Motivul pentru care China a decis restricționarea exportului de drone pe mai multe piețe pe glob

01 Aug. 2023, 09:32
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Aug. 2023, 09:32 // Actual //  bani.md

China a anunţat luni restricţii de export pentru unele drone şi echipamente legate de drone, declarând că doreşte să protejeze ”securitatea şi interesele naţionale”, pe fondul tensiunii crescânde cu Statele Unite privind accesul la tehnologie, transmite Reuters.

Restricţiile privind echipamentele, inclusiv unele motoare de drone, lasere, echipamente de comunicaţii şi sisteme anti-drone, vor intra în vigoare de la 1 septembrie, a declarat Ministerul Comerţului.

Măsurile ar afecta, de asemenea, unele drone de consum, şi nicio dronă civilă nu ar putea fi exportată în scopuri militare, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului într-un comunicat.

”Extinderea modestă a Chinei a sferei de control a dronelor este o măsură importantă pentru a demonstra poziţia noastră ca ţară majoră responsabilă, pentru a implementa iniţiative de securitate globală şi pentru a menţine pacea mondială”, a spus purtătorul de cuvânt neidentificat.

Autorităţile au notificat ţările şi regiunile relevante, a spus purtătorul de cuvânt.

China are o mare industrie de producţie de drone şi exportă pe mai multe pieţe, inclusiv SUA.

Parlamentarii americani au spus că peste 50% dintre dronele vândute în SUA sunt produse de compania DJI cu sediul în China şi sunt cea mai populară dronă folosită de agenţiile de siguranţă publică.

DJI a declarat luni că a respectat întotdeauna cu stricteţe şi a aplicat legile şi reglementările din ţările sau regiunile în care îşi desfăşoară activitatea, inclusiv cerinţele de reglementare ale Chinei privind controlul exporturilor.

”Nu am proiectat şi fabricat niciodată produse şi echipamente pentru uz militar şi nici nu am comercializat sau vândut niciodată produsele noastre pentru a fi utilizate în conflicte militare sau războaie în nicio ţară”, a adăugat producătorul de drone.

În martie 2022, un retailer german a acuzat DJI că a divulgat Rusiei date despre poziţiile militare ucrainene, pe care compania le-a respins ca fiind ”complet false”.

Ministerul Comerţului din China a declarat în aprilie anul acesta că mass-media americană şi occidentală răspândesc ”acuzaţii nefondate” că exportă drone pe câmpul de luptă din Ucraina, adăugând că rapoartele sunt o încercare de ”a defăima” firmele chineze şi că va continua să consolideze controalele privind exportul dronelor.

Limitările exportului de drone au venit după ce China a anunţat luna trecută restricţii privind exportul unor metale utilizate pe scară largă în fabricarea cipurilor, în urma măsurilor Statelor Unite de a restricţiona accesul Chinei la tehnologii cheie, cum ar fi echipamentele de fabricare a cipurilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Mai 2025, 14:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Mai 2025, 14:57 // Actual //  Ursu Victor

Gigantul energetic Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze naturale din România, intenționează să intre direct pe piața din Republica Moldova prin înființarea unei subsidiare de trading, care ar putea acoperi până la 30% din necesarul de gaze naturale al țării vecine.

„Există un potențial maxim de 1 miliard de metri cubi, cât este consumul total al Moldovei. Noi estimăm că am putea acoperi între 20% și 30% din acest volum”, a declarat directorul general al Romgaz, Răzvan Popescu, citat de Profit.ro.

Spre deosebire de România, unde Romgaz este obligată prin lege să vândă gaze la un preț reglementat de 120 lei/MWh pentru consumatorii casnici și CET-uri până în martie 2026, piața din Republica Moldova este complet liberalizată. Acest aspect creează o oportunitate de a vinde gazele la prețuri mai mari.

„Diferența dintre prețurile din România și cele din Republica Moldova, chiar și după scăderea tarifului de transport, ne permite să valorificăm gazele la un preț mai bun peste Prut”, se menționează într-un document oficial al Romgaz.

Planul de extindere a Romgaz în Moldova vine și în contextul în care compania se pregătește să majoreze semnificativ producția, odată cu extragerea gazelor din zăcământul offshore Neptun Deep, dezvoltat împreună cu OMV Petrom. Producția din Marea Neagră este așteptată să înceapă în 2027.

De altfel, Energocom, traderul de stat al Republicii Moldova, a semnat deja primul său contract pe termen lung cu OMV Petrom pentru livrări de gaze provenite din Neptun Deep, consolidând astfel poziția României ca furnizor strategic pentru securitatea energetică a Moldovei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO