Uleiul de măsline atrage atenţia hoţilor după explozia preţurilor

06 Sept. 2023, 14:32
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Sept. 2023, 14:32 // Actual //  bani.md

Un nou furt impresionant de ulei de măsline în Spania, de data aceasta cu o valoare de peste o jumătate de milioane de dolari, este cel mai recent exemplu al modului în care preţurile record alimentează un val de infracţiuni în cel mai mare producător mondial de ulei de măsline, informează Bloomberg.

O cantitate de aproximativ 50.000 de litri de ulei de măsline extra virgin au dispărut în dimineaţa zilei de 30 august de la o presă din regiunea Cordoba, din Spania. Hoţii au încărcat uleiul, cu o valoare de 500.000 de euro, în două cisterne, un jaf care potrivit unei organizaţii a producătorilor locali a durat aproximativ două ore.

Furturile în industria alimentară nu sunt ceva nou, însă valul de infracţiuni recente care au vizat uleiul de măsline arată cum acest produs a devenit „unul fierbinte” pe măsură ce seceta din Spania a dus la explozia preţurilor. Furturile şi vânzarea de produse frauduloase în magazine sunt o nouă bătaie de cap pentru producătorii care se luptă în paralel cu vremea extremă, costurile ridicate şi îngrijorările cu privire la evoluţia cererii, pe măsură ce cumpărătorii afectaţi de scumpiri vor reduce cheltuieile.

„Toată lumea este îngrijorată pentru că preţurile vor continua să crească, iar uleiul de măsline a devenit cu adevărat un fel de aur lichid”, spune Martin Parra, manager la Marin Serrano El Lagar SL, firma care a fost victima furtului de săptămâna trecută.

Situaţia din industria uleiului de măsline din Spania este o nouă dovadă a modului în care schimbările climatice afectează aprovizionarea. Seceta devastatoare a redus la jumătate producţia Spaniei în sezonul 2022-2023, iar provocările pe partea de producţie din Italia au limitat livrările globale. Valurile de căldură din acest an ameninţă şi apropiata recoltă din Spania, iar organizaţia fermierilor ASAJA se aşteaptă la o recoltă slabă şi în acest an.

În aceste condiţii, în sudul Spaniei preţurile spot la uleiul de măsline s-au dublat faţă de începutul anului trecut. Costul unei sticle de ulei de măsline extra virgin a crescut cu aproximativ 15% numai de la mijlocul lunii iulie, în supermarketurile din Spania, susţine asociaţia pentru protecţia consumatorilor OCU.

În mod frecvent, preţurile mari la materii prime încurajează infracţionalitatea, de la platină şi până la cupru sau plumb. În cazul măslinelor, hoţii vizează atât fructele, proaspăt culese sau care sunt încă pe ramurile arborilor, precum şi uleiul procesat. Aproximativ 259.000 de kilograme de măsline au fost furate în regiunea Jaen din Spania în sezonul 2022-2023, în creştere cu 29% faţă de sezonul precedent, potrivit unui organism guvernamental.

Pentru a spori securitatea, producătorii precum Martin Parra instalează porţi noi sau angajează paznici. Singura speranţă pentru uleiul furat la Carcabuey, Cordoba, este aceea că poliţia îi va găsi pe vinovaţi deoarece nu au documente oficiale care să ateste trasabilitatea produsului, potrivit lui Macarena Sanchez, preşedintele asociaţiei producătorilor locali de ulei de măsline

„Dar dacă vor ieşi din ţară, cu siguranţă uleiul va fi pierdut” spune Martin Parra.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 10:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 10:58 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Dorin Junghietu, a declarat în cadrul unei emisiuni la Moldova 1 că nu există, la acest moment, motive economice care să justifice o reducere a tarifelor la energia electrică, deși prețurile de achiziție s-au diversificat semnificativ. Oficialul a subliniat că Ministerul Energiei nu stabilește tarifele și nu se ocupă de achiziția directă a resurselor energetice, atribuții care revin ANRE și Energocom.

„În primul rând, vreau să concretizez că Ministerul nu se ocupă de achiziția resurselor energetice – nici energie electrică, nici gaze – și nici nu stabilește tarifele. Acestea sunt stabilite de ANRE, în baza unor criterii clare de reglementare”, a declarat Junghietu.

Referindu-se la structura actuală a achiziției de energie electrică, ministrul a prezentat următoarea situație pentru ziua de ieri: 37% din energie a fost achiziționată de pe bursa OPCOM (România), 36% din contracte bilaterale, 15% din resurse regenerabile produse în Republica Moldova și 12% din cet-urile din Chișinău și Bălți.

„Uitându-ne la cum evoluează piața și la ce prețuri a cumpărat Energocom până acum, nu se observă o necesitate de ajustare a tarifelor. Dar, repet, ANRE este autoritatea care trebuie să se pronunțe în acest sens”, a precizat Junghietu.

În prezent, consumatorii deserviți de Premier Energy achită 4,10 lei/kWh, față, însă tariful este comepnsat până la sfâștiul anului și tariful este de 2,34 lei cât era anterior, iar locuitorii din nordul țării achită un tarif de 4,68 lei/kWh pentru energia furnizată de FEE Nord. Tariful este, la fel, compensat până la sfârșitul anului și este 2,84 lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ