Se clatină fotoliul de avocat? Ion Dorogoi riscă să-și piardă licența

30 Aug. 2023, 16:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Aug. 2023, 16:10 // Actual //  Lupu Eduard

Avocatul Ion Dorogoi riscă să-și piardă licența urmare a scandalurilor în care este implicat. Comisia de etică și disciplină a Uniunii Avocaților urmează să examineze în data de 4 septembrie cererea cu privire la licența avocatului Ion Dorogoi.

„Cei 11 membri ai comisiei vor examina în data de 4 septembrie situația cu privire la avocatul Ion Dorogoi și vor decide în privința licenței acestuia să i-o retragă sau să i-o lase”, a declarat pentru BANI.MD reprezentanta de la Uniunea Avocaților.

Ion Dorogoi, implicat în mai multe scandaluri, este cercetat într-o cauză penală pentru falsificarea actelor, potrivit informațiilor Procuraturii Anticorupție. Și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate susține că a pornit urmărirea penală pe numele avocatului. Acesta este învinuit de falsificarea probelor într-un proces civil.

De ce este acuzat avocatul Ion Dorogoi

Avocatul Ion Dorogoi este acuzat că în anul 2021, acționând din partea creditorilor, urmărind scopul inducerii în eroare a părților în proces și a instanței de judecată, contrar legii insolvabilității, a ignorat procedura legală de desfășurare a Adunării Generale a Creditorilor a companiei TatRecons. Dorogoi ar fi convocat adunarea repetată a creditorilor companiei care se afla în procedura simplificată a falimentului și dizolvare, prezentând buletinele de vot pentru Adunarea Generală prin care Dorogoi a votat în numele mai multor persoane, introducând date eronate privind locul desfășurării adunării generale a creditorilor, dar și lipsa nemotivată a administratorului de insolvabilitate.

Ion Dorogoi nu a comentat, deocamdată informațiile.

Cum a devenit „celebru” avocatul

Numele lui Ion Dorogoi, cunoscut în contextul dosarului atacului raider asupra acționarilor de la MAIB, reapare în lumina publică în urma anunțului că a încheiat o tranzacție de împăcare cu Guvernul Moldovei. Dorogoi, care în anul 2019 a fost reținut în legătură cu acuzații de spălare de bani și sustragere în proporții deosebit de mari, a atras atenția opiniei publice.

În urma acuzațiilor, presa a relatat că Ion Dorogoi făcea parte dintr-un grup de persoane afiliate lui Veaceslav Platon și că ar fi participat la un atac raider asupra acționarilor unei bănci din Moldova. Conform informațiilor apărute în presă, acest grup ar fi manipulat procedura de alegere în organele de conducere ale băncii pentru a prelua ilegal controlul asupra unor acționari, afectându-le astfel drepturile.

Potrivit declarațiilor oficiale, Ion Dorogoi a ajuns la o tranzacție de împăcare cu Guvernul Moldovei pentru a evita o condamnare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Ca parte a înțelegerii, Moldova îi va plăti o despăgubire de 3500 de euro lui Dorogoi. Acest acord de împăcare are scopul de a evita o condamnare formală la CEDO și a rezolva situația juridică a cazului.

De asemenea, Dorogoi a făcut referire la această tranzacție ca o modalitate de a pune capăt situației și a evita o posibilă condamnare la CEDO.

Cu toate acestea, Procuratura Anticorupție a precizat că dosarele intentate pe numele lui Ion Dorogoi se află în faza de urmărire penală și că procesul penal este încă în derulare.

Orice persoană beneficiază de prezumția de nevinovăție până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

09 Dec. 2023, 18:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Dec. 2023, 18:42 // Actual //  Lupu Eduard

Catedrala Notre Dame din Franța ar trebui să se redeschidă pentru vizitatori și slujbe catolice la sfârșitul anului 2024, transmite Euronews. Va fi la mai puțin de șase ani după ce un incendiu șocant a distrus acoperișul clădirii.

Proiectul de restaurare este în prezent în curs de a respecta termenul de redeschidere de 8 decembrie 2024, stabilit de președintele Emmanuel Macron imediat după incendiu. Din păcate, nu va fi chiar gata pentru Jocurile Olimpice de la Paris, programate pentru vara anului 2024.

“Treaba mea este să fiu gata să deschid această catedrală în 2024 – și o vom face”, a declarat generalul Georgelin, generalul de armată responsabil de proiectul de reconstrucție, în martie.

“Ne luptăm în fiecare zi pentru asta și suntem pe un drum bun”.

Ministrul Culturii, Abdul-Malak, a declarat că, deși catedrala va fi deschisă publicului, acest lucru “nu înseamnă că toate lucrările de renovare se vor încheia”. El a adăugat că “în 2025 vor mai exista încă lucrări de renovare”.

Reconstrucția icoanei pariziene a fost o sarcină enormă. Ea a început în 2022, după mai bine de doi ani de muncă pentru a face monumentul suficient de stabil și sigur pentru ca meșterii să înceapă reconstrucția.

Autoritățile au făcut alegerea de a reconstrui capodopera de artă gotică din secolul al XII-lea, așa cum era înainte. Aceasta include recrearea turlei de 96 de metri înălțime din secolul al XIX-lea, proiectată de arhitectul Eugene Viollet-le-Duc.

Piesa centrală emblematică a catedralei, care s-a prăbușit în incendiu, va reapărea deasupra monumentului în acest an, într-un semnal puternic de renaștere a acestuia.

“Întoarcerea turlei pe cerul Parisului va fi, în opinia mea, simbolul că suntem învingători în bătălia de la Notre Dame”, a declarat generalul Georgelin.

Se estimează că aproximativ 1.000 de persoane din întreaga Franță lucrează zilnic la restaurarea Notre Dame.

“Avem de realizat o mulțime de lucrări diferite: structura, pictura, pietrele, bolta, orga, vitraliile și așa mai departe”, a explicat Georgelin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău