Războiul din Ucraina nu-i împiedică pe ruşi să-şi petreacă vacanţa de vară în străinătate – Turcia şi Thailanda

08 Aug. 2023, 15:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Aug. 2023, 15:43 // Actual //  Lupu Eduard

Departe sunt zilele de vară când aleile grădinii botanice a cas­telului regal de la Balcic erau împân­zite de tinere rusoaice. Din cauza răz­boiului din Ucraina, ruşii nu mai au voie să călătorească liber prin Uniu­nea Europeană.

Înainte ca armata Moscovei să atace Ucraina, Bulgaria era una din principalele destinaţii de vacanţă pentru turiştii ruşi. Aceştia s-au reorientat către locuri clasice pentru ei, cum este Turcia, sau mai exotice, ca Thailanda.

Spre exemplu, numărul ruşilor care au vizitat Thailanda a crescut cu 1.000% în ultimul an, potrivit unei analize Bloomberg. Statisticile oficia­le arată că 791.574 ruşi au călătorit în această ţară doar în prima jumătate a anului. Astfel, o mână de state fac bani buni din pofta ruşilor de a că­lători în străinătate.

Însă localnicii nu sunt întotdea­una fericiţi, după cum scrie Politico. În Georgia, cel puţin, nu toată lumea îi consideră pe ruşi prieteni. Teoretic, nici turcii n-ar trebui să fie prea îngăduitori cu ruşii deoarece Turcia face parte din NATO. Însă Ankara merge cu succes pe o cale de mijloc. Ajută Kievul, dar nu a impus sanc­ţiuni Rusiei. Ca urmare, Turcia pri­meş­te monedă străină atât de im­por­tantă pentru o economie cu deficite mari, în timp ce ruşii găsesc un adă­post sigur pentru averile lor.

Turcia este, de asemenea, una dintre puţinele destinaţii europene care nu au interzis zborurile din Rusia. Operatorii turci oferă zboruri directe din Moscova către destinaţii însorite precum Antalya şi Bodrum pentru doar 130 euro.

În prima jumătate a anului, veniturile din turism ale Turciei au crescut cu mai mult de un sfert, ajungând la 21,7 miliarde de dolari, arată cele mai recente statistici, iar în acest an sunt aşteptaţi să vină în vizită 7 milioane de ruşi.

Unii au decis chiar să rămână acolo – până la 145.000 de ruşi au în prezent permise de şedere. Dar, deşi au scăpat de instabilitatea politică şi de riscul recrutării de acasă, ei îşi împart noua lor ţară gazdă cu zeci de mii de ucraineni care au fugit şi ei de războiul Rusiei.

Acest lucru a creat tensiuni în oraşele staţiuni precum Antalya, care este populară atât în rândul ruşilor, cât şi al ucrainenilor. Şi având în vedere sentimentul în creştere anti-migranţi al Turciei în urma alegerilor prezidenţiale din mai, ambele grupuri ar putea fi expuse riscului de a fi trimise acasă. Georgia a fost invadată de armata rusă în 2008, dar anul trecut a fost luată cu asalt de nu mai puţin de 1,1 milioane turişti şi fugari ruşi. Cu un an înainte, numărul de vizitatori din Rusia era de doar 200.000. O altă destinaţie populară pentru turiştii ruşi sunt Emiratele Arabe Unite. Numărul vizitelor a crecsut cu 63% anul trecut. Emiratele sunt atrăgătoare şi pentru expaţii ruşi. Ciprul este de mult timp considerat Moscova de la Marea Mediterană şi a rămas aşa şi după începerea războiului. Atât doar că acum este o destinaţie cu mult mai scumpă din cauza costurilor cu acordarea vizei. Crimeea, teritoriu care a aparţinut Ucrainei, a fost invadată nu doar de soldaţi ruşi, ci şi de hoarde de turişti ruşi, aceasta după anexarea din 2014. Dar acum de accesul lor la peninsulă se ocupă armata ucraineană: bombardează din ce în ce mai des liniile de transport către Rusia sau către teritoriile ocupate de ruşi. Ca urmare, hotelurile crimeene sunt acum mai mult goale, deşi încearcă să-i atragă pe turişti cu promoţii şi discounturi uriaşe.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

16 Mai 2024, 18:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Mai 2024, 18:49 // Actual //  Lupu Eduard

Nu se întâmplă prea des ca Samsung să întreacă Apple în campaniile sale de marketing, dar compania sud-coreeană a făcut exact acest lucru cu cea mai recentă reclamă a sa, „Uncrush”, scrie publicația FastCompany.

La începutul acestei luni, Apple a dezvăluit mult-așteptatul nou iPad Pros, care dispune de ecrane OLED. Acestea sunt, de asemenea, cele mai subțiri dispozitive pe care Apple le-a realizat vreodată. Pentru a scoate în evidență această subtilitate, Apple a lansat o nouă reclamă numită „Crush”. Reclama arată un compresor industrial care zdrobește lucruri precum o chitară, un pian, vopsea, sculpturi și multe altele.

Reclama „Crush” a Apple nu a fost bine primită de public, care a transmis că simbolizează distrugerea creativității umane de către tehnologie. Ulterior, Apple și-a cerut scuze pentru reclamă și că nu o va mai difuza la televizor. Deși lucrurile ar fi trebuit să se termine acolo, Samsung a văzut un mod de a profita de această situație și a făcut o campanie publicitară ca răspuns la spot-ul Apple.

În reclama „Uncrush”, publicul se află în aceeași cameră cu același compresor industrial din reclama Apple. Peste tot sunt instrumente de creație fizică sparte și zdrobite. Vedem o pereche de picioare care se plimbă printre distrugeri, apoi o femeie ridică o chitară care a fost distrusă doar parțial de compresorul Apple. Ea începe să cânte la ea în timp ce citește partituri de pe o tabletă Samsung.

Reclama se încheie cu tag-ul „Creativitatea nu poate fi distrusă”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău