Încă un eșec pentru Putin. Nava spațială rusă „Luna-25” s-a prăbușit pe Lună, la o săptămână după decolare

21 Aug. 2023, 07:54
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Aug. 2023, 07:54 // Actual //  Lupu Eduard

Nava spațială a Rusiei, Luna-25, s-a prăbușit pe Lună, după ce s-a rotit pe o orbită necontrolată, au anunțat oficialii ruși, citați de BBC News.

Roscosmos a raportat că nava spațială „Luna-25” a intrat în coliziune cu Luna și a încetat să mai existe. Potrivit rușilor, stația „a trecut pe o orbită necontrolată, a intrat în coliziune cu Luna și a încetat să mai existe”.

Nava fără echipaj uman ar fi urmat să efectueze o aterizare ușoară la polul sud al Lunii, dar a eșuat, după ce au apărut probleme în timpul deplasării pe orbita de preaterizare.

Un incident a avut loc sâmbătă în timpul unei manevre premergătoare aselenizării sondei ruseşti Luna-25, potrivit agenţiei spaţiale ruse Roscosmos, care a precizat că „analizează în prezent situaţia”, relatează AFP.

„La ora 14:10, a fost emis un impuls pentru a transfera sonda pe orbita de preaselenizare. În timpul operaţiunii, a apărut o situaţie de urgenţă la bordul staţiei automate (lunare), care nu a permis efectuarea manevrei cu parametrii specificaţi”, a explicat agenţia rusă într-un comunicat.

Nava spațială trebuia să aterizeze luni, ca parte a unei misiuni de explorare a unei părți a Lunii despre care oamenii de știință cred că ar putea conține apă înghețată și elemente prețioase.

Prima sondă lunară rusească lansată în aproape 50 de ani, Luna-25 a fost plasată cu succes pe orbita lunară miercuri, după ce a decolat din Extremul Orient rus în noaptea de 10 spre 11 august.

În iunie anul trecut, şeful Roscosmos, Iuri Borissov, a recunoscut în faţa preşedintelui Vladimir Putin că misiunea Luna-25 este „riscantă”. „Probabilitatea de reuşită pentru astfel de misiuni este estimată la aproximativ 70%”, a spus el despre sonda care cântăreşte aproape 800 de kilograme. Misiunea este menită să dea un nou impuls sectorului spaţial rusesc, care se confruntă de ani de zile cu probleme de finanţare şi scandaluri de corupţie, iar acum este izolat din cauza conflictului din Ucraina. La rândul său, Vladimir Putin a promis că va continua programul spaţial rusesc în ciuda dificultăţilor din acest sector, luând ca exemplu trimiterea primului om în spaţiu de către URSS în contextul tensionat al anului 1961, în plin Război Rece.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

20 Mai 2024, 16:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Mai 2024, 16:04 // Actual //  Lupu Eduard

Ucraina va întrerupe alimentarea cu energie electrică pentru consumatorii industriali și casnici din toate regiunile, începând de azi, potrivit presei locale care citează operatorul rețelei, Ukrenergo. Restricțiile vor fi aplicate programat, în intervale orare cuprinse între orele 18:00 și 24:00, fără a afecta infrastructura critică, a declarat operatorul energetic de stat.

Recentele intensificări ale atacurilor rusești au afectat grav rețeaua de energie electrică a Ucrainei, distrugând sau dezactivând mai multe centrale electrice. Din cauza deficitului de energie electrică rezultat, Ucraina a început să implementeze întreruperi controlate (rolling blackouts) începând cu 15 mai. Aceste restricții ar putea dura până în luna august, a precizat Iurii Boiko, consilier al premierului Denys Shmyhal, într-o conferință de presă pe 16 mai. „Vom trăi în aceste condiții, conform estimărilor mele, până în august”, a declarat Boiko.

Ukrenergo a explicat că întreruperile de energie electrică sunt programate seara deoarece hidrocentralele au fost avariate și nu mai pot funcționa eficient noaptea. Sistemul de echilibrare se bazează acum pe ajutorul de urgență din țările vecine, însă acesta este disponibil preponderent în timpul zilei, când există și producție fotovoltaică. În acest context, Ukrenergo a solicitat utilizarea aparatelor electrice cu consum mare între orele 11:00 și 17:00.

Pentru a gestiona mai bine resursele limitate de energie, Ukrenergo recomandă consumatorilor să reducă utilizarea aparatelor electrice intensive în afara intervalului 11:00-17:00. Acest efort comun este esențial pentru stabilizarea rețelei și asigurarea unei distribuții eficiente a energiei în condițiile actuale dificile.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău