O fostă republică sovietică îi închide ușa lui Putin: Blochează Rusia într-un proiect major

16 Aug. 2023, 04:43
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Aug. 2023, 04:43 // Actual //  bani.md

În urma războiului declanșat de Putin în Ucraina acum mai mult de 530 de zile, Moscova a fost supusă sancțiunilor Occidentului, cu scopul de a-i diminua capacitatea de luptă.

Acum, o țară fostă sovietică, Turkmenistan, îi închide ușa în nas lui Putin, blocând Rusia din proiectul său de a transporta mai multe gaze spre China.

Turkmenistanul a respins hotărât propunerea Moscovei de a crea o „uniune a gazelor” pentru livrarea de gaze naturale către China folosind conductele existente pe teritoriul său, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului de Externe, potrivit NV.

Mesajul spunea că toate cele trei ramuri ale gazoductului Turkmenistan-China sunt complet pline cu gaz extras de Turkmenistan, Kazahstan și Uzbekistan. În mod clar, Ashgabat nu-și dorește să aibă alți parteneri și furnizori prin conductele sale.

Această reacție a fost ca răspuns la propunerea făcută de Ministerul rus de Externe pentru realizarea unei „alianțe trilaterale pentru gaze” care să implice Rusia, Kazahstanul și Uzbekistanul.

Potrivit rapoartelor, Dmitriy Birichevsky, directorul Departamentului de Cooperare Economică al ministerului rus, a declarat că Moscova nu respinge „posibilitatea extinderii cooperării trilaterale în domeniul gazelor” și recunoaște că „și alte țări sunt interesate”.
„Declarația lui Birichevsky ridică, cel puțin, câteva întrebări”, a declarat Myrad Archayev, șeful adjunct al companiei de stat Turkmengaz.

„Ce „oportunități de expansiune” sunt implicate, ce „alte țări” sunt interesate și ce stă, în principiu, în spatele „cooperării trilaterale” în sectorul gazelor naturale?”

„În prezent, trei ramuri ale conductei Turkmenistan-China sunt în funcțiune, furnizând gaze din zăcămintele turkmene din estul și sud-estul țării. Toate cele trei linii, precum și capacitățile de producție care le asigură funcționarea, au fost construite în comun exclusiv de părțile turkmene și chineze – și anume Turkmengaz și compania chineză de petrol și gaze CNPC.”

El a adăugat că aprovizionarea cu gaze din alte țări prin conductă nu este anticipată și planurile de extindere a listei de participanți la proiectul conductei Turkmenistan-China nu sunt incluse în planul actual de distribuție a volumului de gaze.

Turkmenistanul, care a fost republică sovietică în componența URSS-ului, și-a proclamat independența în 1991, a numit declarația Rusiei „o abatere de la normele dreptului internațional și de la practica industriei în sectorul gazelor”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău