Analiză: creșteri abrupte ale prețurilor pentru imobiliare în întreaga lume

31 Iul. 2023, 10:51
 // Categoria: Opinii // Autor: 
31 Iul. 2023, 10:51 // Opinii // 

Potrivit celui mai recent Studiu al experților economici realizat de Institutul ifo și Institutul de Politică Economică Elvețiană, experții economici se așteaptă ca prețurile proprietăților imobiliare să crească abrupt la nivel mondial în următorii zece ani. Conform sondajului, prețurile imobiliarelor ar urma să crească în medie cu 9% pe an în perioada următoare.

Datele furnizate de Bank for International Settlements (BIS) arată că, în ultimul deceniu, multe țări au înregistrat creșteri semnificative ale prețurilor imobiliarelor și chiriilor. Prețurile nominale globale ale locuințelor au crescut cu o medie de 5,4% pe an între 2012 și 2022. În Marea Britanie, prețurile caselor au înregistrat o creștere de peste 67% în ultimii zece ani, iar analiștii consideră că această tendință va continua.

Pandemia de Covid-19 și tendința de lucru de acasă, împreună cu o inflație ridicată și rate ridicate ale dobânzilor, ar fi putut sugera o oprire a creșterii prețurilor imobiliarelor. Cu toate acestea, experții prevăd că prețurile vor crește cu 8,4% în Marea Britanie, 6% în SUA și 5,5% în Franța. „Creșterea prețurilor proprietăților imobiliare este mai mult determinată de factori legați de cerere decât de ofertă”, explică Timo Wochner, cercetător ifo.

Factorii care stau la baza creșterilor abrupte ale prețurilor imobiliarelor în multe regiuni ale lumii includ standardele de trai și veniturile mai ridicate, creșterea populației și dorința de a avea mai mult spațiu de locuit. De asemenea, tendința de a lucra mai mult de acasă a jucat un rol important în creșterea cererii de proprietăți.

Cu toate acestea, există și factori legați de aprovizionare, precum capacitatea de producție limitată, prețurile mai mari ale materialelor de construcție și lipsa terenurilor pentru construcție, care contribuie, de asemenea, la creșterea prețurilor imobiliarelor. Politicile monetare, inflația și politicile guvernamentale au fost, de asemenea, menționate ca factori care influențează creșterea prețurilor.

În funcție de regiune, se așteaptă că ratele de creștere a prețurilor imobiliarelor vor fi mai mari în Asia de Sud, Asia de Vest și America Centrală, cu creșteri estimative de peste 20%. În Europa de Vest și America de Nord, creșterile prețurilor imobiliarelor se așteaptă să fie sub media globală.

Sondajul experților economici (EES) a inclus 1.405 de experți în afaceri din 133 de țări și a fost realizat între 14 iunie și 2 iulie 2023. Aceste estimări privind creșterea prețurilor imobiliarelor subliniază provocările și oportunitățile din piața imobiliară globală în următorul deceniu.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Mai 2024, 17:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 17:01 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova a înregistrat un volum semnificativ de exporturi de semințe de floarea soarelui în luna aprilie, cu un total de 73 de mii de tone, în timp ce, într-un gest surprinzător, Comisia de licențiere a decis să permită importul de răsărită pentru prima dată, acordând dreptul exclusiv companiei Trans Oil. Reprezentantul Forței Fermierilor, Alexandr Slusari, a declarat că este vorba despre o cantitate de aproximativ 70 de mii de tone de răsărită.

Potrivit datelor publicate de Iurie Rija de la Asociația Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere, în luna aprilie, cele mai mari cantități de semințe de floarea soarelui au fost exportate de către RUSAGRO-PRIM, cu un total de 14,5 mii de tone. Rusagro-Prim SRL din Cupcini, Edineț, deținută de Savvelii Russu. Compania deține un elevator la Cupcini, dar și un terminal cerealier, în portul Reni din Ucraina. Pe locul doi la exportul de floarea soarelui este OROM-IMEXPO, cu 13,5 mii tone, și VADALEX GRAINS, cu 6,2 mii de tone.

Iurie Rija a subliniat că, în perioada iulie 2023 – aprilie 2024, Moldova a exportat un total de 794 de mii de tone de semințe de floarea soarelui, sub formă de materie primă și prelucrată.

În ceea ce privește exportul de ulei și răsărită de floarea soarelui, în aceeași perioadă menționată anterior, au fost livrate pe piețele externe 190 de mii de tone de ulei și 435,2 mii de tone de răsărită.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău