Greșeala fatală a lui Putin: Cum au fugit miliardele de dolari de războiul Rusiei spre un paradis fiscal

05 Aug. 2023, 11:38
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
05 Aug. 2023, 11:38 // Actual //  bani.md

Invadarea Ucrainei de către Putin în februarie 2022 a însemnat o greșeală fatală pentru Rusia, care s-a văzut lovită de sancțiunile occidentale, dar a simțit și un fenomen dramatic pentru țară: exodul capitalurilor proprii spre alte zări. Unul dintre principalii beneficiari ai războiului Moscovei este un paradis fiscal, orașul Dubai, care a devenit un magnet pentru miliardele de dolari ale bogătașilor, care s-au revărsat în Emiratele Arabe Unite, fugind de conflict și de repercursiunile acestuia.

O analiză a firmei Henley & Partners dezvăluie că Dubaiul a atras cel mai mare flux de milionari din lume în anul 2022, 4.000 de bogați și-au adus banii și afacerile aici, potrivit Bloomberg.

După izbucnirea războiului din Ucraina, oligarhii ruși au invadat pur și simplu orașul Dubai, aducându-și cash-ul, criptomonedele și conturile pline de bani aici. Astfel, în anul 2022, cele mai multe proprietăți vândute în Dubai au fost cumpărate de rușii bogați, dintre cetățenii străini non-rezidenți.

Dubaiul a devenit unul dintre cele mai importante centre financiare globale. Se spune că în prezent, în afara zecilor sau sutelor de miliarde de dolari intrate în 2022, alte 50 de fonduri speculative din lume, care gestionează în comun active în valoare de peste 1 trilion de dolari caută să obțină o licență în Dubai, care promovează cu nerăbdare „regimul de impozit zero pe venitul personal”.

Asta în comparație cu o rată maximă de impozitare în țările europene de 45% până la 55% — și rolul său de „aliat neutru” atât pentru Vest, cât și pentru Est în timp de război.

Afaceri masive ale Rusiei cu petrol și aur s-au mutat la Dubai și în Emiratele Arabe Unite. Exporturile de aur ale Rusiei în Emiratele Arabe Unite au ajuns la 75,7 tone într-un an, între martie 2022 și martie 2023, în valoare de 4,2 miliarde de dolari.

Și afacerile Rusiei cu petrol au înflorit la Dubai și în EAU. Companiile înregistrate în micul stat din Golf au cumpărat cel puțin 39 de milioane de tone de petrol rusesc în valoare de peste 17 miliarde de dolari între ianuarie și aprilie 2023 – aproximativ o treime din exporturile țării declarate la vamă în acea perioadă – conform documentației vamale rusești analizate de sursa citată.

Comerțul dintre Emiratele Arabe Unite și Rusia a crescut vertiginos, pe măsură ce petrolul și metalele prețioase curg în emirate. Emiratele Arabe Unite au fost adăugate anul trecut pe „lista gri” a unui observator global de țări considerate ca fiind insuficient de pregătite în lupta împotriva finanțării ilicite.
Emiratele profită de pe urma poziției sale de ”stat geopolitic de refugiu”, cum l-a caracterizat Jared Cohen de la Goldman Sachs. Mai nou, Dubaiul a atras și o altă categorie de oameni, tinerii ”nomazi digitali” din lume ai generației Millennials, din cauza taxelor zero pe venituri, pe care statul le are.
Un alt indicator al fluxurilor de bani care au inundat Dubaiul, poate fi observat dintr-un studiu recent, în care s-a analizat prețul proprietăților imobiliare din cele mai mari orașe din lume. Statistica recentă realizată de Kinght Frank arată că cea mai mare creștere din lume a prețului imobiliarelor între 2020 și 2023 s-a produs la Dubai: 150%! Pe următoarele locuri s-au situat Miami – creștere de 60%, Los Angeles – 35%, conform sursei citate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău