O fostă republică sovietică îi închide ușa lui Putin: Blochează Rusia într-un proiect major

16 Aug. 2023, 04:43
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Aug. 2023, 04:43 // Actual //  bani.md

În urma războiului declanșat de Putin în Ucraina acum mai mult de 530 de zile, Moscova a fost supusă sancțiunilor Occidentului, cu scopul de a-i diminua capacitatea de luptă.

Acum, o țară fostă sovietică, Turkmenistan, îi închide ușa în nas lui Putin, blocând Rusia din proiectul său de a transporta mai multe gaze spre China.

Turkmenistanul a respins hotărât propunerea Moscovei de a crea o „uniune a gazelor” pentru livrarea de gaze naturale către China folosind conductele existente pe teritoriul său, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului de Externe, potrivit NV.

Mesajul spunea că toate cele trei ramuri ale gazoductului Turkmenistan-China sunt complet pline cu gaz extras de Turkmenistan, Kazahstan și Uzbekistan. În mod clar, Ashgabat nu-și dorește să aibă alți parteneri și furnizori prin conductele sale.

Această reacție a fost ca răspuns la propunerea făcută de Ministerul rus de Externe pentru realizarea unei „alianțe trilaterale pentru gaze” care să implice Rusia, Kazahstanul și Uzbekistanul.

Potrivit rapoartelor, Dmitriy Birichevsky, directorul Departamentului de Cooperare Economică al ministerului rus, a declarat că Moscova nu respinge „posibilitatea extinderii cooperării trilaterale în domeniul gazelor” și recunoaște că „și alte țări sunt interesate”.
„Declarația lui Birichevsky ridică, cel puțin, câteva întrebări”, a declarat Myrad Archayev, șeful adjunct al companiei de stat Turkmengaz.

„Ce „oportunități de expansiune” sunt implicate, ce „alte țări” sunt interesate și ce stă, în principiu, în spatele „cooperării trilaterale” în sectorul gazelor naturale?”

„În prezent, trei ramuri ale conductei Turkmenistan-China sunt în funcțiune, furnizând gaze din zăcămintele turkmene din estul și sud-estul țării. Toate cele trei linii, precum și capacitățile de producție care le asigură funcționarea, au fost construite în comun exclusiv de părțile turkmene și chineze – și anume Turkmengaz și compania chineză de petrol și gaze CNPC.”

El a adăugat că aprovizionarea cu gaze din alte țări prin conductă nu este anticipată și planurile de extindere a listei de participanți la proiectul conductei Turkmenistan-China nu sunt incluse în planul actual de distribuție a volumului de gaze.

Turkmenistanul, care a fost republică sovietică în componența URSS-ului, și-a proclamat independența în 1991, a numit declarația Rusiei „o abatere de la normele dreptului internațional și de la practica industriei în sectorul gazelor”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 14:33
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  MD Bani
03 Apr. 2025, 14:33 // Uncategorized //  MD Bani

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (#CCIMoldova) intensifică dialogul cu instituțiile europene în vederea sprijinirii mediului de afaceri în procesul de adaptare la cerințele climatice ale Uniunii Europene. Președintele CCI, Sergiu Harea, a avut o întrevedere la Bruxelles cu reprezentanții Direcției Generale Politici Climatice (DG CLIMA) din cadrul Comisiei Europene, inclusiv cu Jan Dusik, director general adjunct al instituției.

Discuțiile s-au axat pe subiecte esențiale pentru antreprenorii moldoveni, în contextul tranziției spre o economie sustenabilă:

Managementul deșeurilor și conformarea la reglementările de mediu europene, responsabilitatea Extinsă a Producătorului (REP), cu accent pe cerințele aplicabile importatorilor și tranziția către economia circulară, în special impactul asupra sectorului industrial.

„Mediul de afaceri din Republica Moldova este tot mai angajat în procesul de tranziție spre o economie verde și sustenabilă, în acord cu Pactul Ecologic European (European Green Deal). Ne dorim o integrare treptată, dar fermă, în standardele europene”, a declarat Sergiu Harea, președintele CCI a RM.
Un exemplu concret în acest sens este Proiectul privind Programele Educaționale pentru Economia Circulară, care oferă sprijin industriilor pentru adoptarea unor tehnologii de producție mai curate și pentru reducerea deșeurilor, facilitând alinierea la normele europene de mediu.

Totodată, reprezentanții CCI și DG CLIMA au discutat despre accesul companiilor moldovenești la inițiativele europene privind clima, inclusiv mecanisme de sprijin financiar și tehnic pentru proiecte verzi.

În prezent, Republica Moldova alocă doar 0,5% din PIB pentru protecția mediului, în timp ce media Uniunii Europene este de 1,9%. Cu toate acestea, progresele sunt vizibile: în 2023, 109 întreprinderi au fost asistate prin programele EaP GREEN și EU4Environment, în tranziția către practici sustenabile și eficiente din punct de vedere energetic.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ