Modelul economic al Chinei care a dus ţara de la sărăcie la statutul de mare putere pare să se fi stricat

21 Aug. 2023, 07:45
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
21 Aug. 2023, 07:45 // Actual //  bani.md

Analiştii previzionează că Beijingul va efectua cele mai mari reduceri din acest an la două dintre ratele sale de bază la credite, în timp ce presiunea asupra factorilor de decizie şi a băncilor pentru a inversa tendinţa de încetinire a ritmului şi pentru a revigora cererea în scădere în a doua cea mai mare economie a lumii, scrie FT.

Banca Populară a Chinei urmează să anunţe reduceri ale ratelor de bază ale împrumuturilor pe un an şi pe cinci ani, care afectează costurile de împrumut pentru întreprinderi şi gospodării, în cadrul unei reuniuni lunare de luni, după ce săptămâna trecută a efectuat o reducere surprinzătoare a ratei de finanţare pe termen mediu.

Factorii de decizie politică de la Beijing s-au străduit să contracareze o serie de provocări de la ridicarea restricţiilor pandemice la începutul anului, inclusiv o încetinire a sectorului imobiliar, exporturi mai slabe, un şomaj record în rândul tinerilor şi deflaţia preţurilor, în condiţiile în care încrederea consumatorilor scade.

Majoritatea economiştilor intervievaţi de Bloomberg se aşteaptă ca LPR pe un an, care stă la baza împrumuturilor ipotecare, să fie redusă cu 15 puncte de bază, cea mai mare marjă din ianuarie 2022. O reducere similară a ratei la cinci ani ar fi cea mai mare din ultimul an. Ratele LPR sunt în prezent de 3,55% şi, respectiv, 4,2%.

Economiştii intervievaţi au fost unanimi în a anticipa o reducere a LPR, care urmează de obicei unei reduceri a facilităţii de creditare pe termen mediu. Rata MLF, care gestionează lichidităţile din sectorul bancar, este acum de 2,5%, cea mai mică de la lansarea sa în 2014, după reducerea de săptămâna trecută.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

14 Iun. 2025, 09:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
14 Iun. 2025, 09:30 // Actual //  Ursu Victor

Dominanţa Chinei asupra pământurilor rare nu se va reduce prea uşor, în ciuda speranţelor că ţara va acorda mai multe licenţe de export pentru SUA şi Europa, notează FT, citat de Ziarul Financiar.

Trei companii chineze listate la bursa din Shenzhen au anunţat în această lună că Beijingul le-a aprobat exporturile de magneţi, materiale esenţiale pentru industria auto, apărare, semiconductori şi alte produse industriale.

În Europa, asociaţiile din industria auto au afirmat că, în cazul magneţilor şi al pământurilor rare, licenţele de export din China sunt valabile cel mult şase luni.

Diversificarea surselor de resurse naturale rare în afara Chinei este probabil „extrem de dificilă” şi, în cel mai bun caz, o soluţie pe termen lung, potrivit unei note publicate marţi de Rico Luman, economist principal pentru sectorul de transport şi logistică la banca olandeză ING.

China este liderul incontestabil al lanţului de aprovizionare cu minerale critice, producând aproximativ 60% din oferta mondială de pământuri rare şi procesând aproape 90% din aceasta, ceea ce înseamnă că importă aceste materiale din alte ţări şi le rafinează.

„Europa nu produce deloc astfel de resurse, iar SUA abia au început recent o producţie la scară mică de neodim şi praseodim. Cu toate acestea, ambele regiuni deţin doar o fracţiune din rezervele globale, ceea ce le limitează capacitatea de extindere” a spus Luman.

Deja, producători auto europeni şi companii americane de tehnologie prezente în China au avertizat cu privire la o posibilă penurie în această vară.

China a anunţat controale la export pentru şapte materiale rare la începutul lunii aprilie, după o serie de restricţii mai dure aplicate în ultimii doi ani.

Washingtonul se aştepta la o relaxare a controalelor din aprilie după ce SUA şi China au convenit asupra unei suspendări de 90 de zile a tarifelor la jumătatea lunii mai. După discuţiile comerciale de la Londra din această săptămână, oficialii americani au indicat că Beijingul va permite în curând mai multe exporturi de pământuri rare.

China a aprobat „un anumit număr” de permise de export pentru pământuri rare şi produse aferente, a declarat joi un purtător de cuvânt al ministerului comerţului, adăugând că ţara va continua să intensifice aprobarea cererilor de licenţe.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO