Suspansul datoriei Moldovei față de Gazprom! Autoritățile vor anunța scenariile

30 Aug. 2023, 17:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Aug. 2023, 17:15 // Actual //  Lupu Eduard

Rezultatele auditului privind datoria istorică a „Moldovagaz” față de „Gazprom” vor fi prezentate publicului săptămâna viitoare.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Daniel Vodă, a anunțat că rezultatele auditului datoriei istorice a „Moldovagaz” către „Gazprom” vor fi dezvăluite în săptămâna viitoare, după o ședință de guvern desfășurată miercuri. Ministerul Energiei va prezenta aceste rezultate în cadrul unei conferințe de presă, oferind acces public la toate documentele legate de audit și propunerile pentru soluționarea datoriilor.

Auditul independent a fost realizat de firma norvegiană Wikborg Rein Advokatfirma AS și Alianța britanică pentru riscuri criminalistice & Co, cu scopul de a determina atât valoarea exactă a datoriei istorice, cât și factorii care au contribuit la acumularea acesteia. Firma de audit a avut misiunea de a investiga datoria „Moldovagaz” față de „Gazprom” în ceea ce privește furnizarea de gaze naturale pentru consumatorii din stânga Nistrului.

Până acum, s-a raportat că datoria istorică a „Moldovagaz” față de „Gazprom” ar fi în jurul sumei de 433 de milioane de dolari. Cu toate acestea, includerea plăților restante în calculul total al datoriei ridică această sumă la 709 de milioane de dolari. Reprezentantul oficial al „Gazprom”, Serghei Kupriyanov, a indicat că valoarea datoriei este de 590,8 milioane de dolari.

Prezentarea rezultatelor auditului și a propunerilor de soluționare a datoriilor istorice este așteptată cu interes de către public și de către părțile interesate din industria energetică, dat fiind impactul semnificativ pe care această situație îl are asupra relațiilor dintre „Moldovagaz” și „Gazprom”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

06 Dec. 2023, 17:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Dec. 2023, 17:11 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova urmează să aloce 5,12 miliarde de lei pentru plata datoriei de stat în anul 2024, cu o reducere de 278,8 milioane de lei (5,2%) față de cifrele revizuite pentru anul 2023, potrivit bugetului pentru anul 2024.

Cheltuielile pentru serviciul datoriei externe de stat în 2024 sunt estimate la 2,3 miliarde de lei (echivalentul a 123,1 mil. dolari), reflectând o creștere de 795,4 milioane de lei (51,8%) față de cifrele revizuite pentru 2023. Această creștere este atribuită împrumuturilor în curs de desfășurare și împrumuturilor noi, precum și comisioanelor unice și creșterii ratelor de actualizare Euribor la 6 luni și ratele drepturilor speciale de tragere pe piața internațională.

Ministerul Finanțelor estimează că, în 2025-2026, costurile aferente serviciului datoriei publice externe vor crește la aproximativ 2,4 miliarde de lei și, respectiv, 2,6 miliarde de lei.

În ceea ce privește cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat în 2024, acestea sunt estimate la 2,8 miliarde de lei, inclusiv emisiile de Valori Mobiliare de Stat (VMS) pe piața primară (2 miliarde 018,1 milioane lei), VMS convertite (181,2 milioane lei), și obligațiunile emise pentru îndeplinirea obligațiilor de plată ale Ministerului Finanțelor rezultate din garanțiile de stat (597,5 milioane lei).

În comparație cu cifrele revizuite pentru anul 2023, cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat planificate pentru 2024 sunt mai mici cu 1,074 miliarde de lei (-27,7%), o reducere datorată scăderii ratei dobânzii la VMS pe piața primară.

Pentru anii 2025-2026, se estimează că cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat vor fi de 2 miliarde 432,3 milioane lei și, respectiv, 2 ,5 miliarde de lei, potrivit proiectului de buget.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău