Fundația speculantului financiar Soros se retrage din UE! Moldova, unul din beneficiarii celor 1,5 miliarde de dolari

17 Aug. 2023, 16:14
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Aug. 2023, 16:14 // Actual //  bani.md

După anunțul făcut cu aproape două luni în urmă de miliardarul american George Soros, privind predarea ștafetei afacerilor sale fiului său mai mic, Alexander Soros, acesta din urmă a dezvăluit un nou plan de acțiune pentru Fundația Soros. Schimbarea strategică propusă de Alexander presupune retragerea semnificativă din proiectele din Uniunea Europeană, cu renunțarea la 40% din acțiunile și proiectele în care Fundația Soros este implicată, orientându-se către alte părți ale lumii.

Într-un email trimis angajaților Open Society Foundations, publicat de Reuters, Alexander Soros a explicat că această direcție strategică urmărește schimbarea accentului și alocarea resurselor pentru a avea un impact semnificativ în alte regiuni ale lumii. Cu toate că această schimbare se abate de la munca anterioară a fundației în Europa, Alexander Soros a subliniat că este o decizie pentru viitor și bazată pe oportunitățile de a contribui la impactul global.

Ulterior publicării emailului de către Reuters, un oficial de la Fundația Soros a oferit explicații suplimentare, asigurând că organizațiile dedicate societății civile din Europa, inclusiv cele care se ocupă de integrarea romilor și alte proiecte, vor continua să primească sprijin.

Alexander Soros a adăugat că fundația se află într-un proces de schimbare și adaptare continuă la evoluția mediului global, iar aceste modificări reflectă direcția strategică pe termen lung.

Fundația Soros este cunoscută pentru finanțarea unor proiecte și programe sociale în întreaga lume, cu un accent semnificativ în Europa. Acest nou plan de acțiune sugerează o reorientare a resurselor către alte regiuni, menținându-se în continuare angajamentul de a sprijini proiectele și organizațiile care promovează societatea deschisă și valorile democratice.

În fiecare an, peste 1,5 miliarde de dolari sunt direcționați la nivel global, pentru finananțarea programelor din Europa, inclusiv în Ucraina, Republica Moldova, Kârgâstan şi Balcanii de Vest prin fundaţiile naţionale.

Miliardarul George Soros a anunțat cu puțin timp în urmă că predă ștafeta imperiului său de afaceri fiului său, Alexander, iar acesta din urmă a răspuns simplu: „A meritat-o”. Imperiul financiar al lui George Soros este evaluat la aproximativ 25 de miliarde de dolari SUA, scrie Financial Times.

Speculantul care a ruinat milioane de existenţe?

George Soros a fost cu mai bine de o jumătate de secol în urmă unul din inventatorii strategiilor de depuneri cu mare risc. Cel mai mare succes al său, care l-a făcut celebru la nivel mondial, a fost o speculaţie monetară împotriva lirei britanice, prin care o firmă condusă de Soros a câştigat în 1992, în timp record, aproape un miliard de dolari. De aceea Soros este numit în Ungaria, inclusiv de către premierul Orban, un speculant care nenoroceşte milioane de oameni.

În fapt, prăbuşirea lirei sterline, pe 16 septembrie 1992, are o poveste mai complicată, care a produs discrepanţe politice, sociale şi economice cu mult înainte ca Soros şi alţi investitori să câştige de pe urma ei. Soros a devenit între timp unul din criticii cei mai vocali ai capitalismului financiar modern şi cere reglementarea mai strictă a pieţelor financiare.

Totuşi, dat fiind că Soros a câştigat în continuare miliarde din afaceri bursiere până când s-a retras ca investitor privat, mulţi din criticii săi îl acuză de schizofrenie. Criticat este şi faptul că fonduri cu care Soros lucrează sunt înregistrate în paradisuri fiscale. I se reproşează de asemenea că nu urmăreşte o strategie de investiţii mai sustenabilă, de pildă pe modelul fondului de stat al Norvegiei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău