BNM, despre operațiunile băncii milionarului Gușan: Toate tranzacțiile sunt prin Centrul de Casă și Decontări Tiraspol

06 Sept. 2023, 12:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Sept. 2023, 12:21 // Actual //  Lupu Eduard

Ex-vicepremierul pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea în cadrul emisiunii „În Profunzime”, declara că o bancă comercială asociată cu regimul Șerif a început să ofere servicii de transfer direct în lei către conturile deschise în băncile comerciale din țară.

Într-un răspuns oferit pentru BANI.MD, Banca Națională a Moldovei spune că: „În conformitate cu Hotărârea Parlamentului RM nr. 885-XIII din 19.06.1996, tranzacțiile operatorilor economici din regiunea transnistreană a Republicii Moldova pot fi realizate  doar în lei moldovenești și doar prin intermediul Centrului de Casă și Decontări Tiraspol (participant în Sistemul automatizat de plăți interbancare (SAPI)). Așa-numitele bănci din regiunea transnistreană a Republicii Moldova nu sunt licențiate, reglementate și supravegheate de către Banca Națională.

Banca centrală susține că, băncile licențiate, în conformitate cu cerințele Legii nr.308/2017 cu privire la prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanțării terorismului și actelor normative subordonate acesteia, sunt obligate să aplice măsuri de precauție sporită în relație cu clienții și tranzacțiile efectuate de aceștia în/din „băncile” din regiunea transnistreană. Aplicarea cerințelor de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului trebuie să fie proporțională riscului identificat pentru fiecare client/tranzacție în parte.

„Orice contact dintre BNM și reprezentanții structurilor din Tiraspol, privind chestiunile care țin de competența BNM, se realizează exclusiv prin intermediul Biroului politici de reintegrare din cadrul Guvernului Republicii Moldova, în cadrul procesului de negocieri privind reglementarea transnistreană”, se mai arată în mesajul autorității monetare.

Instituția financiară a grupul Sheriff este Agroprombank. Holdingul „Sheriff”, controlat de milioanrul Victor Gușan, funcționează ca un stat în interiorul altui stat, fiind activ pe toate segmentele economiei – de la comerțul cu produse alimentare, automobile, carburanți, medicamente, producerea și exportul alcoolului la servicii hoteliere, telefonie fixă și mobilă, internet, bănci și asigurări, sport și presă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

13 Mai 2024, 10:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Mai 2024, 10:23 // Actual //  Lupu Eduard

József Váradi, CEO-ul companiei aeriene Wizz Air, a sugerat posibilitatea oferirii de zboruri către părți ale Chinei în viitorul apropiat. Această declarație vine în contextul unei creșteri semnificative a implicării financiare a companiei în China și a primirii de avioane Airbus de la fabrica din Tianjin, China.

Într-un interviu acordat CGTN Europe, Váradi a fost întrebat despre posibilitatea ca Wizz Air să ofere zboruri către orașe precum Shanghai sau Beijing cu noile sale avioane A321 neo. Deși a recunoscut că distanța ar putea reprezenta o provocare pentru avioanele din flota actuală, el a subliniat că compania nu exclude complet această opțiune.

„Aș spune că China va deveni accesibilă, nu în totalitate, dar în părți, pentru Wizz Air”, a declarat Váradi.

El a subliniat importanța tot mai mare a Chinei pentru companie, menționând că 62 din cele 208 de avioane ale flotei Wizz Air sunt finanțate de instituții financiare chineze, iar alte 19 se vor alătura flotei în viitor.

„Avem o treime din flotă finanțată în China și din China”, a subliniat CEO-ul Wizz Air.

Această dezvăluire sugerează o expansiune semnificativă a operațiunilor companiei în viitorul apropiat, într-o piață emergentă și în continuă dezvoltare precum China.

Compania aeriană low-cost Wizz Air  și-a reluat zborurile din Republica Moldova, începând cu luna 14 decembrie 2023, prin introducerea a trei destinații din Europa. Este vorba de Roma, Milano și Londra.

Wizz Air s-a retras din Republica Moldova în martie 2023 pe fundalul riscurilor de securitate, iar baza operațională  a Wizz Air de la Chișinău a fost închisă începând din 1 decembrie 2022 pentru o perioadă nedeterminată.

Low costul Wizz Air a fost înființată în 2003 și este cunoscută pentru serviciile sale de zboruri la prețuri accesibile. Compania operează pe numeroase rute în întreaga Europă și este un jucător important pe piața zborurilor low-cost.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău