Republica Moldova, distrusă! A picat de pe radarul investitorilor. Fug ca dracul de tămâie

30 Aug. 2023, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Aug. 2023, 17:31 // Actual //  bani.md

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a abordat teme sensibile legate de economia țării în cadrul Conferinței Internaționale Bled Strategic Forum, recunoscând că Moldova se confruntă cu provocări economice semnificative care afectează atractivitatea sa pentru oamenii de afaceri și reîntoarcerea moldovenilor plecați în străinătate.

În discursul său susținut în cadrul forumului, Președintele Sandu a abordat subiectul plecării cetățenilor moldoveni în străinătate, subliniind că această migrație este alimentată în mare parte de dificultățile economice cu care se confruntă țara. Ea a explicat că Moldova nu reușește să ofere suficiente oportunități economice, ceea ce conduce la decizia multor tineri și profesioniști talentați să-și continue carierele în afara țării.

„De ce pleacă oamenii din țară? Din mai multe motive. Din cauza lipsei de oportunități economice, din cauza tranzitiei îndelungate la economia de piață. Ei continuă să plece și acum. De fiecare dată când mă întâlnesc cu oameni din diasporă, întâlnesc oameni care au încercat să facă afaceri acasă și au eșuat și au afaceri de succes în multe capitale europene”, a subliniat Președintele Sandu.

Această realitate îngrijorătoare a fost accentuată de președinte în contextul exodului de tineri profesioniști și antreprenori talentați către alte țări, unde găsesc mediul mai propice pentru dezvoltarea afacerilor și carierei. Lipsa investițiilor și a oportunităților de dezvoltare economică s-a dovedit a fi un factor important în această migrație.

În ciuda provocărilor cu care se confruntă Moldova, Președintele Sandu a reafirmat angajamentul său față de reforme și îmbunătățirea climatului de afaceri. Acest lucru include implementarea unor politici și măsuri care să faciliteze dezvoltarea afacerilor și atragerea investițiilor străine pentru a sprijini creșterea economică și crearea de locuri de muncă în țară.

Discursul Președintelui Maia Sandu la Bled Strategic Forum a atras atenția asupra provocărilor economice semnificative cu care se confruntă Republica Moldova și necesitatea unor acțiuni concrete pentru a inversa tendința exodului de afaceri și talente din țară.

Datele statistice ale Băncii Naționale a Moldovei relevă că stocul investițiilor străine directe se cifrează la 4,7 miliarde USD. Cea mai mare pondere revine investitorilor din țările UE și constituie 82,2% din totalul investițiilor directe. Pe locul doi se regăsesc ţările CSI – cu 5,9%.

Principalii investitori străini sunt originari din Cipru, Olanda, România, Franța, Bulgaria, Rusia, Austria, Marea Britanie.

Totodată, principalele activități economice care au beneficiat de investiții străine directe sunt activitățile financiare și de asigurări cu o pondere de 32,8%, comerțul (24,5%) și industria prelucrătoare (20,4% din stocul total de pasive a investițiilor directe sub formă de capital propriu).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

25 Nov. 2024, 11:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Nov. 2024, 11:14 // Actual //  Ursu Victor

Societățile de asigurări din Republica Moldova au înregistrat o creștere de 10,9% a primelor brute subscrise și o majorare de 26% a despăgubirilor plătite în primele nouă luni ale anului 2024, comparativ cu aceeași perioadă din 2023. Automobilele rămân lider în topul preferințelor clienților pentru asigurare, arată datele Biroului Național de Statistică.

În categoria asigurărilor generale, segmentul auto (CASCO și răspundere civilă auto) continuă să domine: primele brute subscrise pentru asigurările de răspundere civilă auto au crescut cu 9,7%, atingând 1,26 miliarde lei, despăgubirile plătite în acest sector au înregistrat o creștere semnificativă de 23,4%, ajungând la 452,8 milioane lei. În cazul asigurărilor CASCO, primele brute au crescut cu 13,1%, iar despăgubirile cu 13,3%. Aceste evoluții confirmă preferința clienților pentru protecția vehiculelor în fața riscurilor, în contextul unei mobilități crescute și al diversificării portofoliilor de produse oferite de companiile de asigurări.

Asigurările de incendiu și calamități naturale au înregistrat cea mai mare creștere procentuală: primele brute au avansat cu 24,7%, iar despăgubirile plătite au fost de 3,5 ori mai mari decât în 2023. Asigurările de sănătate continuă să câștige teren, cu o creștere de 11,9% a primelor și de 17,1% a despăgubirilor. În schimb, asigurările de viață au stagnat, cu o creștere nesemnificativă de 0,3% la primele subscrise și o scădere de 9% a despăgubirilor plătite.

În ianuarie-septembrie 2024 veniturile și cheltuielile asigurătorilor s-au majorat față de perioada respectivă a anului 2023 cu 18,2% și 22,7% respectiv. Profitul până la impozitare s-a diminuat cu 22,6% comparativ cu perioada corespunzătoare a anului precedent .

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală