost mărită de la 50% la 70% pentru locuințele cumpărate în afara Chișinăului, încurajând astfel achiziția de imobile în afara capitalei și reducând presiunea prețurilor din Chișinău. Pentru locuințele din Chișinău date în exploatare cu până la 10 ani înainte de depunerea cererii, cota de garantare va crește de la 50% la 65%.
  4. Extinderea duratei creditului: Durata maximă a creditului a fost extinsă de la 25 la 30 de ani, oferind o perioadă mai lungă pentru rambursarea creditului.
  5. Simplificarea procedurilor: Procedurile de accesare a programului vor fi digitalizate, eliminându-se astfel o serie de certificate solicitate de la Agenția Servicii Publici, simplificând astfel procesul pentru cetățeni.

Premierul Recean a subliniat că programul va fi disponibil cetățenilor începând cu luna iulie 2024, timp în care guvernul va finaliza toate procesele necesare pentru implementare. De asemenea, a menționat că pentru beneficiarii actuali ai programului „Prima Casă”, va exista posibilitatea de reacreditare sau schimbare a creditorului, facilitând trecerea de la o bancă la alta și ajustarea condițiilor de creditare.

În plus, cei care dețin locuințe de până la 50 de metri pătrați vor putea aplica pentru locuințe mai mari prin programul „Prima Casă Plus”.

Potrivit datelor recente, Programul „Prima Casă” din Republica Moldova a înregistrat o scădere semnificativă a atractivității sale în 2023, devenind problematic din cauza condițiilor birocratice și a limitelor de cost impuse de bănci.

Anul trecut, doar 60 de credite au fost acordate prin acest program, iar principalul motiv invocat este birocrația excesivă în procesul de acordare a creditelor. Mulți aplicanți consideră acum că obținerea unui împrumut simplu pentru achiziționarea unei locuințe este o opțiune mai atractivă decât a face față cerințelor și întârzierilor asociate cu Programul „Prima Casă”.

O altă problemă majoră este plafonul maxim al costului locuinței impus de bănci, care nu trebuie să depășească un milion de lei. Această sumă, echivalentă cu puțin peste 50.000 de euro, nu mai reflectă realitatea pieței imobiliare. În orașe precum Chișinău, prețurile locuințelor au crescut semnificativ, depășind cu mult limita impusă de program.

În plus, majorările bruste ale dobânzilor în 2022 au provocat creșteri substanțiale ale ratelor lunare pentru beneficiarii „Prima Casă”, generând nemulțumiri și proteste în rândul acestora. Guvernul a intervenit plafonând marja maximă aplicată de bănci la trei procente și compensând parțial creșterea dobânzilor.

Lansat în 2018 de liderul PD Vlad Plahotniuc, Programul „Prima Casă” a cunoscut inițial o creștere rapidă în popularitate, atingând un vârf în 2019, când au fost acordate peste 2.700 de credite. Cu toate acestea, pandemia a afectat cererea în 2020, iar în 2022 numărul de credite acordate a scăzut drastic.

În 2023, programul a devenit din ce în ce mai puțin eficient, generând discuții despre necesitatea reformării sau chiar eliminării acestuia. Până în prezent, Programul „Prima Casă” a facilitat achiziționarea a puțin peste 8.200 de apartamente și case în valoare de patru miliarde și jumătate de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău